Komisař Verheugen proti přehnané regulaci
27. 10. 2005
HOTREC (Hotels, Restaurants and Cafés in Europe) je mezinárodní asociací, jež na evropské úrovni reprezentuje sektor hotelů, restaurací a kaváren. Tento sektor čítá 1,4 milionu podniků a vytváří 7,5 milionu pracovních příležitostí v Evropské unii samotné. HOTREC zastřešuje 36 národních obchodních a zaměstnavatelských asociací, které zastupují zájmy tohoto sektoru ve 22 různých zemích Evropy. Tato asociace vítá intervenci komisaře Verheugena přednesenou v Evropském parlamentu dne 7. září 2005. Komisař se účastnil debaty ke zprávě o „vlastní iniciativě“, připravené panem Luísem Queiró (MEP), zabývající se „novými vyhlídkami a novými výzvami stojícími před udržitelným evropským cestovním ruchem“. Komisař zejména zdůraznil, že Komise nehodlá spadnout do pasti, kterou představují žádosti o připravování další legislativy vztahující se na sektor odvětví cestovního ruchu. Rovněž potvrdil názor, který vyslovil již dříve v průběhu tohoto roku, že průmysl cestovního ruchu je číslem jedna, pokud se týká potenciálu pro růst v nadcházejících letech. Komisař Verheugen vyslovil jasné NE v odpověď na volání Evropského parlamentu po dalších závazných pravidlech a evropských standardech, které by se měly vztahovat na tento sektor. Jasně vyjádřil, že je na podnikatelích samotných, a jenom na nich, aby si sami rozhodli, které kvalitativní standardy by se na jejich služby měly vztahovat, přičemž evropské veřejné instituce v tom nemají hrát žádnou úlohu. Pan Verheugen apeloval na Evropský parlament v tom smyslu, aby byl ve svých požadavcích soudržnější. Nemůže totiž kritizovat Komisi za příliš horlivé intervence ve sféře soukromého podnikání a zároveň ji žádat, aby přebírala odpovědnost za obchodní záležitosti sektoru. HOTREC se plně ztotožňuje s názory komisaře Verheugena. Již mnoho let HOTREC argumentuje v tom duchu, že kvalita služeb i veškeré související záležitosti, jako jsou např. klasifikace podniků, by měly být ponechány v kompetenci odvětví. Vyvíjení jakýchkoliv nástrojů souvisejících s těmito otázkami by mělo být v celém rozsahu určováno trhem.
Oficiální klasifikace ubytovacích zařízení
Klasifikační komise složená ze zástupců sdružení HO.RE.KA., NFHR ČR,
UNIHOST, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, CzechTourism, Svazu českých
spotřebitelů a Svazu na obranu spotřebitele je znepokojena aktivitami, které
se v poslední době objevují v některých regionech našeho státu ve snaze
vytvořit systém certifikace a standardizace služeb hotelových a
restauračních provozů.Tento systém v mnoha případech počítá
s převzetím a využitím klasifikace ubytovacích zařízení, které
vytvořila výše jmenovaná odborná sdružení podnikatelů hotelnictví a
gastronomie ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a agenturou
CzechTourism. Klasifikační komise zastává názor, že důvodem vzniku
Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení bylo právě
zvýšení transparentnosti poskytovaných služeb z hlediska turistů a
zároveň zajištění spravedlivého tržního prostředí se stejnými
podmínkami pro všechny podnikatele. Nesouhlasí s rozmělněním této
aktivity v rámci jednotlivých regionů, kdy budou různé subjekty nezávisle
na sobě označovat provozovny na základě regionálních projektů a
zákazník i podnikatelé ztratí v této oblasti zcela orientaci.
V současné době připravuje klasifikační komise návrh harmonizace
Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení v souladu
s doporučením HOTREC, které bude předloženo Evropskému parlamentu jako
doporučení pro všechny členské státy. Zástupci klasifikační komise jsou
přesvědčeni, že prostředky, vynaložené v regionech na podporu
individuálních programů, by bylo možné mnohem efektivněji využít
v oblasti podpory Oficiální jednotné klasifikace, případně pro rozvoj
vzdělávacích programů, které by napomohly zlepšení kvality služeb. Ve
věci certifikace a standardizace restauračních zařízení a služeb, které
jsou ve většině případů součástí výše uvedených aktivit, zastává
komise názor, který potvrdilo také poslední stanovisko eurokomisaře
Verheugena, že nedává smysl dále omezovat podnikatele v gastronomii novými
restrikcemi, protože tato oblast je dostatečně ošetřena stávajícími
platnými předpisy pro provoz gastronomických zařízení v oblasti hygieny,
ochrany zákazníka, pracovně právních vztahů atd. Je věcí státní
správy zajistit důslednou kontrolu dodržování těchto norem, a tím zamezit
riziku ohrožení zákazníků a nerovného podnikatelského prostředí.
V oblasti kvality existují v Evropské unii již fungující systémy,
jejichž převzetí plně podporujeme a které jsou dostatečně transparentní
jak pro tuzemské, tak pro zahraniční návštěvníky. Jakákoli další
tendence pro, byť v počátku dobrovolnou, certifikaci kvality neřeší
problém systémově a komplexně a ve svém důsledku vede pouze
k nepřehlednosti a dezorientaci hostů. Standardizace gastronomických
provozů, ať již na úrovni národní nebo regionální, je z hlediska
volného tržního podnikání naprosto nepřípustná, protože pokud by měla
být důsledná a detailní, potírala by rozdíly mezi restauracemi, pokud by
měla být pouze všeobecná, nemá pro zajištění kvality služeb význam,
pouze navyšuje náklady na provoz těchto zařízení. Klasifikační komise
bude pokračovat spolu s ostatními partnery v aktivitách na podporu
Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení v rámci celé
České republiky a v tomto smyslu nabízí také svou odbornou pomoc, podporu
a poskytnutí klasifikace všem krajským zastupitelstvím. Dále bude
podporovat všechny kroky vedoucí k zajištění důsledného dodržování
stávajících zákonných norem včetně náležité osvěty a vzdělání
kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou nejdůležitějším faktorem pro
zajištění kvality služeb v hotelnictví a gastronomii.