Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary významně přispívá k propagaci Česka coby turistické a kulturní destinace. Jeho hlavním protagonistou je Jiří Bartoška, který 25. listopadu 2016 v Karlových Varech v Grandhotelu PUPP za tento svůj přínos převzal Mimořádné ocenění Asociace hotelů a restaurací České republiky. Spolu s ním Asociace hotelů a restaurací České republiky výročními cenami pro rok 2016 ocenila i majitele a manažery hotelů, penzionů a restaurací. Ředitel Clarion Congress Hotelu Ostrava Radim Beneš byl vyhlášen „Hoteliérem roku“ za řetězcové hotely. Majitelka Hotelu Zlatá hvězda, Litomyšl, Milena Šnajdrová „Hoteliérem roku“ za nezávislé hotely. Majitelé restaurace Černý Orel, Osek, Eva a Václav Burdovi „Restauratérem roku“ za samostatné restaurace. Šéfkuchař a vedoucí restaurace Moderna hotelu Vitality, Vendryně, Krzysztof Sajdok „Restauratérem roku“ za hotelové restaurace. „Mladým manažerem roku“ byl vyhlášen Petr Glos z hotelu Hořec v Peci pod Sněžkou. „Penzionem roku“ byl vyhlášen penzion Podhorní mlýn**** Gabriely Pelové v Kostelci nad Orlicí. „Hotelovou školou roku“ Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky v Poděbradech. Generální ředitel Clarion Congress Hotel Prague Miroslav Bukva pak pro tento hotel převzal cenu „Odpovědný hotel roku“. „Nejlepší studentskou prací v oboru“ byla vyhlášena práce Petra Pičmana z Vysoké školy obchodní v Praze. „Cenu Vladimíra Štětiny“ převzal Jan Filip za svůj přínos českému hotelnictví a gastronomii.
Grandhotel Pupp a Grandhotel Ambassador nasadily laťku hodně vysoko
30. 12. 2016
S prezidentem AHR ČR Václavem Stárkem se potkáváme po
vyhlášení výročních cen Asociace hotelů a restaurací České
republiky.
Pane prezidente, předáním výročních cen vyvrcholila XI. Výroční
konference Asociace hotelů a restaurací České republiky. Jaká
byla?
Tato
letošní jednou z nejlepších. Konala se v prostředí dvou nádherných
karlovarských objektů: Grandhotelu Ambassador, kde odborné přednášky a
prezentace našich garantovaných dodavatelů sledovalo na tři sta
účastníků, a Grandhotelu Pupp, kde se uskutečnila galavečeře a
udělování výročních cen Asociace hotelů a restaurací České republiky.
Té se zúčastnilo na tři sta šedesát lidí. Po technické stránce se
konference opět na výbornou zhostila společnost Contech. Co se týká
programu, ohlasy jsou veskrze pozitivní. Myslím, že Grandhotel Pupp a
Grandhotel Ambassador nasadily laťku pro nadcházející výroční konference
Asociace hotelů a restaurací České republiky hodně vysoko. Pozitivně se
projevilo i to, že s ohledem na pracovní vytíženost delegátů výroční
konference jsme upravili její programovou strukturu. Od letošního ročníku
ji tak pořádáme jako jednodenní s neformální party v předvečer jejího
konání. Tento model se velmi osvědčil. V souvislosti s úspěšným
průběhem výroční konference bych proto rád i prostřednictvím Všudybylu
ještě jednou poděkoval generální ředitelce Grandhotelu Pupp Ing. Andree
Pfeffer-Ferklové a generálnímu řediteli Grandhotelu Ambassador Národní
dům Ing. Werneru Hauptmannovi. Když jsme totiž konferenci připravovali,
počítali jsme pouze se sto padesáti delegáty. Se stoprocentním nárůstem
počtu účastníku konference se tak na vedení obou hotelů vytvořil velký
tlak. Kapacita sálů v obou hotelích je sice velmi jednoduše upravitelná,
to ovšem neplatí pro personální zajištění a restaurační zázemí. Tam
to pro ně bylo opravdu náročné. Nicméně se tohoto úkolu zhostili skvěle,
včetně vynikající gastronomie.
S veřejností, s ministerstvem a poslanci komunikujete
elektronickou evidenci tržeb.
EET jsme od začátku podporovali a slibovali si od ní narovnání podmínek
hospodářské soutěže na českém trhu. Nicméně je třeba podotknout i to,
že tzv. šedá ekonomika v oblasti pohostinství je v Česku pouze
dvanáctiprocentní. Záměrně říkám pouze, protože je stejná jako
v sousední Spolkové republice Německo. Pohostinství rozhodně není
největším loupežníkem. Jako potenciální zdroj šedé ekonomiky v Česku
figuruje až na čtvrtém místě. Asociace hotelů a restaurací České
republiky EET podporuje i v souvislosti s návaznou změnou sazeb DPH,
protože dlouhodobě kritizujeme nerovné podmínky, jimiž stát trestal
živnostníky a podnikatele za to, že do pokrmů vkládají lidskou práci.
Suroviny totiž nakupují s patnáctiprocentní sazbou DPH a hotové pokrmy
musejí prodávat s 21% sazbou DPH. Šest procent z ceny pokrmů, které
museli státu dorovnávat, rozhodně není málo. Jednoznačný úspěch vidíme
v odstranění této diskriminace. Rozhodně se nejedná o snížení DPH pro
restauratéry. Naopak je to návrat ke stavu, který tu byl před vstupem Česka
do Evropské unie. Naší druhou podmínkou je, aby systém EET nesl minimum
výjimek. Tedy aby došlo k opravdovému narovnání podmínek hospodářské
soutěže. Pokud v něm budou výjimky, nikdy k tomu nedojde. A to je část,
která se bohužel díky Ministerstvu financí ČR, jež na poslední chvíli
avizuje mnoho změn, zřejmě nepodaří. Před měsícem jsme se dozvěděli,
že ministerstvo z EET vypustilo až do roku 2018 stánkový prodej. Což
znamená, že jedna skupina podnikatelů, kteří prodávají tu samou komoditu
se stejným živnostenským listem, evidovat musí a druhá ne. Další
avizovanou úpravou je stanovení roční hranice 250 tisíc Kč, do které lze
použít daňový paušál a EET nevyužívat. To je podle nás největší
problém v systému, protože se dostáváme do stejné situace, jako jsme
v současné době s registrací DPH. Plátci DPH mají rovněž stanovenu
maximální hranici a víme, jak velmi jednoduše je tato hranice obcházena.
Respektive co vše se dělá pro to, aby se nepřekročila. Navíc to v praxi
znamená, že některé restaurace, které jsou otevřené pouze tři čtyři
dny v týdnu (a takové na malých vesnicích jsou) a doteď se připravovaly
na elektronickou evidenci tržeb, zjistí, že ji možná nebudou potřebovat.
Další je otázka e-shopů a jejich povinnosti zajistit EET například při
platbě debetní kartou. Myslím si, že hlavní bod zvratu nastane
v okamžiku, kdy se do EET dostanou další a další výjimky, byť je
Ministerstvo financí ČR výjimkami nenazývá. Jsou to změny, které
přicházejí na poslední chvíli, a jako obvykle nevíme, co bude za
měsíc.
Připravil Martin Kainc