Menu

Pětichodové regionální menu „Z Českého lesa“
studený předkrm: galantina z lososového pstruha, bazalková sedlina, kaviárová omáčka;
polévka: smetanový krém s koprem a lesními houbičkami;
teplý předkrm: grilovaný kozí sýr s pečenou červenou řepou, medovými ořechy a rybízovou omáčkou;
hlavní chod: variace srnčího hřbetu a křepelky na smrkovém gelu, perníkové nočky, podzimní zelenina, jalovcová omáčka;
dezert: tvarohové knedlíčky plněné marcipánem s čerstvými jahodami a rakytníkovou omáčkou.

Finger Food
studený: králičí terinka se šneky; sýr tofu s kopřivami v celozrnném kornoutku;
teplý: zauzené saranče třetího milénia; pickles s jehněčí klobáskou.

Hotelová škola Mariánské Lázně, p. o.

28. 02. 2017

S ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně Ing. Jiřím Chumem se potkáváme 23. ledna 2017.
Pane řediteli, když jsme spolu před třemi roky hovořili, konstatoval jsem, že odbornost odborných škol v Česku dostává na frak díky systému preferujícímu vzdělávání pro vzdělávání na úkor předávání profesních dovedností. Co se od té doby změnilo?
Letopočet. Nicméně Hotelová škola Mariánské Lázně po celou svou existenci preferuje odbornou připravenost absolventů. Snaží se dávat prostor žákům vykonávat praxi v atraktivních provozech. Máme exkluzivní smlouvu s akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně, u níž praktikují ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech. Jedním z úskalí je, že někteří žáci při realizaci předmětu učební praxe a odborného výcviku vykazují vysokou absenci, čímž vznikají problémy při personálním zabezpečení gastronomických ak­cí.

Zájem o praktikanty z oboru hotelnictví a turismus a žáky z učebních oborů kuchař a číšník je značný.
Ano, poptávka trojnásobně převyšuje nabídku. Hotelová škola Mariánské Lázně klade na praktickou výuku, řemeslnou zručnost a manažerské dovednosti žáků velký důraz. Žáci čtvrtého ročníku si proto naostro u určitých typů akcí (například při zabezpečování firemních akcí, předvánočních večírků, narozeninových party, konferencí atd.) vyzkoušejí manažerské pozice šéfkuchaře, F&B manažera, vedoucího protokolu aj. Z této pozice musejí akci zabezpečit. Tedy naplánovat ji, udělat kalkulaci, řídit tým „zaměstnanců“, vyhodnotit a provést vyúčtování.

Nakolik se praktická průprava vyplácí, ilustruje nejen velká poptávka po absolventech Hotelové školy Mariánské Lázně a její renomé, ale i jejich soutěžní úspěchy. Na zatím poslední světové olympiádě kuchařů v Erfurtu v roce 2016 váš tým vybojoval čtvrté místo.
Naše škola se světové olympiády kuchařů zúčastnila potřetí. V roce 2000 jsme přivezli bronzovou medaili, v roce 2012 pak skončili na čtvrtém místě a loni v kategorii kulinářské umění s atraktivním regionálním menu „Z Českého lesa“ v konkurenci osmašedesáti soutěžních týmů jsme opět získali diplom za čtvrté místo. Porota ocenila, že se týmu Hotelové školy Mariánské Lázně, vedenému učitelem odborných předmětů Josefem Kratochvílem, podařilo regionální přírodní prvky našeho kraje zdařile skloubit se světovými gastronomickými trendy.

Mít Hotelovou školu Mariánské Lázně je při hledání zaměstnání dobrou referencí.
Bezesporu. Hotelová škola Mariánské Lázně byla založena v roce 1928 a patří mezi nejstarší vzdělávací centra hotelových oborů v Evropě. Naším zřizovatelem je Karlovarský kraj, po odborné a ekonomické stránce se nám od něj dostává velké podpory, což se odráží i v tom, že jako člen Asociace evropských hotelových škol přispíváme k inovaci evropských vyučovacích metod. Zajišťujeme studium čtyřletého oboru s maturitou hotelnictví a turismus, dvou tříletých oborů – kuchař a číšník/servírka – a dvouletého nástavbového oboru s maturitou gastronomie. Máme kvalitní erudovaný pedagogický sbor a každý z žáků si u nás může najít svoji parketu. Ať je to číšník, kuchař, sommeliér, barman nebo barista.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001