Menu

Gastrojunior 2008

21. 03. 2008

V rámci mezinárodních potravinářských veletrhů v Brně jsem o krátká vyjádření požádal organizátory soutěže Gastrojunior Brno 2008.

Ředitel Středního odborného učiliště a Střední odborné školy potravinářské a služeb v Brně MVDr. Ladislav Černý
Gastrojunior se koná již čtrnáctým rokem. Děláme jej ve spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů ČR. Naše škola je sice jeho organizátorem, ale bez partnerů a sponzorů by to nešlo. Právě díky takovýmto soutěžím, jako je Gastrojunior, kde mají mladí možnost porovnávat své odborné dovednosti, se vyrovnává úroveň odborných škol. Navíc, kdo se zařadí mezi úspěšné medailisty, má možnost reprezentovat republiku a je o něj velký zájem i v řadách podnikatelů, takže daleko snáze nalezne špičkové profesní uplatnění.

Prezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a Executive Chef Hotelu Inter.Continental Praha Miroslav Kubec
V Brně na soutěži Gastrojunior se pro děti dělá obrovský kus práce. Tedy, aby viděly, jaké jsou trendy v gastronomii. Za čtrnáct let existence soutěže došlo ke značnému posunu. Včera jsme zasedali s komisaři a vymýšleli suroviny na příští rok a budoucí vylepšení Gastrojunioru. Hlavní poslání Asociace kuchařů a cukrářů ČR a nás všech, kteří kolem Gastrojunioru běháme, je, abychom děti, a nejen je, ale všechny členy Asociace kuchařů a cukrářů ČR vzdělávali a pomáhali jim zdokonalovat se v řemesle. Právě Gastrojunior je soutěží, která k tomu podstatnou měrou přispívá.

Ing. Eduard Levý z akciové společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou, která vyvinula světově unikátní metodu na separaci a výrobu kaviáru
Gastrojunior a vůbec veškeré soutěže mladých kuchařů a jejich profesní asociace usilují o to, aby jejich cech držel krok se světem. Proto i my, výrobci kaviáru a dodavatelé zvěřiny a ryb, nejenže podporujeme odborné profesní soutěže, a zejména ty pro mladé, jako je Gastrojunior, ale realizujeme i přednášky na odborných školách a v rámci odborných akcí, jako jsou např. tyto mezinárodní brněnské potravinářské veletrhy.

Viceprezident Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a ředitel hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí Ing. Jindřich Žydek
Nejpodstatnějším přínosem Gastrojunioru je setkávání studentů s profesionály. Při přípravě a samostatném průběhu je kontakt mezi nimi naprosto bezprostřední. Je to důležité právě proto, že odborné školství trpí svou uzavřeností do sebe, význam praxe je podceněn. Mohu uvést řadu příkladů dnešních kuchařských celebrit, které na Gastrojunioru před řadou let začínaly a dnes jsou z nich šéfkuchaři předních restaurantů. Například Ladislav Douša (Holiday Inn Prague Congress Centre), Martin Slezák (Rybí trh), Pavel Mareš (kuchař roku 2005/2006, restaurant Tři knížata v Jihlavě), Pavel Rychtr (Kampa Fisch), Jan Horký (kuchař roku 2007/2008, Zlatá Praha – hotel Inter.Continental) nebo Jiří Král, kapitán národní reprezentace kuchařů a cukrářů ČR (Francouzská a Plzeňská restaurace Obecního domu v Praze).


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001