Francouzská restaurace ART NOUVEAUhostila bankety Grand Jour de Champagne
20. 11. 2010
Francouzská restaurace ART NOUVEAU je typem prestižní
výběrové restaurace vysoké kvality ve slohu pražské secese a je vysoce
hodnocena mezi odbornou veřejností pro kvalitu kuchyně a neopakovatelnou
atmosféru umocněnou jazzovou nebo živou klavírní hudbou. Tým kuchařů
vede francouzský šéfkuchař Jacques Auffrays, který získával zkušenosti
v michelinových restauracích ve Francii, Anglii a v Německu. Francouzská
restaurace ART NOUVEAU je také prémiovým catererem prezidenta České
republiky.
Jacquesi, chtěl jste být vždy kuchařem?
V mládí jsem přemýšlel, zda pracovat v kanceláři nebo se živit rukama,
v sedmnácti letech jsem si začal uvědomovat, že kuchařina by mohlo být to
správné povolání, kterému bych se chtěl věnovat.
Pamatujete si, kdy jste poprvé vstoupil do kuchyně?
V naší rodině se kuchařině nikdo nevěnoval a já sám jsem se
v patnácti letech začal učit na automechanika. V té době jsem vůbec
nepomýšlel na vaření. Během učení jsem dostal příležitost na týden
vypomáhat kamarádovi v kuchyni. Tato zkušenost mne natolik ovlivnila, že
jsem v sedmnácti letech přestoupil na kuchařskou školu ve svém rodném
městě Nantes.
Jsou recepty převážně vaše vlastní?
Velmi rád čtu všechny národní kuchařky, ve kterých čerpám hodně
inspirace. Recepty si následně upravuji dle své intuice. Kombinuji je
s vlastními nápady. Vždy chci vycházet vstříc hostům a držet při tom
svůj vlastní styl. Nabídnout pokrm s vyváženou chutí a cenou, aby host
měl příčinu o svém kulinárském zážitku pohovořit se svými přáteli
a vrátit se zpátky.
Jak jste ve Francouzské restauraci dlouho a co je u vás
nového?
Od března tohoto roku. A co je ve Francouzské nového? Pořád se tu něco
děje. Minulý týden skončil největší evropský champagne festival, jehož
oba dva slavnostní banketové večery se konaly v naší restauraci. První
večer jsem menu připravoval spolu s šéfkuchařem hotelu Mandarin Oriental
Jiřím Štiftem a šéfkuchařem hotelu Radisson Blu Alcron Romanem Paulusem.
Druhý večer pak už přímo se svými kolegy z Francouzské restaurace. Bylo
zajímavé připravovat menu, jenž se mělo snoubit právě se šampaňským,
které my, Francouzi, tolik milujeme. Připravujeme kurzy vaření francouzské
kuchyně. Ke 100. výročí otevření restaurace (slavnostně otevřena na
Silvestra 1911) rozšiřujeme její jméno na Francouzská restaurace ART
NOUVEAU. Na příští neděli chystáme brunch, který pořádáme každou
první neděli v měsíci, a také finalizujeme nabídku vánočního a
silvestrovského take away, které nabízíme našim hostům, aby si odpočinuli
od vánočního stresu.
Jaká je podle Vás česká kuchyně a které typické české
jídlo máte nejraději?
Mám rád mastná jídla, a těch je v české kuchyni dostatek. Nejraději
moravského vrabce, houskový knedlík a zelí. Nepohrdnu také svíčkovou
anebo špekovými knedlíky. Z mé rodné země je pak mou nejoblíbenější
omáčka Beurre Blanc, která pochází právě z Nantes. Nejlépe chutná
v kombinaci s hovězím steakem, nebo se štikou či candátem.
Připravil Martin Kolář