Inspirovala mě skvělá práce skvělých lidí, říká Patrik Bečvář
04. 03. 2018
S šéfkuchařem Francouzské restaurace Art Nouveau v Obecním
domě v Praze Patrikem Bečvářem se potkáváme zhruba měsíc před
dvacátým výročím provozování tohoto prestižního podniku společností
FRENCH – REST, spol. s r. o., které vychází na 16. března
2018.
Pane Bečváři, jste členem národní reprezentace kuchařů a
cukrářů, s níž se právě připravujete na mistrovství světa
v Singapuru. To, že spolu s kolegy z národního týmu patříte
k nejlepším kuchařům světa, asi oceňuje i Kancelář prezidenta
republiky, pro kterou FRENCH – REST už patnáct let zabezpečuje
catering.
Ano, naše společnost spolupracuje s Hradem, pro který cateringově
zajišťujeme nejrůznější akce. Od návštěv představitelů cizích
států po věci menšího rozsahu. Vaříme i přímo pro pana prezidenta.
Catering zajišťujeme rovněž pro českou vládu a vládní instituce a také
pro firemní a společenské eventy. To, že jsme takto poptáváni, je pro mě
a náš tým vysoce prestižní záležitost.
Jak jste se dostal k profesi kuchaře?
Lidé ve třinácti čtrnácti letech zpravidla ještě pořádně nevědí,
čím by chtěli být. Já se rozhodl pro kuchaře. Další vývoj samozřejmě
hodně záleží na tom, kde se člověk učí. Mezi jakými lidmi. Já měl to
štěstí, že jsem se učil tady v Obecním domě. Nezřídka tu trénovala
národní reprezentace kuchařů a cukrářů, takže už v tomto raném stadiu
jsem měl tu čest poznat, co je to vysoká gastronomie, což mne nadchlo.
Inspirovala a motivovala mě skvělá práce skvělých lidí.
Koncem loňského roku došlo k obměně jídelního lístku
Francouzské restaurace.
Ano, ten už jsem sestavoval já. Zaměřili jsme se na francouzskou kuchyni,
ale neopomínáme ani prvky české. Podnik totiž navštěvuje řada cizinců a
ptají se po „Czech Specials“. Proto tam například máme i kachní prso
nebo jako příkroj vepřový bůček.
Máme koncept velmi zajímavých brunchů. První letošní byl zaměřen na
gastronomii prvorepublikových restaurací, kdy se vracíme k odkazu
významných pražských kuchařů a restauratérů první republiky. Pracujeme
i na konceptu prezentace historie Francouzské restaurace. Sestavujeme seznam
restauratérů a šéfkuchařů, kteří zde od jejího otevření do
současnosti působili. A protože republika byla vyhlášena zde v Obecním
domě, chystáme i další akce a gastronomické speciality připomínající
toto sté výročí.
Jednatelem obchodní korporace FRENCH – REST je držitel ocenění
Restauratér roku Ing. Jan Štěpánek.
Pan inženýr má vizi, s níž jeho společnost pokračuje ve zdejší víc
než stoleté tradici prvotřídní gastronomie. To, že se tu v kuchyni,
cukrárně i na place sešli špičkoví odborníci, je jeho zásluhou.
Skvělý tým, bez kterého bych se neobešel a nemohl dělat tak náročně
akce, jako Liver Cup nebo Český ples. Pan Štěpánek umožňuje, abychom se
dál vzdělávali ve svých oborech. Dává prostor kreativitě jak nám
kuchařům a cukrářům, tak servisu. Zkrátka má jasno, kam restauraci
směrovat. Vyjíždíme tak i do regionů včetně zahraničních (kromě
našich zejména do španělských, italských a francouzských), kde hledáme
kořeny tradiční gastronomie a čerpáme inspiraci i v michelinských
podnicích.
Jak si česká gastronomie stojí ve srovnání se
světem?
Velmi dobře, což třeba mohu sledovat, když s národním týmem jezdíme po
soutěžích. Že nás svět bere vážně, dokresluje i skutečnost, že
v Česku máme už tři michelinské hvězdy. Je to i díky rostoucí kvalitě
škol vychovávajících kuchaře a cukráře. Na soutěžích je vidět, že
jejich žáky profese baví. Jsem proto přesvědčen, že špičkoví kuchaři
a cukráři v Česku nevymřou.