Gastrojunior 2008
21. 03. 2008
V rámci mezinárodních potravinářských veletrhů v Brně jsem o krátká vyjádření požádal organizátory soutěže Gastrojunior Brno 2008.
Ředitel Středního odborného učiliště a Střední odborné školy
potravinářské a služeb v Brně MVDr. Ladislav Černý
Gastrojunior se koná již čtrnáctým rokem. Děláme jej ve spolupráci
s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Naše škola je sice jeho
organizátorem, ale bez partnerů a sponzorů by to nešlo. Právě díky
takovýmto soutěžím, jako je Gastrojunior, kde mají mladí možnost
porovnávat své odborné dovednosti, se vyrovnává úroveň odborných škol.
Navíc, kdo se zařadí mezi úspěšné medailisty, má možnost reprezentovat
republiku a je o něj velký zájem i v řadách podnikatelů, takže daleko
snáze nalezne špičkové profesní uplatnění.
Prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a Executive
Chef Hotelu Inter.Continental Praha Miroslav Kubec
V Brně na soutěži Gastrojunior se pro děti dělá obrovský kus práce.
Tedy, aby viděly, jaké jsou trendy v gastronomii. Za čtrnáct let existence
soutěže došlo ke značnému posunu. Včera jsme zasedali s komisaři a
vymýšleli suroviny na příští rok a budoucí vylepšení Gastrojunioru.
Hlavní poslání Asociace kuchařů a cukrářů ČR a nás všech, kteří
kolem Gastrojunioru běháme, je, abychom děti, a nejen je, ale všechny členy
Asociace kuchařů a cukrářů ČR vzdělávali a pomáhali jim zdokonalovat se
v řemesle. Právě Gastrojunior je soutěží, která k tomu podstatnou
měrou přispívá.
Ing. Eduard Levý z akciové společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou,
která vyvinula světově unikátní metodu na separaci a výrobu
kaviáru
Gastrojunior a vůbec veškeré soutěže mladých kuchařů a jejich profesní
asociace usilují o to, aby jejich cech držel krok se světem. Proto i my,
výrobci kaviáru a dodavatelé zvěřiny a ryb, nejenže podporujeme odborné
profesní soutěže, a zejména ty pro mladé, jako je Gastrojunior, ale
realizujeme i přednášky na odborných školách a v rámci odborných
akcí, jako jsou např. tyto mezinárodní brněnské potravinářské
veletrhy.
Viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a
ředitel hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí Ing. Jindřich
Žydek
Nejpodstatnějším přínosem Gastrojunioru je setkávání studentů
s profesionály. Při přípravě a samostatném průběhu je kontakt mezi nimi
naprosto bezprostřední. Je to důležité právě proto, že odborné
školství trpí svou uzavřeností do sebe, význam praxe je podceněn. Mohu
uvést řadu příkladů dnešních kuchařských celebrit, které na
Gastrojunioru před řadou let začínaly a dnes jsou z nich šéfkuchaři
předních restaurantů. Například Ladislav Douša (Holiday Inn Prague
Congress Centre), Martin Slezák (Rybí trh), Pavel Mareš (kuchař roku
2005/2006, restaurant Tři knížata v Jihlavě), Pavel Rychtr (Kampa Fisch),
Jan Horký (kuchař roku 2007/2008, Zlatá Praha – hotel Inter.Continental)
nebo Jiří Král, kapitán národní reprezentace kuchařů a cukrářů ČR
(Francouzská a Plzeňská restaurace Obecního domu v Praze).