Jsem tady, a už nejen na ten oběd
24. 11. 2006
S předsedou dozorčí rady připravované akciové společnosti,
která bude vlastnit TOP HOTEL Praha a ALBION HOTEL, Ing. Radkem Dohnalem se
potkáváme při ukončení hlavní turistické sezony, jehož součástí bylo
ocenění nejagilnějších zákazníků a obchodních partnerů těchto dvou
hotelů.
Přízně obchodních partnerů si velice vážíme. Tím, že zdařile
vytěžují kapacitu našich hotelů, do značné míry rozhodují
o podnikatelské úspěšnosti projektů TOP HOTELu Praha a ALBION HOTELu. Jsem
proto rád, když na závěr hlavní turistické sezony roku 2006 mohu
konstatovat, že rozhodují správně. V současné době, kdy Praha
zaznamenává převis nabídky ubytovacích kapacit, je to totiž někdy hodně
velký boj. Incomingové a incentivní agentury pochopitelně pro své klienty
chtějí co nejlepší ceny a my chceme dosahovat rozumných obchodních
podmínek umožňujících našim hotelům nestagnovat. Jak vidno kompromis,
který je výslednicí, je prospěšný oběma stranám. Vedle tradiční
turistické klientely nás čím dál tím více začíná vyhledávat klientela
firemní a obchodní, se kterou už není tak velký boj. Velmi výrazný podíl
na našich hospodářských výsledcích pak má kongresová klientela, zájem
pořadatelů sportovních a společenských akcí a televizí.
Je to vůbec poprvé, co spolu děláme interview, takže si vás
dovolím poprosit o kratičkou rekapitulaci toho, co předcházelo, než jste
se zapojil do top managementu vaší hotelové společnosti.
Jasně. Není tajemstvím, že můj otec, pan Vladimír Dohnal, je majitelem
obou hotelů – TOP HOTELu Praha i ALBION HOTELu. Takže vzhledem k mému
věku, v době kdy s TOP HOTELem Praha začínal, jsem sem čas od času
přišel na oběd a občas se zúčastnil některé z akcí. Pak jsem začal
studovat vysokou školu a už jsem se tu objevoval častěji a začal mluvit do
všech možných a možná i nemožných věcí. Po vysoké škole jsem odjel
do Velké Británie, abych se zdokonalil. Ale nejen v angličtině,
i v problematice hotelového a gastronomického provozu. Poté, co jsem se
vrátil, jsem tady, a už nejen na ten oběd.
Co je podle vás třeba k tomu, aby vaše hotely dobře
fungovaly?
Poskytovat širokou škálu služeb a expandovat. Pokračovat v upevňování
dobrého jména. K tomu je bezpodmínečně zapotřebí zaměstnávat kvalitní
a profesně zdatný personál, což je důvodem, proč tolik investujeme do jeho
vzdělávání i do toho, aby se účastnil profesních soutěží. Dále jsou
k tomu potřeba kvalitní obchodní vztahy. Úspěšná partnerství tak
navazujeme i na půdě Americké obchodní komory v ČR, Česko-německé
obchodní a průmyslové komory, Britské a Česko-belgicko-lucemburské
smíšené obchodní komory, jejichž jsme členy.
Zhruba před týdnem jsme se potkali na české ambasádě
v Berlíně na gastronomicky velkoryse pojaté recepci, kterou pořádala Jeho
Excelence velvyslanec České republiky ve Spolkové republice Německo Dr.
Boris Lazar s chotí. Catererem zde byly TOP HOTEL Praha a ALBION HOTEL.
Ano, recepce se uskutečnila při příležitosti státního svátku České
republiky. Tento raut jsme v Berlíně zajišťovali již popáté. Tyto akce
jsou velmi oblíbené. Podle slov účastníků – členů berlínského
diplomatického sboru – prý práce našich kuchařů a cukrářů patří
k tomu nejlepšímu, s čím se kdy v Berlíně setkali. Samozřejmě, že
nás takovéto hodnocení těší.
V rámci TOP HOTELu Praha jste velmi velkoryse investovali do
kongresového zázemí, do wellness – římských lázních, japonské
zahrady, parkoviště, sportovních, gastronomických středisek atd.
TOP HOTEL Praha přece jen není ve středu Prahy, a proto musíme vytvářet
předpoklady, abychom k nám nalákali hosty a udrželi si je tu co nejdéle.
Nabídka možností kvalitního trávení volného času je tedy u nás opravdu
široká. A to i pokud chce host navštívit restaurant s výhledem na
panorama Hradčan. I to u nás může. Z našeho BOHEMIA TOP RESTAURANTu.
Pokud není mlha, může se odtud těšit výhledem na Pražský hrad. Za
sychravého počasí mu zpříjemní atmosféru plápolající oheň v živém
krbu. Sportoviště TOP HOTELu Praha chceme rozšířit i do budoucna.
K nynějším tenisovým kurtům, bowlingové dráze a wellness centru přibude
ricochet a golfový trenažér. V ALBION HOTELu chceme rovněž vybudovat
wellness s bazénem, saunou, masážemi, bowlingem a krášlit zahradu.
TOP HOTEL Praha je takovým fenoménem, že se zdá, že hotel ALBION
HOTEL je tak trochu v jeho stínu.
Neřekl bych. Díky své poloze v Praze 5 jej upřednostňuje turistická
klientela, protože se zde cítí více v centru Prahy než v TOP HOTELu
Praha. A navíc, každý z našich hotelů poskytuje trochu jiné služby. TOP
HOTEL Praha se více orientuje na kongresovou klientelu a ALBION HOTEL na
turistickou, i když i on disponuje slušným konferenčním zázemím.
V ALBION HOTELu chceme postavit novou restauraci a stávající restauraci
„Grand Restaurant“ přeměnit na kongresový sál s kapacitou zhruba čtyř
set míst s průchodem ven do volné přírody.