Marinovaný kapří hřbet s kaviárem IMPERÁTOR
pro 4 osoby
Ingredience: kaviár IMPERÁTOR (65 g), kapří hřbet bez kůže
(500 g), 200 g cukru krupice, 100 g soli, vícebarevný pepř, ochucený
olivový olej, sezonní salát, citron, jablko, celozrnné pečivo,
máslo.
[>]*Zfiletovaný kapří hřbet bez kůže cca 500 g naložíme do misky se
směsí cukru a soli (2:1) cca na 12 hodin. Nedoporučuje se delší
marinování než 24 hodin. Poté maso opláchneme, osušíme, obalíme hrubě
namletým barevným pepřem a zabalíme do fólie. Takto naložený hřbet
necháme v lednici odpočinout cca 12 hodin. Před použitím je dobré hřbet
nechat v mrazicím boxu cca 2 hodiny. Ztuhlé maso se lépe krájí na velmi
tenké plátky. Nakrájené plátky zakapeme ochuceným olivovým olejem,
dozdobíme plátkem citronu s lososovým kaviárem. Podáváme s celozrnným
pečivem.*
Kaviár Imperátor v nejluxusnějších podnicích
27. 11. 2008
V rámci rozhovoru s prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů
České republiky panem Miroslavem Kubecem v tomto vydání přináší
Všudybyl informaci, že Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
stála u zrodu výročních ocenění „Kuchař roku“, „Cukrář roku“,
„Gastro Junior“, „Gastro Hradec“, „Český kapr“, které také
realizuje. Rozhovor s Ing. Eduardem Levým z akciové společnosti Lesy
Hluboká nad Vltavou jsem proto zahájil konstatováním, že jejich společnost
na většině z nich participuje a u některých je iniciátorem.
Společnost Lesy Hluboká nad Vltavou, jako producent kaviáru Imperátor, se
v souvislosti s partnerstvím s Asociací kuchařů a cukrářů České
republiky zaměřila na mladé lidi. Na nastupující generace kuchařů,
cukrářů a budoucích F&B manažerů. Tedy i studenty odborných a
hotelových škol a učilišť. Děláme pro ně odborné tematicky zaměřené
přednášky a demonstrace, podporujeme soutěže mladých kuchařů a
číšníků. Rád bych se v této souvislosti zmínil o jedné
z nejmladších soutěží „Český kapr“. Ta se koná u nás v jižních
Čechách na Zvíkově a letos proběhne její třetí ročník. Hlavním
tématem je „kapr ve středoevropské kuchyni“. Spolu s některými u nás
vyvinutými recepturami na pokrmy ze sladkovodních ryb se tam uplatňuje
i náš kaviár.
Kaviár děláme z divokého lososa bez chemických konzervantů a
stabilizátorů, a proto jsme si zažádali o udělení značky „bio“.
Náš kaviár Imperátor je ceněn i v nejluxusnějších podnicích. Mezi
naše klienty patří Carlsbad Plaza, který je v současné době naším
největším odběratelem, Francouzská restaurace Obecního domu v Praze,
Grandhotel Pupp, hotel Atom, brněnský International a Voroněž, Zlatá
hvězda Liberec, InterContinental Praha a další a další přední
gastronomické podniky.
Ve velké gastronomii jste nejúspěšnějším producentem
růžového kaviáru ze severoamerických lososů v Evropské unii. Nicméně
máte i svá rybářská hospodářství a honitby a v nich lovecké chaty,
v nichž zajišťujete vynikající catering s jedinečnými zvěřinovými a
rybími lahůdkami.
Máme připravený program na ryby, kde chceme a doufáme, že v brzké době
budou odstraněny poslední překážky k tomu, aby výrobní činnost naší
společnosti byla rozšířena i o výrobky studené kuchyně z českých
ryb. Máme připraveny recepty na rybí utopence, paštiky ze sladkovodních
ryb. Zaměřujeme se zejména na kapra, kde je třeba obzvlášť v našem
regionu podpořit oblibu této tradiční ryby. V současné době je bohužel
na jídelníčcích restaurací vidět minimálně. Rybí paštiky jsou velmi
dietní, bez konzervantů, Máme je koncipovány pro potřeby i menších
rodinných podniků, např. penzionů, ale uplatní se i ve snídaňových
bufetech velkých mezinárodních hotelů a v cateringu.
Protože součástí naší firmy jsou i vámi zmíněné honitby, tedy
i bažantnice, v nichž se připravuje zvěř k lovu – divoké kachny a
bažanti, míváme tu hodně domácích i zahraničních hostů, povětšinou
ze sféry firemní klientely, ale i hlavy států. Pro ně naše cateringové
středisko zajišťuje komplexní celodenní servis. Samozřejmě, že v jeho
rámci dominují zvěřinové a rybí pokrmy.
Hodně navštěvovaná je vaše prodejna v historickém centru
Hluboké nad Vltavou.
Ano, lidé tam rádi nakupují zboží s loveckou, lesáckou a koňskou
tematikou, náš kaviár a kaviárovou kosmetiku. Ta má hojivé a výrazné
regenerační účinky. Její pravidelnou aplikací dochází k vyhlazení
drobných mimických vrásek a zpevňování určitých partií těla. Pokožka
se stává vláčnou, pružnou a získává mladistvý vzhled. Naše podniková
prodejna v Hluboké nad Vltavou se tak pro řadu zákaznic a jejich
příznivců stala jistou adresou. Kaviárovou kosmetiku s bezkonkurenčně
nejvyšším obsahem kaviárové hmoty jsme vyvinuli ve spolupráci
s výzkumnými pracovišti renomovaných firem. Máme ji schválenou Státním
zdravotním ústavem. Látky, které jikra lososa obsahuje, kombinujeme
s ingrediencemi podporujícími regeneraci a hydrataci kůže a podkoží.
V distribuci je pleťové mléko, pleťový krém a pleťová maska.