Jaro v Tritonu
22. 04. 2006
TRITON Restaurant
patří k budově hotelu Adria Praha. Nachází se v historicky cenném
prostoru ve stylu krápníkové jeskyně z roku 1912, zdobené secesními
plastickými výjevy z antické mytologie. Vyprávějí příběh o bájném
pěvci Orfeovi a jeho krásné Eurydice, která je převážená Charónem přes
řeku zapomnění Styx. Jejich osudu přihlíží strážce podsvětí Pluton a
věštkyně Pýthia. Ve 20. a 30. letech minulého století byl prostor
využíván řadou umělců. Po adaptacích ve 20. letech zde působilo
Burianovo divadlo v čele s Vlastou Burianem, později zde hrávali např.
Saša Rašilov nebo Jaroslav Marvan a po nich budovu užívali Voskovec
s Werichem.
20. března 2006
se zde konala oslava přivítání astronomického jara a ukončení rozsáhlé
rekonstrukce. TRITON Restaurant je prostorem s ojedinělou atmosférou. Jeho
gastronomie je postavena na moderní mezinárodní a české kuchyni, obohacené
o originální nápady šéfkuchaře Michala Nováka. Akce se nesla ve znamení
jarních vůní, barev a pokrmů z čerstvých surovin, typických pro
nadcházející roční období. Podávala se vína z nově vybudované
vinotéky, čítající poklady z Čech, Moravy i celého světa, a bylo
možné ochutnat i produkci moravského vinaře Stanislava Mádla. Hlavní
osobností večera byla zpěvačka Irena Budweiserová, která při stříhání
pásky popřála TRITON Restaurantu do nové etapy mnoho úspěchů. Svým
nezaměnitelným hlasem dokázala rozeznít celý prostor a přispět k tomu,
že hosté odcházeli s pocitem nasycenosti těla i duše.
Zrekonstruovaný interiér a kuchyně
V rámci kompletní rekonstrukce v řádech desítek milionů korun se
architektce Veronice Heroldové podařilo respektovat historický interiér,
kterému vtiskla moderní svěží nádech novým zařízením, originálně
pojatým designovým osvětlením, barevným řešením a nápaditými detaily.
Schodiště do restaurace bylo vyrobeno z nejtvrdší indické žuly a
obloženo benátskými štuky. Nově byl přistavěn privátní salonek,
určený k obchodním jednáním, rodinným oslavám nebo pro menší
konferenční akce. Celá restaurace je pro případ potřeby nově vybavena
přípojkami na internet s rychlostí 1 Mbps.
Nová vinotéka TRITON
- dvě klimatizované prosklené místnosti na červené a bílé víno
s průhledem přímo z restaurace umožňují být ve stálém kontaktu
s hosty. Specialitou hlavního sommeliera Josefa Lišky a jeho týmu je výběr
vína na míru podle pokrmu a chuti hosta. Díky bohatému výběru z produkce
mnoha geografických oblastí, zejména z Francie a Nového světa, mohou
vznikat rafinované kombinace jídel a vín. Josef Liška s oblibou říká:
„Život je příliš krátký na to, abychom pili špatná vína.“