Pětichodové regionální menu „Z Českého lesa“
studený předkrm: galantina z lososového pstruha, bazalková
sedlina, kaviárová omáčka;
polévka: smetanový krém s koprem a lesními houbičkami;
teplý předkrm: grilovaný kozí sýr s pečenou červenou řepou,
medovými ořechy a rybízovou omáčkou;
hlavní chod: variace srnčího hřbetu a křepelky na smrkovém gelu,
perníkové nočky, podzimní zelenina, jalovcová omáčka;
dezert: tvarohové knedlíčky plněné marcipánem s čerstvými
jahodami a rakytníkovou omáčkou.
Finger Food
studený: králičí terinka se šneky; sýr tofu s kopřivami
v celozrnném kornoutku;
teplý: zauzené saranče třetího milénia; pickles s jehněčí
klobáskou.
Hotelová škola Mariánské Lázně, p. o.
28. 02. 2017
S ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně Ing. Jiřím
Chumem se potkáváme 23. ledna 2017.
Pane řediteli, když jsme spolu před třemi roky hovořili,
konstatoval jsem, že odbornost odborných škol v Česku dostává na frak
díky systému preferujícímu vzdělávání pro vzdělávání na úkor
předávání profesních dovedností. Co se od té doby změnilo?
Letopočet. Nicméně Hotelová škola Mariánské Lázně po celou svou
existenci preferuje odbornou připravenost absolventů. Snaží se dávat
prostor žákům vykonávat praxi v atraktivních provozech. Máme exkluzivní
smlouvu s akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně,
u níž praktikují ve čtyř- a pětihvězdičkových hotelech. Jedním
z úskalí je, že někteří žáci při realizaci předmětu učební praxe a
odborného výcviku vykazují vysokou absenci, čímž vznikají problémy při
personálním zabezpečení gastronomických akcí.
Zájem o praktikanty z oboru hotelnictví a turismus a žáky
z učebních oborů kuchař a číšník je značný.
Ano, poptávka trojnásobně převyšuje nabídku. Hotelová škola Mariánské
Lázně klade na praktickou výuku, řemeslnou zručnost a manažerské
dovednosti žáků velký důraz. Žáci čtvrtého ročníku si proto naostro
u určitých typů akcí (například při zabezpečování firemních akcí,
předvánočních večírků, narozeninových party, konferencí atd.)
vyzkoušejí manažerské pozice šéfkuchaře, F&B manažera, vedoucího
protokolu aj. Z této pozice musejí akci zabezpečit. Tedy naplánovat ji,
udělat kalkulaci, řídit tým „zaměstnanců“, vyhodnotit a provést
vyúčtování.
Nakolik se praktická průprava vyplácí, ilustruje nejen velká
poptávka po absolventech Hotelové školy Mariánské Lázně a její renomé,
ale i jejich soutěžní úspěchy. Na zatím poslední světové olympiádě
kuchařů v Erfurtu v roce 2016 váš tým vybojoval čtvrté
místo.
Naše škola se světové olympiády kuchařů zúčastnila potřetí. V roce
2000 jsme přivezli bronzovou medaili, v roce 2012 pak skončili na čtvrtém
místě a loni v kategorii kulinářské umění s atraktivním regionálním
menu „Z Českého lesa“ v konkurenci osmašedesáti soutěžních týmů
jsme opět získali diplom za čtvrté místo. Porota ocenila, že se týmu
Hotelové školy Mariánské Lázně, vedenému učitelem odborných předmětů
Josefem Kratochvílem, podařilo regionální přírodní prvky našeho kraje
zdařile skloubit se světovými gastronomickými trendy.
Mít Hotelovou školu Mariánské Lázně je při hledání
zaměstnání dobrou referencí.
Bezesporu. Hotelová škola Mariánské Lázně byla založena v roce 1928 a
patří mezi nejstarší vzdělávací centra hotelových oborů v Evropě.
Naším zřizovatelem je Karlovarský kraj, po odborné a ekonomické stránce
se nám od něj dostává velké podpory, což se odráží i v tom, že jako
člen Asociace evropských hotelových škol přispíváme k inovaci
evropských vyučovacích metod. Zajišťujeme studium čtyřletého oboru
s maturitou hotelnictví a turismus, dvou tříletých oborů – kuchař a
číšník/servírka – a dvouletého nástavbového oboru s maturitou
gastronomie. Máme kvalitní erudovaný pedagogický sbor a každý z žáků
si u nás může najít svoji parketu. Ať je to číšník, kuchař,
sommeliér, barman nebo barista.