Kaviár Imperator, každoročně o 25 %
06. 12. 2003
Součástí holdingu České lesy, a.s., s jejímž předsedou
představenstva Ing. Milošem Balákem hovořím, je akciová společnost Lesy
Hluboká nad Vltavou. Ta je vlastníkem světově unikátní receptury na
výrobu růžového kaviáru. Kdysi jsem povídání s Jiřím Milským
s nadsázkou nazval: „Kdo nezná Imperial, nemá dokončené vzdělání“.
Bez nadsázky je to možné prohlásit o někom, kdo se profesionálně
zabývá gastronomií a nezná „Imperator“ – kaviár z aljašských
lososů. Pane předsedo, o vašem kaviáru jsem poprvé psal v létě
2001. Dnes má pevné místo, pokud ne ve všech, tak v drtivé většině
směrodatných gastronomických provozů.
Pokud to tak je, je to prima. Náš cíl ale je (a tomu odpovídá i naše
obchodní politika) být s Imperatorem nejen v nejlepších hotelích a
restaurantech a u renomovaných cateringových společností, ale dostat se
i do gastronomických provozů navštěvovaných širokou veřejností. Cesta,
kterou jsme se v marketingu vydali, byla o vysvětlování, ukazování,
ochutnávání a účasti na spoustě akcí, kde jsme náš růžový kaviár
z amerických lososů propagovali. Výsledkem je, že jeho prodej každoročně
stoupá o 25 %. To je u takovéto komodity bezesporu úspěch. Jsme rádi,
že se značka „Imperator“ zavedla jako synonymum kvality a že je
spojována s akciovou společností Lesy Hluboká nad Vltavou.
Ve druhém vydání Všudybylu 2002 (str. 6–8) dirigent, šéf
Virtuosi di Praga a houslový virtuos Oldřich Vlček říká: „USA jsou zemí
obrovské svobody, ale i problémů. Svoboda problémy přináší a musí se
s ní umět žít. V džungli to celkem jde, ale podstatou člověka, jako
druhu, jsou etické hodnoty, a těm je třeba se učit tam jako tady. Na USA
nehledím jako na náš vzor. Je pravda, že spousta věcí tam funguje lépe
než u nás, ale americká kultura je ještě nedospělá, protože všichni
jsou tam vlastně "odněkud“. Je to expanzivní svět konzumního zboží a
zábavy, plastických hmot, rychlého občerstvení a efektních velkofilmů.
Bojím se, aby se definitivně nezničilo to, co je u nás krásné,
zhlížením se v tzv. amerických hodnotách. Patří k tomu třeba i oběd
na krásném porcelánu a ne v papundeklových kelímcích. Nepřipadá mi
trestuhodné, dám-li na pódiu nebo za ním květinu některé z členek mého
orchestru. A nestihnu-li pomoci dámě do kabátu, otevřít jí dveře a dát
jí přednost, připadám si trochu jako křupan. Chce-li mít někdo
křupanství jako své specifikum – prosím, je to jeho volba." To, co mne na
firmě Lesy Hluboká nad Vltavou jako Evropana a Čecha hodně těší, je to,
že zřetelně signalizujete „who si who“. Bývá pravidlem, že
z rozvojových zemí vyváží suroviny, aby se do nich vracely formou
zpracovaného zboží. Dodnes se nikomu nepodařilo odhalit vaši recepturu,
o níž jsme hovořili v sedmém vydání Všudybylu s Ing. Eduardem Levým
v článku „Jak má chutnat kaviár“ (viz www.e-vsudybyl.cz / archiv).
Pravdou je, že jikry dovážíme přímo z USA. Z Ameriky máme veškeré
potřebné certifikáty a dokumenty. Tím pádem pro nás bude i do budoucna
jednodušší realizovat tam vývoz. Surovinu dovážíme přes japonskou firmu,
která na Aljašce vlastní továrny na zpracování lososů. Pan Levý, který
má u nás na starosti potravinářskou výrobu, je velký kulinář a rád
experimentuje. Projel zpracovatelské závody v Ruské federaci, ve
Skandinávii a byl se podívat i na Aljašce. O rybích jikrách ví mnohem
víc než většina potravinářů, protože se celý život zabývá chovem a
plozením ryb.
Ano, praxe rybího inseminátora, společně s tvůrčím
prostředím mých rodných jižních Čech, způsobuje, že si i Norové,
kteří jsou u receptur na zpracování rybích jiker zřejmě nejdál, marně
lámou hlavu, jak to vy, ty Lesy Hluboká nad Vltavou, děláte… Není to
náhodou tím, že na to jdete rovnou od lesa?
Už zase něco zlehčujete. Přístup Ing. Levého je opravdu jiný. Je
přístupem člověka, který ví o vývoji jiker a o životě ryb nejen
z teorie. Hraje se na výsledky a výsledkem jeho schopností a invence je
skvělý a obchodně úspěšný růžový kaviár Imperator.
V rozhovoru s jednatelem Myslivecké jednoty panem Vladimírem
Broukalem pro toto vydání konstatuji, že jsme na území Česka vyhubili
téměř všechny velké predátory. Hovoříme i o tom, že podstatou
myslivosti je udržovat za této situace rovnováhu v přírodě. Akciová
společnost Lesy Hluboká nad Vltavou i holding České lesy, a.s. jsou
především o lesním hospodářství.
Samozřejmě. Naší stěžejní náplní je obhospodařování lesa.
Pěstování a výchova lesa, těžba, realizace dřevní suroviny. S lesním
hospodářstvím souvisí i lov a myslivost, která má v Hluboké nad Vltavou
obrovskou tradici. Spravujeme dvě bažantnice. V honitbě máme rybníky, na
nichž chováme divoké kachny. Organizujeme lovy, které se snažíme
směřovat jako akce společenského rázu.
Je možné se u vás účastnit výlovu rybníku, případně
umožnit na něm účast organizované skupině turistů?
Ano. Spravujeme deset rybníků, z nichž dva mají přes dvacet hektarů.
Výlovy jsou tradiční záležitostí. V souvislosti s nimi organizujeme dvě
velké společenské akce. Před Vánoci a na jaře.
To, že firma Lesy Hluboká nad Vltavou zvelebuje a zhodnocuje svůj
majetek, je i o tom, že jste k tomu měli odvahu v době, kdy různí
vykukové pouštěli české ekonomice žilou. Hospodářské výsledky hovoří
jednoznačně.
Když jsme začínali, byl náš objem těžby dřeva kolem 20.000 m3 ročně a
tomu odpovídaly další činnosti. V současné době máme společnost
holdingového typu České lesy, a.s., kde jsou sdruženy naše firmy
realizující další aktivity. Lesy Hluboká nad Vltavou, a.s. tak dnes
zpracovávají téměř sto tisíc kubíků dřeva a rozvinuly potravinářskou
výrobu, v níž chceme intenzivně pokračovat. Dalším krokem je tvorba
krajiny a rekultivace. To jsou, jak ve Všudybylu konstatoval primátor Zlína
Mgr. Tomáš Úlehla (8/03 str. 33), velmi aktuální a perspektivní obory.
Založili jsme firmu Eko-les rekultivační, s.r.o., která je součástí
holdingu České lesy, a.s. Další firmou, která se intenzivně rozvíjí, je
Letecká lesní, a.s., která se zabývá vápněním a hnojením lesních a
polních porostů s pomocí malých vrtulníků typu Hagies. Pak to jsou
menší aktivity, jako je dovoz rumunských a makedonských vín společností
Saveli Hluboká nad Vltavou, s.r.o.
Ale nejen s makedonskými víny je možné se potkat ve firemní
prodejně v sídle vaší společnosti. Aby toho nebylo málo, začali jste se
věnovat ušlechtilému stolnímu porcelánu s mysliveckou tématikou. Kde
získáváte předlohy dekorů?
Z historických perokreseb v knihovně loveckého zámku Ohrada z Hluboké
nad Vltavou. Porcelán zdobený tímto dekorem pro nás vyrábí porcelánka
Stará Role Karlovy Vary. Je velmi atraktivní a jde dobře na odbyt. Letošní
motivy tvoří lovná zvěř, která se tu vyskytuje. Příští rok budeme
pokračovat loveckými výjevy.