Hmyz na talíři
28. 02. 2017
V rámci festivalu Cesty světem prezentoval 27. ledna lektor David
Švejnoha ve znojemské střední škole na Přímětické ulici hmyz jako
kulinářskou surovinu. Odborný výraz pro využití hmyzu coby potravy zní
entomofagie. Jde o zcela běžnou záležitost ve většině zemí planety.
V Africe, jihovýchodní Asii a severní části Latinské Ameriky na konzumaci
hmyzu doslova závisejí lidské životy. Tato početná skupina živočichů je
ale především vyhledávanou lahůdkou. Je tedy otázka, proč entomofaie
není rozšířena i v bohatých průmyslových státech. Vždyť krom
předsudků neexistuje objektivní důvod, proč nejíst hmyz. I v Japonsku
jsou běžně k dostání dárkové koše jedlého hmyzu. Hmyz je právem
nazýván surovinou třetího tisíciletí. Obsahuje unikátní množství
bílkovin, a to až šedesát procent, nenasycené mastné kyseliny a další
látky příznivé pro lidské tělo. OSN a EU vynakládají prostředky na
studium jedlého hmyzu. Důvody jsou i ekonomické a ekologické. Hmyz by mohl
být náhradou za velkochovy dobytka.
Že hmyzí kuchyně může být show, se přesvědčili studenti druhého
ročníku oboru hotelnictví a turismus. Přednášku zhodnotili jako
nejlepší, co kdy absolvovali. David Švejnoha přivezl čerstvou surovinu a
připravil ji před zraky návštěvníků. Hmyz je vždy z kontrolovaného
chovu. Usmrtil jej vhozením do vroucí vody, což je nejrychlejší a
nejhumánnější. Poté jej smažil na pánvi v oleji nebo na másle. Dochucen
byl solí, popřípadě chilli.
„Byl to neskutečný zážitek. Ochutnal jsem všechno. Cvrčci
připomínali banánové chipsy, červi evokovali chuť chilli con carne a
smažený šváb byl asi nejlepší. Připomínal pražené oříšky,“
řekl student Vladimír Doležal.
Připravila Mgr. Kateřina Kotoučová