Menu

Jablka v županu

27. 11. 2008

Suroviny pro 4 osoby:
4 jablka, 0,5 kg listového těsta, 1 vanilkový cukr, rozinky, citronová kůra, rybízová zavařenina, skořice, hřebíček, cukr, 1 žloutek, moučkový cukr.

a) Běžný pracovní postup:
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, vzniklý otvor ve středu jablka vyplníme směsí připravenou z rozinek, rybízové zavařeniny, citronové kůry a vanilkového cukru.
Jablko položíme na připravený čtverec z listového těsta, posypeme mletou skořicí, mletým hřebíčkem a cukrem. Rohy listového těsta spojíme na vrcholu jablka a potřeme rozšlehaným žloutkem. Jablko pečeme na pečicím papíru při 180 ?C asi 12 – 20 minut (dle velikosti). Hotové jablko vyjmeme a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme jako teplý dezert.

b) Pracovní postup podle hotelu Adria:
Zahoď starosti a vydej se do podzimní přírody. Chvíli se broď spadaným barevným listím a vnímej vůně a barvy kolem sebe. Najdi jabloň – nejlépe starou – a utrhni z ní pět jablek, která tě zaujala až na druhý pohled – ta bývají nejlepší.
Zavolej své matce či babičce a nauč se od ní dělat listové těsto – čas s ní strávený při předávání zkušeností jistě v budoucnu oceníš.
Vezmi čtyři jablka, oloupej je a zbav jádřinců. Slupky ani jádřince nevyhazuj do popelnice, ale na kompost či do přírody – příroda je zužitkuje. Otvory vzniklé ve středu jablek vyplň směsí připravenou z rozinek, rybízové zavařeniny, citronové kůry a vanilkového cukru. Jablka polož na čtverce z listového těsta od babičky, posyp mletou skořicí, mletým hřebíčkem a cukrem. Rohy těsta spoj na vrcholu jablka a potři rozšlehaným žloutkem. Použiješ-li libovolnou z uvedených surovin od domácího výrobce, o to víc bude výsledek lépe chutnat. Pokud má tvá maminka nebo babička slepice, schovej pro ně skořápku z vajíčka, odvděčí se ti dalšími vajíčky s pevnou skořápkou. Jablka peč na pečicím papíru při 180 °C dle velikosti 12 – 20 minut, máš-li možnost, vyber spíš troubu plynovou než elektrickou, plyn je nyní levnější a k okolí šetrnější než elektřina. Hotová jablka vyjmi z trouby a posyp moučkovým cukrem. Nevětrej, ať si co nejdéle užiješ vůni z pečení a zbytečně neplýtváš vytvořeným teplem. Pokud Ti po přípravě zbudou nějaké prázdné obaly, přemýšlej, kam je hodíš. Dnes už jsou popelnice na separovaný odpad na každém rohu. Až budeš mýt nádobí, nepouštěj zbytečně příliš vody, příroda ti tvou péči jednou určitě vrátí.
Pozvi své přátele, rodinu či kohokoliv blízkého a společně teplý dezert snězte. Budou-li tví blízcí chtít něco k dezertu přinést, popros je o čerstvé šípky na šípkový čaj – najdou je tamtéž co ty svá jablka, tedy v podzimní přírodě. U dezertu si vyprávějte o tom, co jsi při jeho přípravě zažil, a pak společně uložte zbylé páté jablko do chladna se společným slibem, že se spolu opět sejdete nejpozději o Vánocích při jeho tradičním rozkrajování pro štěstí. Měj při tom na paměti, že tobě i tvým blízkým přeje dobrou chuť hotel Adria, držitel Ekoznačky „The Flower“.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001