Japonské nože z damascénské oceli
03. 01. 2020
S majitelem firmy Hobby Chef PhDr. Petrem Vaverkou se potkáváme
na Symposium Culinary Prague, kam přivezl japonského kovotepce a japonské
nože s nimiž Kristína Nemčková zvítězila v MasterChef Česko 2019. Že
se jedná o výjimečné nože, napovídalo obklopení stánku předními
českými šéfkuchaři a rozléhající se zvuk tepání do japonských nožů
YAXELL.
Jak jste se dostal k japonským nožům, pane doktore?
Zaujaly mne na veletrhu ve Frankfurtu, kde v roce 2007 začala má spolupráce
se společností YAXELL. Okouzlila mne krása nožů z damascenské oceli,
jejich dokonalé provedení. Nože YAXELL patří mezi absolutně nejlepší na
světě. Používají je miliony kuchařů včetně michelinských.
Co je důvodem jejich vysoké ceny?
Základem kvalitního nože je kvalitní ocel. Damascenská je známa zejména
díky samurajským mečům. Nože YAXELL jsou vyráběny z té
nejkvalitnější oceli. Jejich výroba je technologicky náročná, s vysokým
podílem ruční práce. Výsledkem je výjimečný nůž s nepřekonatelným
ostřím. Každý kus má jedinečnou kresbu čepele.
Nemám problém dát za kvalitní nůž 15 tisíc korun už
proto, že si ho pořizuji na celý život. Jak je to se zárukou?
Nejprve k ceně. Nejvyšší řada, Super Gou Ypsilon 193, je vyrobena
z damascenské oceli o 193 vrstvách. Tento exkluzivní nůž stojí
16 tisíc korun. Běžnější velké nože o délce čepeli 16 až 26 cm
stojí 4 až 5 tisíc korun. Menší do 3 tisíc korun. Na každý nůž je
záruka 20 let, takže je to vlastně „generační nůž“, kterému s lety
ubývá jenom materiál na čepeli. Jeho skvělé vlastnosti ale zůstávají
zcela zachovány. Navíc japonské nože, na rozdíl od německých, mají
čepel stejně širokou po celé ploše až po záštitu, a proto se dají
snadno brousit i po mnoha letech.
Co rukojeť?
Nože YAXELL mají rukojeť z mikarty. To je nesmírně pevný a odolný
materiál z pryskyřice a plátna. Vydrží celá desetiletí. Na rozdíl od
jiných materiálů (např. dřeva) nemění tvar. Nesráží se ani nevydává
zápach. Navíc, rukojeť z mikarty je mimořádně příjemná do ruky.
Běžné nože se udržují ostré tím, že se čas od času
přejedou na ocílce. Na nože, které prodáváte, ale ocílka není
vhodná.
Při běžném používání ostří nově zakoupeného nože YAXELL vydrží
i víc než rok. Dají se snadno nabrousit a jejich ostří opět drží velmi
dlouho. Ostření ocílkou ale opravdu nedoporučujeme. Ocílka pouze rovná
ostří. Japonský nůž, který má velmi nízký úhel nabroušení okolo
15 stupňů, by spíš poškodila, než naostřila. Pro běžné obtáhnutí
ostří zákazníkům doporučujeme ostřič YAXELL se dvěma keramickými
brusnými kameny, který pracuje na vodní bázi. Nejtradičnější způsob
ostření japonských nožů je na brusných kamenech. Nicméně takové
ostření vyžaduje určitou zručnost a velkou trpělivost. Donedávna jsme
nože brousili na klasické japonské brusce. V současné době používáme
švédskou brusku TORMEK, která má jednoduchou obsluhu a vynikající
výsledky.
Většina japonských nožů je dělána formou sekáčků. Hodně
kuchařů si na tyto tvary zvyklo. Ale když přijde banální ukrojení chleba,
sekáčkem to nejde. Nehledě na to, že pečivo extrémně tupí nože. Na
pečivo je vhodný spíš zubatý nůž. Máte ve vaší nabídce i tento druh
nože?
Máme jak „sekáček“, tak nůž na pečivo. Sekáček se správně nazývá
„nůž čínského šéfkuchaře“. Tvarem sice připomíná sekáček na
maso, ale ve skutečnosti je vhodný ke krájení větších kusů potravin na
tenké plátky a nudličky dle tradičního čínského způsobu. Nůž na
pečivo YAXELL je geniální a taky trochu podceňovaný. Dodnes si pamatuji,
když jsem ho poprvé použil při krájení chleba a zažil až neskutečný
pocit, jak projíždí chlebem, jako by to bylo máslo. To se
musí zažít!
Prodáváte sady nožů s pouzdrem nebo kufříkem?
V nabídce máme téměř padesát nožů v šesti řadách všech velikostí
a rozměrů. Zákazníkům dáváme možnost vybrat si nůž i podle toho, jak
sedí do ruky a jak se jim s ním pracuje. Noví klienti si zprvu koupí
povětšinou jeden dva nože, než se přesvědčí, že jiné nechtějí. Pak
se vracejí a kupují další. Často i jako dárek pro nejbližší. To nás
opravdu těší a naplňuje. A ještě k ceně: kvalitu si budete pamatovat
déle než cenu.