Hotely a restaurace v roce 2006
01. 04. 2004
Reforma z roku 2004 pokračuje a direktivy Evropské unie jsou českou
vládou uplatňovány dle zásady „papežštější, než papež“.
Restauratér-hoteliér J.N. zešedivěl, a to tak, že úplně. Války, nemoci a
teroristické útoky ve světě ho připravily o část hostů, tím
i příjmů, takže mu starostmi zešedivěly vlasy. Stejně jako vlasy je
dnes, v roce 2006, šedá i fasáda jeho podniku. Peníze investoval do
sladění provozu svého podniku s novými hygienickými normami, o jejich
zbytek ho připravilo zvýšení DPH v roce 2004, a na fasádu nezbylo. Jako
fasáda podniku je šedý i jeho jídelní lístek. Tradiční česká
jídla – oblíbené „hotovky“ díky hygienickým předpisům vytlačil
eurořízek s hranolky na 100 způsobů. Jako jídelní lístek zešedivěli
i dva zaměstnanci, protože jsou již bývalí zaměstnanci, přesněji
nezaměstnanci. A tak náš hrdina přemýšlí, jestli jeho černé myšlenky
nezaplaší přesun do šedé ekonomiky, kam se již část jeho podniku,
alespoň vzhledem – fasáda, jídelní lístek a částečně
i zaměstnanci – odebrala. Večer to musí u černého piva probrat
s těmi, jejichž práci již nenakupuje on, ani jeho hosté – pekařem
J.P., majitelkou prádelny A.D., prodavačem suvenýrů K.D. a dalšími,
kteří stejně jako on dnes řeší otázku, zda a jak žít jako ekonomicky
bílí, přežít jako šedí, nebo vidět svět černě jako nezaměstnaní. Je
to jen zlý sen pana J.N., nebo v roce 2004 zvítězil zdravý rozum nad
potřebou krátkodobě naplnit státní kasu, aby bylo co rozdávat?
-VŠ-