Hotelová škola Mariánské Lázně, založená roku 1928, patří mezi nejstarší vzdělávací centra hotelových oborů v Evropě s velkým renomé. Jako člen Asociace evropských hotelových škol (AEHT) přispívá k inovaci vyučovacích metod a uplatňování nových trendů. Umožňuje studium čtyřletého oboru s maturitou Hotelnictví a turismus, dvou tříletých oborů završených získáním výučního listu Kuchař a Číšník/Servírka a dvouletého nástavbového oboru s maturitou Gastronomie. Žáci absolvují prázdninové praxe doma i v zahraničí (Francie, Německo, Itálie, Kypr, Řecko, Japonsko). Znalosti získané teoretickou a praktickou výukou úspěšně využívají při profesních soutěžích na regionální, celorepublikové i mezinárodní úrovni v oborech číšník, barman, kuchař, sommelier a barista. Škola disponuje pěti moderními kuchyněmi s výrobní kapacitou 1100 jídel denně, dvěma restauracemi s kapacitou 180 míst, dvěma salonky s kapacitou 30 míst, stylovým vinným sklípkem s kapacitou 50 míst; střediskem rychlého občerstvení a čtyřmi učebnami pro výuku práce na PC.
Hotelová škola Mariánské Lázně
20. 03. 2014
S ředitelem Hotelové školy Mariánské Lázně, Ing. Jiřím
Chumem, se potkáváme 10. února 2014.
Pane řediteli, vaši žáci úspěšně reprezentují republiku na
světových soutěžích. Na kterém velkém klání jste byli hájit barvy
naší vlasti naposled?
Na Světové olympiádě kuchařů v německém Erfurtu, kde náš tým vedený
učitelem odborných předmětů panem Josefem Kratochvílem v konkurenci tří
set šedesáti soutěžících obsadil čtvrté místo v kategorii přípravy
studených a teplých pokrmů.
Zájem uchazečů o vaši školu je velký.
K tomu přispívá nejen sepětí výuky s praxí, odbornost a lidský
přístup pedagogického sboru, ale i zahraniční stáže žáků. Mezi naše
významné partnery patří saský IFA Schöneck Hotel & Ferienpark.
Výbornou zkušenost máme s absolventy, kteří byli čtyři měsíce
v Japonsku. Mnozí z nich teď pracují na zajímavých pozicích
u mezinárodních hotelových řetězců doma i ve světě. Do zahraničí
žáci vyjíždějí na tzv. prázdninové aktivity zpravidla v rozsahu šesti
týdnů až dvou měsíců, což je pro ně přínosné nejen z hlediska
odborného růstu, ale i finančně. Atmosféra Hotelové školy Mariánské
Lázně je charakteristická tím, že mezi žáky a pedagogy vznikají a
upevňují se přátelské vazby. Při odborné praxi se totiž pozná, jak je
kdo (ať žák nebo pedagog) šikovný, spolehlivý, jak ovládá řemeslo,
přistupuje k hostům atd., a je zřejmé, že zvolené profese a vše, co
s nimi souvisí, žáky baví. Máme přes padesát pedagogických
pracovníků – fundovaných odborníků. Trvale na sobě pracují. V rámci
zahraničních stáží a mezinárodní praxe získávají poznatky
o světových trendech, které žákům předávají. Specializujeme se na
přípravu profesionálů zejména pro lázeňská zařízení. Většina
našich absolventů pak prochází profesním „kolečkem“. Začínají
např. jako vedoucí obsluhy, pak stráví nějaký čas na recepci a potom se
stávají pracovníky středního managementu. Jedna třetina žáků pokračuje
ve studiu na vysokých školách. Velká poptávka je po profesích barista,
barman a sommelier. Sommelierský kroužek na naší škole funguje od roku
1992, kdy jsme tu založili první sommelierský klub v České republice. Pod
vedením odborného učitele a významného sommeliera Ing. Karla Babky se
žáci školy několikrát umístili na prvních místech v celorepublikových
soutěžích. Další tradiční aktivitou školy je letos již 21. ročník
mezinárodní juniorské soutěže Finlandia Vodka Junior Cup, které se
pravidelně účastní více než čtyřicítka mladých barmanů. Velmi
ceněná je spolupráce školy s Dětským domovem Mariánské Lázně a
Ústavem sociální péče v nedalekém Mnichově.
Vaše škola sídlí v nádherném lázeňském městě, kde se
otevírají další a další ubytovací zařízení. Podobný trend sledujeme
i na jiných místech Česka. Stačí odborné školy pro nová zařízení
připravovat absolventy?
V poslední době je s personálním obsazováním hotelů problém, protože
jejich expanze je hodně dynamická. Jen Mariánským Lázním v letošním a
příštím roce přibude na pět set lůžek. Naši absolventi jsou
zaměstnavateli velmi žádaní. Uvítali bychom proto ještě více zájemců
o studium. Absolventi, kteří chtějí v oboru pracovat, se nemusejí obávat
o uplatnění.
Odbornost škol v Česku dostává na frak díky kafkovskému
systému preferujícímu vzdělávání pro vzdělávání, na úkor praxe –
předávání profesních dovedností a cechovního fortelu.
U nás se žáci díky tomu, že máme vlastní výrobní a odbytová
střediska a že cateringově zabezpečujeme akce pro partnery, denně
dostávají do kontaktu s hosty. Spolupráce se subjekty v Mariánských
Lázních je na otevřené přátelské úrovni. Jsme rádi, že se za podpory
města můžeme podílet na řadě akcí včetně významných událostí.
Obsluhovali jsme tak všechny polistopadové české prezidenty. Na velkých
kongresech, plesech, rautech atd. spolupracujeme s naším největším
partnerem, akciovou společností Léčebné lázně Mariánské Lázně, které
i prostřednictvím Všudybylu za tento prostor pro profesní zdokonalování
žáků děkujeme.