První z budov Grandhotelu Pupp, zvaná „Saský sál“, byla postavena na objednávku tehdejšího starosty města Deimla v roce 1701. Sálem byly položeny základy k řadě pozdějších hotelových staveb. V době stoupající slávy Saského sálu vládl na karlovarské radnici další starosta Andreas Becher. Také on vlastnil pozemky v nivě za ohybem říčky a rozhodl se vystavět svůj „Lusthaus“ v pravém úhlu k Saskému sálu, zhruba v místech dnešního Zrcadlového sálu a restaurace Grandrestaurant Pupp. Hned od začátku se mu začíná říkat Český sál. V roce 1760 přichází do Karlových Varů Jan Jiří Pop, rodák z Veltrus, který do té doby působil jako cukrář hraběte Rudolfa Chotka, a nastupuje na místo u zdejšího cukráře Mitterbacha. Roku 1775 se ožení s Mitterbachovou dcerou Františkou, která kupuje od vdovy po starostovi Becherovi třetinu Českého sálu. Následujícího roku kupuje Františka druhou třetinu a poslední dokupuje roku 1776 její manžel, který se mezitím začal podepisovat jako Johann Georg Pupp. V témže roce rozbíhá svůj podnik. Během 19. století se firma úspěšně rozvíjela a v roce 1890 rodina Puppů, reprezentovaná bratry Antonem, Juliem a Heinrichem, získala do vlastnictví i původní Saský sál. Téhož roku je založena rodinná akciová společnost. Šest let poté předává firma vídeňským architektům Fellnerovi a Helmerovi takzvaný „Etablissement Pupp“, aby byl tento soubor jednotlivých budov v roce 1907 s konečnou platností scelen v novobarokně pojatý „Grandhotel Pupp“. V letech 1922–1923 vrcholí přestavba a modernizace hotelu. Každý pokoj má vlastní koupelnu s teplou a studenou vodou, a za největší úspěch byl pokládán fakt, že před začátkem II. světové války se Puppům konečně podařilo koupit poslední ze žádaných budov „Dům Boží oko“, dnes Café Pupp.
Grandhotel Pupp hostil prezidenty Visegrádu
20. 11. 2010
V roce 1335 bylo sídlo maďarských králů, hrad Visegrád,
dějištěm jednání mezi polským, českým a maďarským králem. Ti se tu
dohodli na spolupráci v politických a obchodních otázkách. O staletí
později, 15. února 1991, pak na témže místě byla prezidenty Maďarska,
Polska a Československa ustavena další středoevropská iniciativa –
Visegrádská trojka. Visegrádskou čtyřkou, označení čtyř zemí ve
střední Evropě Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, se stala až po
rozdělení Československa roku 1993. Zatím poslední summit prezidentů
Visegrádu se uskutečňuje první listopadový víkend v České republice
v Karlových Varech, a tak rozhovor s F&B manažerem Grandhotelu Pupp
panem Bc. Richardem Lhotákem 4. listopadu 2010, v době jeho vrcholících
příprav, začínáme právě touto událostí.
Grand Hotel Pupp je fenoménem pohostinnosti a gastronomie. Navazujeme na
slavnou tradici, která byla starostou Karlových Varů panem Deimlem zahájena
v roce 1701. Výjimečné postavení Grandhotelu Pupp potvrzuje
i skutečnost, že jsme byli vybráni, abychom zajistili galavečeři
prezidentů Visegrádské čtyřky. Grandhotel Pupp totiž nemá v České
republice, a prakticky ani ve střední Evropě, obdoby, a tak i naše slavná
historie pohostinnosti a kvality služeb nás zavazuje realizovat tuto
významnou akci na nejvyšší profesionální úrovni. Pro všechny
zaměstnance je to prestižní záležitost a pro mnohé z nás celoživotně
nezapomenutelná událost.
Nejen láska, ale i přízeň hotelových hostů, včetně
prezidentů zemí Visegrádu, prochází žaludkem.
Lidé hotel a jeho restaurace hodnotí nejen podle architektonických dispozic a
designu interiérů, zasazení do krajinného prostředí či urbanistického
kontextu, vstřícnosti personálu a celkové atmosféry, ale i podle
chuťových vjemů. Kompletní scénář takto významné události prochází
striktním schvalovacím procesem. Prezidentské menu bylo pečlivě vybíráno
manželkou pana prezidenta paní Livií Klausovou a ředitelem protokolu
prezidentské kanceláře panem Jindřichem Forejtem. Bylo vybráno takové, aby
charakterizovalo hostitelskou zemi a oslovilo zahraniční hosty, kterým
přibližuje atmosféru České republiky a Karlových Varů. Jeho součástí
jsou vína z Valtic – Sylvánské zelené 2008 a Cabernet Sauvignon –
Merlot Barrique 2008. Vzorky byly vybírány tak, aby co nejlépe
reprezentovaly Moravu jako producenta skvělých vín a doladily chuťový
zážitek ze slavnostního menu, kde hlavním chodem bude pečená jelení
svíčková. Stěžejní program večera, umělecký i gastronomický, se bude
odehrávat v našem Slavnostním sále.
Jak prokazuje nejen Visegrádská čtyřka, jste významným
mezinárodním kongresovým a festivalovým hotelem.
Ano, máme tu střediska, která dokáží najednou pojmout a uspokojit až
tisíc lidí. Ve slavnostním sále máme možnost odstravovat až 600 lidí
najednou. Stylové dobové prostředí Becher’s baru opakovně láká
atmosférou anglické restaurace. V tomto prostředí je možno tancovat a
ochutnat více než dvě stě skvělých míchaných nápojů. Disponujeme
kavárnou, která se bude po několika letech opětovně modernizovat s vysokou
kulturou servisu kávy a podávání jedinečných dezertů dle receptur
z dávné historie Puppu. Grandrestaurant GH PUPP je středisko, kde náročná
klientela najde ty nejvybranější pokrmy doplněné skvělými světovými
víny. Malá dvorana je charakteristická centrální dislokací. Každý host,
který navštíví Gradhotel Pupp, jí prochází. Milovníci čajů a večerů
při vážné hudbě, a také architektury, si zde zajisté přijdou na své.
Musím připomenout Rendez Vous, La Belle Epoque, Chopin, Zrcadlový sál,
24hodinový Room Servis, které jsou odbytovými středisky celého úseku Food
& Beverage. Jeho nedílnou součástí jsou cateringové služby.
Poptávají¨je pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu, nadnárodní
společnosti a další klienti přímo v Karlových Varech a v okolí, byť to
okolí bývá vzdáleno i několik set kilometrů. Tedy nejen v České
republice, ale i v zahraničí.
Pane Lhotáku, příští rok budete slavit tři sta deset let
existence Grandhotelu Pupp.
Jak už jsem se zmínil, k jeho renomé výrazně přispělo nejen nádherné
prostředí a světovost lázní Karlových Varů a jeho novobarokní
architektura, ale také kvalitní kuchyně v čele s mistry šéfkuchaři,
jejichž vynikající pokračovatelkou je naše současná šéfkuchařka paní
Vlaďka Příhodová. V našem hotelu se snoubí krása minulých století
s moderním designem. Kvitují to i stálí hosté, kteří se k nám vrací
právě kvůli úžasné atmosféře. K tomu, aby se těšili do jim důvěrně
známého prostředí, přispívá vysoce profesionální přístup hotelového
personálu. Klienty Grandhotelu Pupp bezesporu těší, že pro nás nejsou
anonymními hosty, že si pamatujeme, jak se jmenují, a že je při jejich
příjezdu vítáme jejich příjmením, jako kdyby jen na chvíli
opustili hotel.
Pracovat v Grandhotelu Pupp je bezesporu srdeční
záležitostí.
Určitě. Trávím tady i spoustu volného času. Být hostitelem totiž
vyžaduje člověka oddaného službám – pojmout servis jako poslání.
Velkou výhodu při nynější řídící práci pro mne jsou praktické
zkušenosti z jednotlivých středisek. Vysoce proto hodnotím i součinnost a
podporu dalších úseků Grandhotelu Pupp vedených panem Ing. Michalukem,
paní Huberovou, ale i se skladem a realizačním oddělením. Velký důraz
kladu na oborovou zdatnost, tedy na vzdělávání a profesní tréninky,
včetně prohlubování znalostí o produktech, které hostům nabízíme.
Zejména u mladších kolegů. Do organizačních činností implementujeme
moderní prvky řízení, které si vedoucí úseků rychle osvojují. Máme
minimální fluktuaci, takže také stabilita pracovních sil a vztahů
výrazně přispívá ke špičkovému produktu a ke spokojenosti hostů,
kteří v Grandhotelu Pupp potkávají známé tváře. Např. pana Hejcmana,
který tu pracuje již čtyřicet let. Naše motto je: „Lidé jezdí za
lidmi“ – ochota, vstřícnost, přátelská a plně profesionální služba
se zvláště v dnešní době stává nejsilnější stránkou hotelových
služeb. Zabezpečení tak prestižní akce, jako je setkání prezidentů
Visegrádu, proto vnímám nejen jako ocenění Karlových Varů, ale také
kvalit Grandhotelu Pupp, a zejména pak vysoké profesionality všech svých
kolegů v čele s naší generální ředitelkou Ing. Andreou
Pfeffer-Ferklovou.