Morkové řezy
Na morkové řezy je potřeba: 6 kusů žemlí, 140 g morku, 2 lžíce
polohrubé mouky, 50 ml třešňovice, 100 g moučkového cukru,140 g
mandlí, 140 g cukru, 4 žloutky, 400 ml smetany a špetka skořice
s citronovou kůrou. Z ingrediencí vyrobená směs se plní do kostí a
zapéká na 180 °C. Přesný postup najdete na www.jakchutnapraha.cz.
Jak chutná Praha podle vás?
17. 04. 2011
Pražská informační služba
ve spolupráci s Pražským kulinářským institutem a Asociací českých
cestovních kanceláří a agentur začátkem roku vyhlásila jedinečnou
kulinářskou soutěž Jak chutná Praha. „Nehledáme svíčkovou na sto
způsobů ani guláš se čtyřmi druhy knedlíků. My se ptáme po receptech
z doby, kdy se v Praze jedli šneci, lososi a chřest, proslulost metropoli
dělaly buřty – taliáni. Tím je naše soutěž zcela unikátní,“ zněla
slova Lucie Ramnebornové, ředitelky Pražské informační služby při
zahájení soutěže.
Své recepty mohla veřejnost zasílat do konce března. Následně z nich
Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářské institutu, vybral dvacet
nejoriginálnějších. „Při výběru jsem myslel hlavně na to, aby soutěž
splnila svůj účel a pomohla udělat z české gastronomie tu sexy holku,
kterou kdysi bývala, a konečně jsme se zbavili té obstarožní dámy
v šedých šatech, kterou je dnes,“ okomentoval Roman Vaněk svou volbu.
V pondělí 4. 4. 2011 zasedla v zámeckém areálu Ctěnice porota
složená z řad gastronomických špiček a osobností veřejného života,
aby vybrala prvního vítěze, který získá zájezd do Itálie pro dvě osoby.
Tím se stala paní Klokočová se svým receptem na Morkové řezy.
Slovo dostane veřejnost
Soutěž ale nekončí. Nyní dostane slovo veřejnost. Hlasovat pro jeden
z dvaceti receptů mohou lidé na stránkách www.jakchutnapraha.cz až do konce
května. Autor nejlepšího receptu si ze soutěže odnese poznávací zájezd
do Paříže pro dvě osoby. Ochutnat vybraná jídla můžete i vy, a to na
Velikonočních trzích na Staroměstském náměstí, které začínají
v sobotu 9. dubna. Po celý měsíc se na stánku Jak chutná Praha budou
vařit jídla z původní pražské kuchyně.
„Nabídneme recepty také restauracím, abychom tím podpořili
gastroturistiku, ta nyní hýbe cestovním ruchem,“ vysvětlila další
přínos soutěže Lucie Ramnebornová.