Hotel JANA**** se nachází v areálu tenisového klubu, v zeleni na okraji města, 7 km od sjezdu z dálnice D1. Je ideálním místem pro firemní akce, teambuilding, konference a wellness pobyty. Disponuje 202 lůžky v 93 pokojích a kongresovým zázemím pro víc než tisíc osob. Má 9 kongresových sálů, z nichž největší má kapacitu 627 míst. Účastníci velkých akcí mohou využít dalších více než čtyř set lůžek do 10 minut jízdy od hotelu. Parkoviště má kapacitu 108 vozidel a 2 autobusy. Hotel má kompletní WiFi pokrytí. Jeho restaurace nabízí domácí i mezinárodní kuchyni a široký výběr vín z Moravy i ze světa. Zajišťuje rauty i teplé bufety. Má velké wellness se solnou a aroma párou; sennou bio, aroma bio a finskou saunou; ledovou studnou; Kneippovými lázněmi; whirlpoolem; tropickou sprchou; vodní jeskyní; sluneční louku a masážemi. Má nebo je s to zajistit množství atrakcí a sportovišť vhodných pro teambuilding. Jejich výčet mj. zahrnuje: bowling, biliard, cyklotrenažéry, pingpong, elektronické šipky, horolezeckou stěnu, venkovní i vnitřní tenisové kurty, halu na volejbal a badminton, golfová hřiště a trenažéry, autodráhu, sálovou kopanou, zimní stadion, plážový volejbal, venkovní bazén, dračí lodě, šermířská vystoupení, horská kola, jízdu na koni, fotbalové hřiště, hřiště na malou kopanou, skate park, BMX dráhu, lukostřelbu, střelbu ze vzduchových pušek, laserovou střelnici, paintball, let horkovzdušným balónem, surf/snowboard simulátor, bungee running, čtyřkolky pro dospělé, miničtyřkolky, buggyny, minibiky, motokáry, rotoball, jízdu Hummerem H3 aj.
Když přijedeme do Přerova, vždycky tu najdeme Čadovy
26. 04. 2012
Ing. Pavel Čada
Hotel Jana má kvalitní zázemí pro MICE – pro meetings, incentives, congresses & exhibitions industry. Disponuje velkou ubytovací kapacitou a kongresovým zázemím pro víc než tisíc osob. Je vhodným místem pro konání konferencí, kongresových, incentivních a dalších firemních akcí, pro něž zajišťujeme komplexní služby včetně doprovodných programů. Na venkovních kurtech i na těch v hale se může dít mnoho dalších věcí, než hraní tenisu. Přímo v hotelu máme bowling, biliard, pingpongové stoly a rozsáhlé kvalitní wellness zázemí. Pro teambuildingové programy zajišťujeme pikniky v přírodě, jízdy na koních, závody dračích lodí, čtyřkolky, paintball, tenisové, golfové, hokejové a další sportovní turnaje a zápasy, lety horkovzdušným balonem atd.
Cesta Olomouckým krajem mne přivedla do Přerova, v němž
patron Všudybylu J. A. Komenský v letech 1608 až 1611 studoval na vyšší
latinské škole českých bratří a následně na ní v letech 1614 –
1618 učil, a kde má dnes muzeum.
S předsedou představenstva společnosti Hotel Jana, a.s. Ing. Pavlem
Čadou se potkáváme týden před 420. výročím narození Komenského,
22. března 2012.
Pane inženýre, proč jste se rozhodl podnikat v Přerově?
Jsem patriot. Myslím na město, i když někdy mám pocit, že město nemyslí
na hotel. Setkávám se s klienty, kteří přijedou do Přerova a diví se, co
všechno tu máme. I tomu, že je tu Muzeum Jana Amose Komenského, které
sídlí v Přerovském zámku na malebném Horním náměstí, kde bývají
také zajímavé výstavy a kulturní akce. Pod naše muzeum spadá
i středověký hrad Helfštýn, známý každoročními setkáními
uměleckých kovářů, a ornitologická stanice ORNIS v Bezručově ulici.
Máme tu krásné nábřeží. A přestože nás Bečva někdy zlobí, dává
městu neopakovatelný ráz. Máme tu nádherný park, který dělal architekt
Thomayer, bratr lékaře Thomayera, po němž se jmenuje jedna z pražských
nemocnic. Krásné historické náměstí. Loni Přerov slavil 755 let. Statut
královského města nám dal Přemysl Otakar II. Máme to dvacet kilometrů na
Svatý Kopeček. Dvacet na další proslulé poutní místo Svatý Hostýn a
pětatřicet na Velehrad. Všude je to kousek. Do Olomouce, do Kroměříže
i do Zlína. Dá se odtud vyjet kamkoliv a vidět cokoliv, pokud už by někomu
nestačil Přerov.
Nejen Bečva, ale i příroda kolem Přerova je
malebná.
Jsou zde výborné podmínky pro cyklistiku. Je tu cyklostezka Bečva.
Prochází sto metrů od našeho hotelu. Projel jsem ji celou. Je to opravdu
zážitek a hodně je využívaná i inlajnisty.
Pane inženýre, jak jste se stal hoteliérem?
Proti své vůli. Nápad postavit hotel vzešel ještě před revolucí. Kdyby
přišla o půl roku později, začal by se pravděpodobně stavět jako
společný podnik Přerovských strojíren a rakouské firmy Polanski &
Zellner. Revoluce jejich projekt zastavila. Pak do Přerova přijeli lidé
z firmy Polanski & Zellner spolu s architektem, že se založí soukromá
firma a hotel postaví. Jako předseda tenisového klubu jsem u toho byl od
samého začátku. Firma vznikla v r. 1992. V r. 1995 postavila hotel.
V té době jsem ale k němu neměl vztah coby majoritní akcionář.
Stavební firma, kterou jsem vlastnil s jedním Rakušanem, měla pár akcií a
akcionářské záležitosti řešil můj rakouský partner. V roce 1997 po
povodni vznikly velké problémy. Škody dosáhly přes osmdesát milionů korun
a devět akcionářů (z toho tři rakouští) dali od hotelu ruce pryč. Naše
stavební firma se rozhodla, že hotel opraví a provozně zlepší. Jenomže
vlastník hotelu nám za práci nezaplatil. Po dvou letech se to vyřešilo tak,
že se pohledávka zkapitalizovala. Odkoupili jsme akcie. V r. 2001 se mi
podařilo celou záležitost přeúvěrovat. Cílem bylo postavit hotel na nohy,
prodat ho a dostat tak nazpátek peníze. Pak se objevil kupec. Svolal jsem
rodinnou radu, že konečně budeme mít zpátky peníze. Rodinná rada ale
prohlásila, že se hotel prodávat nebude. Že tu pracujeme, že nás to baví
a živí. Od studentů z Bratislavy, kteří k nám jezdí na praxi, jsem si
půjčil učebnice a začal studovat hoteliérské záležitosti a i jinak se
vzdělávat v oboru. No a teď, když ve stavebnictví nastal takový pokles,
jsem rád, že jsem tady.
Podle které Jany se váš hotel jmenuje?
Podle naší fenomenální tenistky Jany Novotné. Hrála za Přerov v době,
kdy jsem byl předsedou zdejšího tenisového klubu. Tehdy také vznikla
myšlenka postavit hotel, který ponese její jméno. Projekt byl nazván Hotel
Jana a už mu to zůstalo, přestože do něho Jana Novotná nikdy nešla ani
neinvestovala. Bohudík, spousta lidí si myslí, že hotel Jana patří Janě
Novotné, což mne těší.
Není se co divit. Je vedle tenisových kurtů a je dobře
disponován i co se týče relaxačního zázemí. Tedy nejen!
Po rekonstrukci hotelu je wellness naším novým byznysem. Dostáváme mnoho
kladných ohlasů na služby i na profesionalitu a vstřícnost personálu.
Hodně mě to těší, i když vždycky bude co zlepšovat. Když jsme hotel
postavili, vznikl obrovský problém kde vzít zaměstnance. V Přerově a
širokém okolí tradice čtyřhvězdičkového hotelu nikdy nebyla. Ostatně,
kolik bylo čtyřhvězdičkových hotelů v celém Československu? Prostě
nebyl zkušený personál. Všechny lidi jsme museli proškolit. A pokud dnes
od nás někdo např. po roce odchází, protože s ním třeba nejsme
spokojeni, tak protože odešel z Hotelu Jana, všichni v Přerově po něm
chňapnou, protože zpravidla umí daleko víc než ti ostatní.
Hotel Jana má rozsáhlé moderní kongresové zázemí nabité IT
technologiemi. Tipoval bych, že se u vás dají dělat akce až pro tisíc
účastníků.
Tisíc lidí se k nám vejde. Největší sál má v divadelní konfiguraci
šest set dvacet sedm míst. Ve školní čtyři sta dvacet. Banketně čtyři
sta. Je vysoce variabilní. Během čtvrthodiny jsme s to nechat zasunout
podlahu pod pódium a udělat z něho taneční sál. Jsou v něm koncerty a
hraje se tu i divadlo. Má vynikající akustiku. Jeho jeviště je vybaveno
základní divadelní technikou. Technicky je disponován i pro workshopy a
předváděcí akce. Vejde se do něho až šestnáct osobních vozů. Také už
tu byla výstava několika set bicyklů. Dvakrát výstava hodinek a workshop
pro jejich prodejce. Co do kongresů, měli jsme tu setkání ortopedů,
farmaceutický kongres, konference z oblasti telekomunikací,
strojírenství aj.
Pane inženýre, Hotel Jana je proslulý svou kuchyní. Máte tu
excelentního šéfkuchaře pana Tomáše Hurtu. Gastronomie je i jedním
z okruhů pro místa doporučovaná turistickou kartou vašeho kraje Olomouc
region Card.
Mám velmi kacířskou myšlenku, a to, že Češi neví, co je dobré jídlo.
Každý rok se dvakrát scházíme se spolužáky a hrajeme taročky. Brněnská
sekce to organizuje na jaře a my Přerováci na podzim. Brňáci většinou na
Vysočině a my v Beskydách, Hostýnkách nebo Jeseníkách. Navštěvujeme
spoustu penzionů, restaurací a hospůdek. Vždy mne však šokují hospody
plné hostů pochvalujících si, jak dobře tam vaří, jejichž jídelní
lístky jsou v podstatě dodacími listy mrazíren. Z toho jsem smutný.
U nás děláme jídla zásadně z kvalitních čerstvých surovin. Žádný
polotovar. Dokonce si sami pečeme pečivo.
Co tomu říká vaše paní, že jste se oženil
s hotelem?
Ona je tady taky pořád. Nás to baví. Hosté nám říkají: „Byli jsme
v hotelu XY. Bylo to tam bezva. Pak jsme tam přijeli po dvou letech a byl tam
úplně cizí personál. Když ale přijedeme do Přerova, vždycky tu najdeme
Čadovi.