Kationt sodíku, aniont chloru aneb Sůl nad zlato
06. 12. 2003
S rostoucími poznatky o výživě vyplynula pro potravinářský průmysl nutnost v určitých případech přidávat do průmyslově vyráběných potravin některé biologicky účinné látky. Jejich použití je vždy vázáno na zdravotnický výzkum a vyplývá z požadavků fyziologů výživy. Velmi důležitá je volba potravin určených pro obohacování. Pokud má obohacování plnit svoje poslání ve výživě, je nutné vybrat pro tyto účely takovou potravinu, která se konzumuje pravidelně a pokud možno v rovnoměrném množství. Z tohoto důvodu byla mezi vhodné nosiče vybrána jedlá sůl, která se dnes běžně obohacuje jodem a fluorem. Jsou známy patenty na obohacování soli řadou dalších látek. Denní příjem chloridu sodného u člověka je 10 až 15 g, což odpovídá asi 4 až 6 g sodíku.
Solné mlýny, akciová společnost, Olomouc zajišťují již více než
75 let potřebu soli jak pro potravinářské účely, tak i pro potřebu
průmyslu a zemědělství nejen České republiky, ale i Slovenska.
V současném tržním prostředí zaujímají Solné mlýny Olomouc významné
postavení. Nejdůležitějším limitujícím faktorem malospotřebitelského
odběru soli je trend zdravé výživy obyvatelstva. Cílem Solných mlýnů je
udržet uspokojování poptávky po jakémkoliv výrobku, jehož základní
složkou je chlorid sodný, v optimální kombinaci kvality a ceny přijatelné
pro zákazníka. Společnost zaujímá čelní, stabilní a vyrovnané
postavení na trhu se stále se rozšiřující klientelou zákazníků, a to
v celém kontextu funkčních závislostí trhu. Certifikace dle EN ISO
9001 je samozřejmostí již od roku 1996.
Do Olomouce se vracívám rád. Tentokrát jsem tam ale nebyl proto,
abych navštívil své někdejší foukací kamarády u Posádkové hudby
Olomouc, ale generálního ředitele akciové společnosti Solné mlýny Ing.
Jiřího Harenčáka. Nejen v gastronomii je totiž sůl nad zlato.
Dnešní Solné mlýny jsou ryze českou akciovou společností bez
zahraničního kapitálu. Firma vznikla v roce 1924. Volba místa jejího
působení byla vybrána především z dopravně geografického hlediska.
V té době se Olomouc nacházela ve středu Československa. Surovina se
nakupovala na Zakarpatské Ukrajině a u nás přepracovávala pro celý
československý trh. Dodnes má naše firma v určitých výrobcích
dominantní postavení. V každém případě jsme jediným výrobcem na
českém trhu. Ostatní firmy, které se pohybují na trhu se solí, jsou ryze
obchodní, napojené převážně na zahraniční producenty.
Odkud surovinu dovážíte dnes?
Především z Německa, a to převážně sůl kamennou, která má
největší čistotu v neupraveném stavu. Je z tohoto pohledu ideální pro
zpracování a následné užití. Vakuovou sůl pak nakupujeme převážně
z Rakouska. Solná naleziště jsou ve všech okolních zemích. Česko
bohužel svůj vlastní zdroj nemá. Velká naleziště jsou v Polsku a dále
směrem na východ, ale s rozdílnou a kolísavou kvalitou suroviny
v neupraveném stavu.
Co vyrábíte?
Sůl je ideální nosič pro různé přídatné látky. Např. se obohacuje
o jód, a tento pro zdraví populace nezbytný prvek se díky soli plošně
distribuuje celému obyvatelstvu. Této vlastnosti se využívá i u fluoru.
Jako nosiče se soli využívá dále např. i pro dobytek a zvěř, kdy
vyrábíme různé druhy minerálních doplňkových krmiv a lizů. Tvoří se
receptury dle požadavků zemědělské prvovýroby, které obsahují makro a
mikroprvky. Co se týče potravinářství, náš sortiment obsahuje běžné
soli, které se používají v domácnostech, a dále soli pro veškerý
potravinářský průmysl. Pro masný průmysl vyrábíme dusitanové směsi pod
naší známou značkou Praganda, jejíž pomocí se vyrábí veškeré masné
výrobky, aby měly správné zbarvení a další požadované vlastnosti.
Vyrábíme také průmyslové soli, zejména pro chemický průmysl.
Doplňkovým sortimentem jsou koupelové soli a tzv. regenerační soli pro
regeneraci iontoměničů. Další velkou skupinou jsou posypové soli pro
údržbu silnic a komunikací. Obecně se naše společnost zabývá výrobou a
prodejem veškerého sortimentu výrobků ze soli. Solné mlýny byly jednou
z prvních potravinářských firem, která byla certifikována firmou RV TÜV
na ISO 9001. Firma se od prvopočátku vydala cestou kvality. Troufám si
říci, že jsme vždycky trošičku před ostatními. Máme také patentově
chráněné značky Praganda – dusitanovou směs pro zpracování masa – a
Pikanta, která se používá pro nakládání okurek a ostatní zeleniny. Jsou
to známé a široce užívané výrobky. Máme dále vlastní vývoj a svůj
výrobní program se snažíme pružně přizpůsobovat požadavkům
odběratelů. Přicházet stále s něčím novým. Zejména s výrobky,
které obsahují další přídatné látky.