Zřizovatelem Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního
ruchu České Budějovice je Jihočeský kraj. Střední odborná škola
zajišťuje v denním studiu tříletý obor Kuchař – číšník, dva
čtyřleté obory Hotelnictví a turismus a Gastronomie a nástavbový denní a
dálkový obor Gastronomie. Vyšší odborná škola otevírá v denním
i dálkovém studiu obor Cestovní ruch.
Škola je certifikovaným školicím střediskem ICT vzdělávání
pedagogických pracovníků.
Je spoluautorem evropského certifikovaného studia – dalšího
vzdělávání odborníků v gastronomii a hotelnictví – Tourism
Quality – vypracovaného pod záštitou Evropské komise šesti státy
v rámci programu Leonardo da Vinci. Je jedinou institucí v Česku, která za
toto vzdělání uděluje certifikáty a diplomy. Studijní cyklus obsahuje
následující moduly: Marketing cestovního ruchu a elektronický obchod;
Personální management; Péče o hosty a plánování akcí; Odborná
specializace; Osobní specializace.
Škola pořádá kurzy pro průvodce a zároveň i je autorizovaným
subjektem Ministerstva pro místní rozvoj ČR pro zkoušky průvodců
cestovního ruchu. Předmětem studia i zkoušek jsou mimo jiné dějiny,
geografie, ekologie, technika cestovního ruchu, ekonomika, právo,
průvodcovské znalosti a dovednosti, a to nejen v oblasti teoretické, ale
především praktické.
Zdejší žáci spolu se studenty z Tourismusschulen Bad Leonfelden
v Horním Rakousku a z Berufsfachschule für Hotel und Tourismusmanagement
v dolnobavorském Grafenau/Schlag vytvářejí produkty na podporu cestovního
ruchu v Evropském regionu Dunaj – Vltava. Spolupráci se školou
Staatliches Berufliches Schulzentrum Waldkirchen na projektech a podpoře
kulturní výměny mezi zeměmi ocenila vláda spolkové země
Bavorsko.
Jediná v Česku, která poskytuje vzdělání Tourism Quality
23. 02. 2014
S ředitelkou Střední školy a Vyšší odborné školy
cestovního ruchu České Budějovice Mgr. Zdeňkou Erhartovou se potkáváme
21. ledna 2014.
Paní ředitelko, vaše škola se kromě vzdělávání náctiletých
žáků zaměřuje na celoživotní vzdělávání.
Ano, máme autorizovánu řadu dílčích kvalifikací v systému Národní
soustavy kvalifikací – NSK, takže lidé, kteří pracují v oboru a
nemají příslušný výuční list, jej u nás mohou po ověření své
odbornosti získat. Týká se to oborů kuchař, číšník, které sestávají
z dílčích kvalifikací, jako je příprava pokrmů studené kuchyně,
příprava minutek, příprava teplých pokrmů, složitá obsluha hostů,
barmanství, nově nabízíme i výrobu zmrzliny. Spolupracujeme s profesními
organizacemi, jako jsou Asociace hotelů a restaurací ČR, Asociace ředitelů
hotelových škol ČR či Jihočeská hospodářská komora. Gastronomie se
neustále dynamicky vyvíjí. Důsledně se proto zaměřujeme na vzdělávání
pedagogů naší školy. V rámci spolupráce s partnerskými profesními
organizacemi se pak snažíme zejména o přebírání poznatků špičkových
profesionálů, aby naši učitelé byli s to oborech, které vyučují,
seznamovat žáky se současnou praxí a světovými trendy.
A vaše škola tak sbírá medaile, jednu za
druhou…
Nejvíc kuchařských soutěží jsme absolvovali loni na podzim. Největší
radost mi udělal „Kuchařský pětiboj“ – soutěž organizovaná
společností MAKRO v rámci Gastrofestu na Výstavišti v Českých
Budějovicích. Ve velké konkurenci jsme vybojovali bronzovou medaili. Při
udělování výročních cen Asociace hotelů a restaurací ČR pak byla naše
studentka Martina Hejdová z Vyšší odborné školy oceněna za svou
absolventskou práci a naše škola nominována mezi pět nejlepších
odborných škol v České republice.
Každoročně pro rodiče žáků v rámci výuky gastronomie a
cestovního ruchu pořádáte společenské akce.
S rodičovskou veřejností spolupracujeme opravdu rádi. Uspořádali jsme
mimo jiné konferenci k 120. výročí školního objektu v ulici Fráni
Šrámka, provázenou výstavou obrazů k historii školy. Vydali jsme
publikaci „Zátkova reálka – historie školní budovy v ulici Fráni
Šrámka 9 v Českých Budějovicích.“ Je v ní shrnuta stodvacetiletá
historie této školy, která se z českého reálného gymnázia stala
objektem Vysoké školy zemědělské a od roku 2001 budovou Střední školy a
Vyšší odborné školy cestovního ruchu České Budějovice. Ráda bych
připomněla i spolupráci s Muzeem gastronomie v Praze. Naši žáci se
v něm pod vedením naší učitelky odborného výcviku Marie Bednarikové
každé čtvrtletí podílejí na různých akcích. Zejména před Velikonocemi
a na Vánoce, kuchařské techniky tam ale prezentují i během letních
prázdnin.