Menu

Komisař Verheugen proti přehnané regulaci

27. 10. 2005

HOTREC (Hotels, Restaurants and Cafés in Europe) je mezinárodní asociací, jež na evropské úrovni reprezentuje sektor hotelů, restaurací a kaváren. Tento sektor čítá 1,4 milionu podniků a vytváří 7,5 milionu pracovních příležitostí v Evropské unii samotné. HOTREC zastřešuje 36 národních obchodních a zaměstnavatelských asociací, které zastupují zájmy tohoto sektoru ve 22 různých zemích Evropy. Tato asociace vítá intervenci komisaře Verheugena přednesenou v Evropském parlamentu dne 7. září 2005. Komisař se účastnil debaty ke zprávě o „vlastní iniciativě“, připravené panem Luísem Queiró (MEP), zabývající se „novými vyhlídkami a novými výzvami stojícími před udržitelným evropským cestovním ruchem“. Komisař zejména zdůraznil, že Komise nehodlá spadnout do pasti, kterou představují žádosti o připravování další legislativy vztahující se na sektor odvětví cestovního ruchu. Rovněž potvrdil názor, který vyslovil již dříve v průběhu tohoto roku, že průmysl cestovního ruchu je číslem jedna, pokud se týká potenciálu pro růst v nadcházejících letech. Komisař Verheugen vyslovil jasné NE v odpověď na volání Evropského parlamentu po dalších závazných pravidlech a evropských standardech, které by se měly vztahovat na tento sektor. Jasně vyjádřil, že je na podnikatelích samotných, a jenom na nich, aby si sami rozhodli, které kvalitativní standardy by se na jejich služby měly vztahovat, přičemž evropské veřejné instituce v tom nemají hrát žádnou úlohu. Pan Verheugen apeloval na Evropský parlament v tom smyslu, aby byl ve svých požadavcích soudržnější. Nemůže totiž kritizovat Komisi za příliš horlivé intervence ve sféře soukromého podnikání a zároveň ji žádat, aby přebírala odpovědnost za obchodní záležitosti sektoru. HOTREC se plně ztotožňuje s názory komisaře Verheugena. Již mnoho let HOTREC argumentuje v tom duchu, že kvalita služeb i veškeré související záležitosti, jako jsou např. klasifikace podniků, by měly být ponechány v kompetenci odvětví. Vyvíjení jakýchkoliv nástrojů souvisejících s těmito otázkami by mělo být v celém rozsahu určováno trhem.

Oficiální klasifikace ubytovacích zařízení
Klasifikační komise složená ze zástupců sdružení HO.RE.KA., NFHR ČR, UNIHOST, Ministerstva pro místní rozvoj ČR, CzechTourism, Svazu českých spotřebitelů a Svazu na obranu spotřebitele je znepokojena aktivitami, které se v poslední době objevují v některých regionech našeho státu ve snaze vytvořit systém certifikace a standardizace služeb hotelových a restauračních provozů.Tento systém v mnoha případech počítá s převzetím a využitím klasifikace ubytovacích zařízení, které vytvořila výše jmenovaná odborná sdružení podnikatelů hotelnictví a gastronomie ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a agenturou CzechTourism. Klasifikační komise zastává názor, že důvodem vzniku Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení bylo právě zvýšení transparentnosti poskytovaných služeb z hlediska turistů a zároveň zajištění spravedlivého tržního prostředí se stejnými podmínkami pro všechny podnikatele. Nesouhlasí s rozmělněním této aktivity v rámci jednotlivých regionů, kdy budou různé subjekty nezávisle na sobě označovat provozovny na základě regionálních projektů a zákazník i podnikatelé ztratí v této oblasti zcela orientaci. V současné době připravuje klasifikační komise návrh harmonizace Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení v souladu s doporučením HOTREC, které bude předloženo Evropskému parlamentu jako doporučení pro všechny členské státy. Zástupci klasifikační komise jsou přesvědčeni, že prostředky, vynaložené v regionech na podporu individuálních programů, by bylo možné mnohem efektivněji využít v oblasti podpory Oficiální jednotné klasifikace, případně pro rozvoj vzdělávacích programů, které by napomohly zlepšení kvality služeb. Ve věci certifikace a standardizace restauračních zařízení a služeb, které jsou ve většině případů součástí výše uvedených aktivit, zastává komise názor, který potvrdilo také poslední stanovisko eurokomisaře Verheugena, že nedává smysl dále omezovat podnikatele v gastronomii novými restrikcemi, protože tato oblast je dostatečně ošetřena stávajícími platnými předpisy pro provoz gastronomických zařízení v oblasti hygieny, ochrany zákazníka, pracovně právních vztahů atd. Je věcí státní správy zajistit důslednou kontrolu dodržování těchto norem, a tím zamezit riziku ohrožení zákazníků a nerovného podnikatelského prostředí. V oblasti kvality existují v Evropské unii již fungující systémy, jejichž převzetí plně podporujeme a které jsou dostatečně transparentní jak pro tuzemské, tak pro zahraniční návštěvníky. Jakákoli další tendence pro, byť v počátku dobrovolnou, certifikaci kvality neřeší problém systémově a komplexně a ve svém důsledku vede pouze k nepřehlednosti a dezorientaci hostů. Standardizace gastronomických provozů, ať již na úrovni národní nebo regionální, je z hlediska volného tržního podnikání naprosto nepřípustná, protože pokud by měla být důsledná a detailní, potírala by rozdíly mezi restauracemi, pokud by měla být pouze všeobecná, nemá pro zajištění kvality služeb význam, pouze navyšuje náklady na provoz těchto zařízení. Klasifikační komise bude pokračovat spolu s ostatními partnery v aktivitách na podporu Oficiální jednotné klasifikace ubytovacích zařízení v rámci celé České republiky a v tomto smyslu nabízí také svou odbornou pomoc, podporu a poskytnutí klasifikace všem krajským zastupitelstvím. Dále bude podporovat všechny kroky vedoucí k zajištění důsledného dodržování stávajících zákonných norem včetně náležité osvěty a vzdělání kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou nejdůležitějším faktorem pro zajištění kvality služeb v hotelnictví a gastronomii.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001