Agrární komora ČR byla zřízena zákonem č.301/1992 Sb.‚ ve znění zákona č.121/1993 Sb. a ve znění zákona č.223/1994 Sb., sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství, prosazuje a obhajuje zájmy svých členů, poskytuje poradenství a informační služby na celém území ČR v následujících oblastech: právní a legislativní, konzultační, poradenské a praktické přípravy na povolání, zahraničních vztahů, celní a certifikační, informatiky. Agrární komora ČR je rozhodující nevládní agrární organizací, která zastupuje zájmy 103 tisíc svých členů, jimiž jsou zemědělci, lesníci, potravináři, ale také včelaři a další. Je organizací, která má ambice sehrát výraznou roli nejenom v tradičním pojetí produkce surovin pro výrobu potravin a údržbu krajiny, ale i v novém moderním pojetí rozvoje venkova, kde chce být partnerem obcí a ostatních subjektů venkovského prostoru.
Kdo ještě drží český prapor nad hlavou?
28. 11. 2009
Už je to hodně dávno, co jsem pracoval v Olomouci a několik
let bydlel v Hodolanech, kde v současné době sídlí ústředí Agrární
komory České republiky. Rozhovor s prezidentem Agrární komory ČR Ing.
Janem Velebou jsem však den po výročí vzniku naší republiky 29. října
2009 absolvoval v Praze. Zahájil jsem jej tématem potravinové
soběstačnosti. I ta je totiž jedním z pilířů státní suverenity.
V dobách tzv. feudálního útlaku a nevolnictví museli sedláci vrchnosti
odevzdávat desátek své produkce. Nyní nejen farmáři, ale všichni, kdo
tvoří hodnoty, už padesátek, čemuž odpovídá i čím dál pozdější
termín tzv. „dne daňové svobody“. Nicméně i tak je s podivem, jak
málo lidí podnikajících v zemědělství je s to národ
uživit.
Doktore, otevřel jste téma, které je mou „černou noční můrou“. Tak,
jako řada příznivců Všudybylu, asi ani vy nemůžete mít všechny
statistiky v hlavě. Čeští farmáři, lidé, kteří v potravinové
prvovýrobě dělají, jsou na opravdu dobré úrovni. Nejsou vůbec horší
než ti na Západě nebo v USA či Kanadě. Jenom mají smůlu, že jsme do
Evropské unie spolu s dalšími devíti zeměmi vstoupili v době, kdy už
byla původní evropská patnáctka pevně zakořeněna. Kdy její členské
země měly (a dodnes mají) vydobyty a stvrzeny své prebendy. Čím dál víc
je zřejmé, a mohu to doložit statistickými údaji, že jim jde o to, aby
byl objem zemědělské produkce u nás co nejmenší. Což se děje. Rok co
rok se snižuje. Česká republika je soběstačná už pouze ve dvou
komoditách. V obilí a mléce. A při tomto vývoji brzy ztratíme
i soběstačnost v mléce (obilí bude vždycky dost, protože ubývají
konzumenti z živočišné výroby – redukce stavů). Objemy potravin,
které se k nám dovážejí, zejména z vyspělých zemí západní Evropy,
se rok co rok zvyšují. Český zemědělec je tak ve stavu, kdy už mu není
dovoleno národ uživit. Finančně vyjádřeno, 30 % celkového objemu
potravin se dováží, což se o exportu našich zemědělských komodit
rozhodně prohlásit nedá. Proti tomu jsou u nás statisíce hektarů
trvalých travních porostů, které už nemají zemědělské užití. Potkali
jsme se ve chvíli, kdy Český statistický úřad vydal zprávu o vývoji
českého zemědělství za třetí čtvrtletí roku 2009. Řeknu jen tři
čísla. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2008 se dovoz hovězího masa
meziročně zvýšil o 13,4 %, vepřového masa o 19,3 % a drůbežího
o 22,1 %. Tento vývoj, podporovaný nezájmem českých politiků, už
veřejnosti začíná hodně vadit. Bohužel, jsem si téměř jist, že české
zemědělství dospělo k hranici, kterou pokud překročí, bude to mít
fatální následky. Vím, co říkám. Znám poměry v různých agrárních
soustavách v Evropě včetně nám (nejen jazykově) blízkého Slovenska.
Koncovka v mnoha regionech, co do rozlohy, je taková, že zemědělci, kteří
díky krizi a žebráckým výkupním cenám končí s farmařením,
vyklízejí pozice. Pak přijde zahraniční investor, „za babku“ to koupí,
propustí všechny lidi, zastaví živočišnou produkci a nasadí gigantickou
mechanizaci, která zaměstná pár lidí a obdělává pole, na což dostává
dotace ze své mateřské země. Takže na rozsáhlých územích tam operují
Němci, Italové, Holanďané atd.
Napoleon Bonaparte, krom toho, že se mu téměř podařilo vytvořit
evropskou unii, přinesl do našich zemí pěstování cukrové řepy, čímž
Evropu i nás učinil nezávislé na třtinovém cukru dováženém z cizích
kolonií. Tato, už jinými Napoleony řízená Evropská unie, nám ji ale
sebrala.
Česká republika (resp. její historické země: Slezské velkoknížectví,
Moravské markrabství a České království) za Rakouska-Uherska a i ještě
donedávna, ač nevelká rozlohou, byla velmocí v pěstování cukrové řepy
a v produkci cukru. Tato malinká země se za první republiky, za
ministerského předsedy a významného agrárního politika Antonína Švehly
podílela na světovém obchodu cukrem 12 až 14 %. Do Evropské unie jsme
vstupovali v situaci, kdy jsme byli vysoce přebytkoví. V situaci, kdy jsme
do různých koutů světa vyváželi cukrovarnické technologické celky. Kdy
cukrovarnictví bylo jednou z výkladních skříní českého zemědělství.
Vedle chmele, vedle sladovnictví atd. atd. Evropská unie nás dostala do
stavu, kdy se z nás stali dovozci cukru. Je to jeden z nejdrastičtějších
příkladů. Přál bych lidem vidět, jak v současné době vypadá bývalý
cukrovar v Hrochově Týnci, který byl naším nejnovějším a
nejmodernějším. Tam když v současné době zajedete, uvidíte pouze
hlubokou jámu v zemi. Všechno je vybrané a odvezené nebo zničené, aby se
to už nedalo znovu postavit. Takže i z takovýchto důvodů podporuji
našeho prezidenta Václava Klause. A může mu podsouvat kdo chce, co chce.
V současné době je v podstatě jediným politikem, který drží český
prapor nad hlavou. Náš ústup by nemusel být tak prudký, kdybychom
disponovali politickou garniturou, která by se proti tomu trošku
postavila.
Ta si ale z pragmatických důvodů v rámci uplynulých dvaceti
let jakoby vytýčila dokazovat, že stát není dobrý hospodář. Zkrátka,
stimulovat vlivného člověka na rozhodujícím místě je levnější,
rychlejší a účinnější než konkurovat dobře zavedenému výrobci či
exportérovi.
Poslední dobou se na toto téma hodně mluví mezi obyčejnými lidmi. Mně je
dvaašedesát roků, takže už něco pamatuji. Každý z nás, kdo jsme žili
v minulém režimu, jsme na jeho sklonku cítili, že se něco musí stát. Že
to tak nemůže dál fungovat, i když do nás prostřednictvím médií
bušili něco jiného. Pouze jsme nevěděli, kdy se co stane a co se stane.
A stalo se. Včera pan prezident Klaus velmi diplomaticky řekl, že je veliká
nespokojenost mezi lidmi s politiky, jak řídí tuto zemi. Tím nechci říci,
že padne režim. To samozřejmě ne. Ale jistá podobnost tady je. Široké
vrstvy lidí jsou přesvědčeny o tom, že to, co se tady děje, že je
špatně a že se to musí změnit. Ale nevím, kdo to má změnit. Od mládí
se zajímám o agrární politiku. Po roce 1989 jsem znal všechny ministry
zemědělství. Je dvacet let po převratu, a za tu dobu mohou jenom o dvou
říci, že si zasloužili název „ministr zemědělství“. Byl to Josef
Lux, kterého si velmi vážím, a jsem přesvědčen, že kdyby žil, že by
ledacos ubránil, a byl to Jan Fencl. Byť byl kontroverzní. Nicméně tito dva
lidé byli ti, kteří se, ač každý jinými metodami, za zemědělce brali.
A to je za dvacet let málo. Tvrdím, že pokud na Těšnov (byť už je
značně pozdě) po volbách nepřijde člověk, který má určité
charakterové vlastnosti, znalosti a zakořenění ve venkovském prostoru,
v zemědělství, že to špatně dopadne. Je to velmi nebezpečný vývoj.
Nevím, jestli si to kdo uvědomuje, ale současný pan ministr zřejmě ne.
Když před chvílí vydal takové tiskové prohlášení k vylévání mléka,
místo toho, aby jel na pole debatovat s lidmi, proč to dělají. Ona ta
jiskra může přeskočit. Ti lidé jsou v koutě. Nemají kam uhnout, a
z toho může vzniknout pěkný fofr.