Investice do mycího stroje jednou z nejdůležitějších
05. 02. 2005
Firma Citus dodává zařízení a služby pro gastronomii, rychlé
občerstvení, obchody a chlazení. Od poradenství, projektů až po realizaci
záměru zajišťuje:
vybavení pro restaurace, vinárny, hotely, motoresty, kavárny, bary, školní
a závodní velkokuchyně, shopy čerpacích stanic a další;
vybavení pro fast food restaurace, tradiční rychlá občerstvení, pizzerie,
bufety a kiosky, rychlá občerstvení u čerpacích stanic;
vybavení supermarketů, prodejen a shopů čerpacích stanic chladicím a
mrazicím nábytkem a příslušenstvím.
A protože prý poslední prezentace firmy Citus ve třetím vydání
Všudybylu 2004 zafungovala, požádal mě její majitel, pan Josef Dvorský,
zdali by Všudybyl mohl svým čtenářům přinést prostřednictvím Vladana
Dvorského, tedy juniora, něco osvěty o myčkách světového výrobce
špičkového gastronomického vybavení Hobart Foster International, kterého
tu na českém a slovenském trhu firma Citus zastupuje.
Hobart Foster International
je evropskou větví celosvětového výrobce gastronomického vybavení ITW
Food Equipment Group. Své výrobky dodává do následujících segmentů
gastronomického trhu:do hotelů, restaurací, maloobchodů, státní správy,
rychlého občerstvení, nemocnic, pekáren a lodního vybavení. ITW (Illinois
Tool Works) je americká korporace s více než šesti sty společnostmi ve
více než padesáti zemích na celém světě.
Hobart
je celosvětový přední výrobce profesionálního vybavení na mytí
nádobí, vaření a přípravu jídel. Továrny Hobart jsou v USA, Velké
Británii, Německu, Francii, Číně, Kanadě a Brazílii.
Foster
je přední výrobce profesionálního chlazení ve Velké Británii. Továrny
se nacházejí v Anglii ve městě Kings Lynn.
Vybavení gastronomickým provozům
Posláním Hobart Foster International je dodávat sériově vyráběné
vybavení gastronomickým provozům skrze rozsáhlou síť specializovaných
dealerů a distributorů, kteří zajišťují projekci, dodávku, instalaci,
záruční a pozáruční servis a doplňkové služby. Hobart Foster
International provozuje tuto distribuci v Evropě, na Středním východě,
v Africe a jižní Asii. Sortiment této společnosti se dělí do několika
kategorií:
mycí stroje (myčky na sklo a nádobí, podstolové, průchozí košové
i pásové);
varné vybavení (sporáky, smažicí desky, pečicí pánve, kotle, tlakové
pařáky, konvektomaty, grily, indukční sporáky, fritézy a vařiče
těstovin);
přípravné vybavení (mixéry, hnětače, mlýnky na maso, pily na maso,
škrabky brambor, nářezové stroje, krouhače).
Mycí stroje
Mycí stroj je jednou z nejdůležitějších součástí gastronomického
provozu. Jeho výkonnost, kvalita mytí a spolehlivost ovlivňuje řadu
důležitých oblastí fungování podniku včetně vizuální prezentace
podniku (skvrny od vodního kamene, nedokonalé umytí atd.). Ve špičce totiž
nemá obsluha čas kontrolovat každý kus nádobí, který zákazníkovi
přinese, natož napravovat nedostatky mytí. Plynulý chod a kapacita (rychlost
mytí) jsou opět důležité zejména ve špičce. Kvalitní mycí stroj
snižuje náklady na provoz. Nejen na energie, ale i náklady na přídavnou
lidskou práci, servis, případně ušlý zisk vzniklý odstavením myčky.
Proto je investice do mycího stroje jednou z nejdůležitějších. Na
oplátku poskytuje úsporu prostoru (výkonný dražší stroj zvládne
i větší nápor mytí, nemusí být dva stroje) a pracovní síly. Mycí
stroje Hobart v tomto ohledu ovlivňují zmíněné oblasti fungování provozu
pozitivně. Zásluhu na tom má koncept firmy Hobart. Díky kvalitě mytí
(oplachová čerpadla, přesné dávkovače mycích a oplachových prostředků,
změkčovače vody a filtrovací systém Genius-X) nedochází k chybám
mycího procesu.
Genius-X
je čtyřfázový filtrovací systém.
První fáze – během mycího programu zachycuje velké kusy jídla.
Druhá fáze – rozbití velkých kusů jídla mycím procesem.
Třetí fáze – zachycení malých částeček ve filtru.
Čtvrtá fáze – probíhá mezi mycím a oplachovým programem. Částečky
jídla a špinavá voda jsou odčerpány do odpadu.
Turbolator
Některé myčky jsou vybaveny mycím systémem Turbolator – čtyřpaprskové
otočné mycí rameno ve spojení s vysokotlakým čerpadlem podává ty
nejlepší mycí výkony. Výsledkem je o 30 % menší spotřeba vody a
o 100 % více mycí síly.
Výkonnost
V situaci, kdy standardní ohřev nestačí, bývá v myčce zpravidla ještě
přídavné těleso, které pomáhá rychle dohřát vodu na mycí teplotu. Tak
je myčka rychleji připravena k opakovanému použití. Výkonná čerpadla
pro mytí i oplach (použití vysokého tlaku vody) zkracují spolu s vyšší
teplotou vody dobu potřebnou na jeden mycí cyklus. Délka mycího cyklu se
liší dle druhu myčky a nádobí, na které je dimenzovaná. V případě
podstolových myček jsou u sklenic nejkratší programy 60 vteřin a
u bílého nádobí cca 90 vteřin. Sklopná myčka AMXX900 (s mycím
systémem Turbolator) má nejkratší mycí program dokonce 52 vteřin pro
sklenice i bílé nádobí při zachování kvality mytí.
Náklady provozu
Filtrovací systém Genius-X spoří vodu a tím i elektrickou energii
potřebnou na její ohřev i sůl do změkčovače. Šetří lidskou práci,
která patří k nejvyšším nákladům téměř každého provozu. Snižuje
případné servisní náklady svou konstrukcí a diagnostikou. Diagnostika
umožňuje technikovi rozpoznat závadu, aniž by musel myčku rozebírat, a
díky své konstrukci jsou všechny důležité části myčky přístupné
snadno a rychle. Konstrukce je přitom jednoduchá a celonerezová. Krásným
příkladem jsou mycí ramena, která nemají odnímatelné tryskové hlavice,
jež by se jinak mohly snadno ztratit. Trysky jsou místo toho vytvořeny
prolisem v nerezovém rameni tak, aby nemohlo dojít k jejich ucpání. Jsou
skutečným designérským mistrovským dílem, neboť díky jejich tvaru se
dostává do každé trysky stejný tlak. Případná cizí tělesa se dají
snadno vyjmout díky pryžovému víčku na konci každého ramene.
U některých myček je k dispozici systém zpětného získávání tepla,
kdy se voda vstupující do myčky ohřívá zbytkovým teplem vody jdoucí do
odpadu. Tento systém šetří u některých velkých myček až 9kW
elektrické energie za hodinu.
Široká paleta mycích strojů Hobart
Součástí koncepce mycích strojů Hobart je i jejich široká paleta.
Podstolové myčky je možné vybírat z devíti typů, průchozí myčky ze
sedmi typů a myčky na černé nádobí z osmi typů. Každý typ je dostupný
v několika modifikacích. Samostatnou kategorii tvoří myčky
s automatickým posuvem košů a pásové myčky, u kterých si zákazník
může vybrat z nepřeberného množství kombinací a výkonů.
Další výhody myček Hobart:
Systémová řešení
Někdy je s ohledem na rozsah provozu a místní podmínky třeba zvážit
nejen optimální volbu myčky, ale i celého systému oběhu a skladování
nádobí. I zde se dá uspořit čas, místo i pracovní síly. A v tom vám
rádi poradíme.