Šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě
v Praze Jan Horký se narodil v roce 1981 v Českých Budějovicích. Po
absolvování Školy hotelnictví a gastronomie hotelu International v Praze
nastoupil již během nástavbového studia v roce 1999 do restaurace Rybí
trh, kde se posléze stal zástupcem šéfkuchaře. V roce 2003 začal vařit
v restauraci Flambée. V roce 2004 se stal šéfkuchařem restaurace
Červená tabulka. V roce 2006 zástupcem šéfkuchaře Francouzské a
Plzeňské restaurace v Obecním domě, v roce 2007 pak šéfkuchařem
restaurace Zlatá Praha. Je členem Asociace kuchařů a cukrářů ČR a už
osm let členem národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Působí jako
asistent lektora Kulinářské akademie ČR. Absolvoval stáže v hotelu Lallit
v indickém Dillí, v hotelu InterContinental v Madridu, v hotelu Hyatt
v Hongkongu, v hotelu Pan Pacific v Singapuru a v hlavním sídle OSN v New
Yorku v USA.
V roce 2002 získal bronzovou a stříbrnou medaili na výstavě Expogast
Luxembourg. V roce 2003 přivezl dvě stříbrné medaile z mistrovství
světa v Skotsku. V roce 2004 mu bylo uděleno ocenění Magdaleny Dobromily
Rettigové za zásluhy pro gastronomii a s českým juniorským národním
týmem vybojoval dvě stříbrné medaile na kuchařské olympiádě
v německém Erfurtu. V roce 2005 přestoupil do seniorského týmu. Na
mistrovství světa ve Skotsku získal dvě stříbrné medaile a s národním
týmem stříbrnou medaili na mistrovství světa v Basileji. V roce
2006 při vyhlašování Kuchaře roku České republiky obsadil 3. místo
v seniorské kategorii. Na Culinary Chalenge v Singapuru vybojoval
s národním týmem stříbrnou medaili. V roce 2007 získal stříbrnou
medaili na mistrovství světa v Chicagu. V roce 2008 sesbíral zlatou a
stříbrnou medaili ve Světovém poháru na Kypru, dvě stříbrné a dvě
bronzové medaile na IKA Erfurt a byl vyhlášen Kuchařem roku České
republiky. V roce 2009 se stal kapitánem národního týmu kuchařů a
cukrářů ČR. V roce 2010 vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili na FHA
Culinary Chalenge Singapore. Ve stejném roce si jej vybral americký prezident
Barack Obama, aby vytvořil menu a se svým týmem připravil večeři, kterou
v rezidenci velvyslance USA v Praze podával dvanácti prezidentům
evropských zemí.
Jan Horký šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze
27. 10. 2013
S šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním
domě v Praze Janem Horkým se potkáváme 10. září 2013.
Pane Horký, náš rozhovor bude otištěn na téže dvoustraně jako
fotoreportáž z 39. ročníku výstavy Země živitelka v Českých
Budějovicích, kterou zahajoval prezident České republiky Miloš Zeman. Není
tajemstvím, že váš tým pro něho zajišťuje catering.
Ano, kuchyně Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě je jeho
hlavním dodavatelem obědů a večeří, a jsme na to patřičně hrdí.
Jste kapitánem národní reprezentace kuchařů a cukrářů
ČR.
Do národního týmu jsem se dostal po několika letech působení v národním
juniorském týmu. Díky reprezentaci jsem mohl poznávat, jak gastronomii
dělají ve světě. Jaké jsou nejmodernější trendy. Setkávat se s novými
surovinami, technikami úpravy surovin atd.
Proč jste se začal věnovat kulinářskému
řemeslu?
Protože mě bavilo a neustále baví. Práce s lidmi, se surovinami a vším,
co se týká kuchařiny. Kombinovat a zkoušet nové suroviny, vymýšlet…
Naplňuje mne, že hosté oceňují, co pro ně uvařím. Když jsem dostal
nabídku stát se šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace
v Obecním domě, moc dlouho jsem se nerozmýšlel. Byla to pro mne výzva
i proto, že už jsem tu kdysi pracoval už jako učedník, a vzhlížel
k šéfkuchaři a starším kolegům jako k výrazným autoritám. Navazuji na
jejich práci, aby hosté byli maximálně spokojení. Mám tu čas chodit „na
plac“ a hovořit s hosty o dost víc, než jsem měl v předchozích
zaměstnáních. To je to, co mne naplňuje a motivuje stále něco tvořit a
vymýšlet i ve svém volnu. Když vám hosté řeknou, že to bylo super,
úžasně to potěší. Do kuchyně se pak vracím nabitý novou energií.