Jak žije AHOL, škola roku 2013
20. 02. 2015
Jak
žije AHOL, škola roku 2013? Pracovně. Realizujeme projekt zaměřený na
činnost minipodniků. Žáci se připravují na budoucí podnikání
v aktivitách – bistro, catering, bylinková zahrádka. Sestavili si
podnikatelský záměr, rozpočet a rozdělili si odpovědnosti. Jednou
z prvních akcí, kde si otevřeli bistro s fresh nápoji a zdravou výživou,
byl SPORT FEST pro celou rodinu, který probíhal v rámci projektu
Ostrava – Evropské město sportu 2014. Pozadu nezůstal ani catering a
bylinková zahrádka, která sušila mátu, meduňku, nakládala zelí, zatímco
catering připravoval narozeninovou oslavu. Potvrzuje se rčení – vlastní
zkušenost, nejlepší zkušenost.
Stali jsme se partnery projektu AHR ČR, zaměřeného na vzdělávání a praxi
žáků i učitelů hotelových škol, a z realizovaných aktivit zmíním:
stáže pedagogů gastronomických předmětů v Hotelu Fortuna City v Praze,
ParkInn Ostrava nebo odborné kurzy pro žáky školy v gastronomii,
marketingu, obsluze i práci na recepci.
V tomto období se připravujeme na setkání s třemi zahraničními
partnery v projektu ERASMUS+ s názvem „Evropou za poznáním“. Začátkem
února přijíždějí žáci s pedagogy z Polska, Slovenska a Francie. Máme
pro ně připraven program s cílem poznat tradice, regionální kuchyni,
cestovní ruch i gastronomii Ostravska. Společně navštívíme hornické
muzeum Landek, Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice a potom budeme
společně vařit, ochutnávat a připravovat se na AHOL CUP 2015.
Tuto gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a účastí připravujeme
sedmnáctým rokem. Má pět kategorií, z nichž letošní novinkou je
kategorie CZECH Teatender – soutěž v přípravě čaje a volného nápoje
z čajů značky Dilmah. Vůbec poprvé v Česku se uskuteční setkání
nadějných čajovníků z celé České republiky. Dále se soutěží
v kategorii barman, mistr kávy junior a soutěž pětičlenných a
tříčlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech, jako
jsou například krájení cibule, určování masa, pouring test, poznávání
skla, konverzace v cizím jazyce a týmové vaření. Soutěž tříčlenných
družstev je určena pro základní školy a mezi kategorie byla přidána
s cílem podpořit soutěživou formou zájem žáků základních škol
o gastronomické obory.
„Velmi nás těší, že AHOL CUP – soutěž s mezinárodní porotou a
účastí – si za dobu sedmnácti let získala své místo na
‚gastronomickém slunci‘. Letošní ročník má rekordní počet
156 soutěžících. Zájem nás těší a zároveň zavazuje. Věřím, že se
tým pořadatelů zhostí svého úkolu na jedničku,“ uvedla Mgr. Pavla
Sztulová ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a
lázeňství.
Díky takovéto účasti a těsné návaznosti ke ŠVP oborům
vzdělávání – hotelnictví, gastronomii, cestovnímu ruchu a učebnímu
oboru kuchař-číšník – zařadilo Ministerstvo školství mládeže a
tělovýchovy České republiky AHOL CUP do programu Excelence středních
škol.
Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, o který se
postará například juniorský mistr v technice malování na kávu, tzv.
LATTE ART, Roman Florek ze Slovenska, dále bude k vidění příprava
francouzských palačinek od Chef de Cousine Francie a nesmí chybět ani
ukázka přípravy „Hornického čaje“ zprostředkovaná majitelem Čajovny
u Sýkorova mostu Michalem Juřinou. Dále budou k vidění prezentace firem
SAHM, MontyCon, Makro, Mattoni, CK Rekrea, DOV a fiktivních minipodniků,
které si řídí a organizují samotní žáci škol AHOL a partnerské školy
ze Znojma.
Záštitu nad soutěží převzali: Moravskoslezský kraj, Krajská
hospodářská komora Moravskoslezského kraje, Statutární město Ostrava,
Městský obvod Ostrava-Jih a Ostrava-Vítkovice, Asociace hotelů a restaurací
ČR, Česká barmanská asociace a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Jak čtete, rozhodně se nenudíme, ale stojaté vody nepřinášejí nové
poznatky, zážitky a obohacení.
-PS-
Kontakt:
AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství
Mgr. Pavla Sztulová, ředitelka školy
pavla.sztulova@ahol.cz,
tel.: 773 977 031