FOR GASTRO & HOTEL 2018
05. 11. 2018
Ve dnech 4. až 7. října 2018 se na výstavišti PVA EXPO PRAHA v Letňanech již poosmé konal mezinárodní veletrh hotelového a restauračního zařízení, potravinářství a gastronomie. Pár z více než tří set vystavovatelů jsem při té příležitosti požádal o krátká vyjádření.
Dosud
jsme nevynechali ani jeden z ročníků tohoto veletrhu. Jeho úroveň
a prestiž jdou trvale nahoru. Ze začátku jsme se skepticky pozastavovali nad
sedmým pavilonem, který vyrostl na konci výstaviště a do něhož se
odstěhovalo pár firem, které tu připravovaly jídlo. Ale ony tam nejsou
všechny. Některé, včetně partnerů České barmanské asociace, v tom
našem zůstaly a zpestřují celkový vystavovatelský program. Na nízkou
návštěvnost našeho pavilonu si tak rozhodně stěžovat nemohu.
Ivan Konečný, Papillons
Veletrh For Gastro & Hotel je stále větší a větší. V rámci
konference tu proběhla zajímavá debata, jak hledat lidské zdroje. Zazněly
i některé inspirativní názory. Určitě se budeme muset zamyslet nad
koncepcí personálního zajištění restaurací a hotelů. Jejich
provozovatelé musejí respektovat, že jejich personál chce, tak jako
zaměstnanci v jiných oborech, mít volno i o některých svátcích
a víkendech. Proto jsme se snažili představitele ministerstva práce
upozornit, že je v hospodářsky vyspělých zemích v našich oborech
migrace zaměstnanců, převážně z východu na západ, běžným jevem.
Snažili jsme se je přesvědčit, že by tento světový trend měl být
respektován i v České republice. Jen na úřadech práce je pro pomocníky
v kuchyňských a hotelových provozech registrováno asi pět a půl tisíce
volných pracovních míst. Dalších pět a půl tisíce volných míst pro
kuchaře a asi tři tisíce osm set pro lidi do obsluhy. Je jasné, že
z absolventů odborných škol se tento deficit nepokryje. Zároveň je jasné,
že pokud si budeme chtít v českých restauracích a ubytovacích
zařízeních udržet zaměstnance, že jim bude třeba zajistit takové
podmínky, jakých by se jim dostalo, kdyby se nechali zaměstnat v jiných
oborech.
Václav Stárek, Asociace hotelů a restaurací České
republiky
Veletrhu se účastníme opakovaně. Letos jsme hned na kraji u vstupu
do pavilonu, takže vlastně první na ráně. Tím pádem se noví
zákazníci jako první objevují u nás. Místo máme výborné. Změnili jsme
strukturu stánku, rozčlenili jsme jej na část pro rozkládací systémy
do hotelů, penzionů a domovů a na část, která je určena vyloženě
pro hotely, jako jsou speciální hotelové postele, případně křesílka
a stolečky do lobby barů.
František Žůrek, LENA NÁBYTEK
Veletrh
vůbec nevypadá špatně. Technologie jdou dopředu, a hlavně u firmy
Winterhalter.
Petr Kubeš, Winterhalter Gastronom-CS
Naší
expozicí se projekt CzechSpecials snažíme dostat ještě víc do povědomí
široké veřejnosti. Nabízíme tu tři české speciality – litoměřický
závitek, uzené maso s křenovo-mandlovou omáčkou a kachnu s mandlovou
nádivkou. Přibližujeme tradiční české recepty a gastronomii. Dle
staročeského receptu tu máme i polévku madloch a výborný pohankový
tatarák. Tyto úžasné pokrmy pro naši expozici vaří Stará garda mistrů
kuchařů neboli senior klub Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Jsou naprosto úžasní a noblesní. Stánek je tak trvale v obležení
návštěvníků veletrhu. Letošním marketingovým tématem CzechTourismu
totiž je 100. výročí republiky, a tak tu máme i stěnu osobností
české gastronomie první republiky, na níž figurují František Myšák,
Karel Šroubek, Jindřich Vaňha, Jaroslav Vašata a další.
Lenka Nováková, CzechTourism
Na veletrhu For Gastro & Hotel prezentujeme nejkvalitnější
gastronomickou techniku, která je na trhu. Která umí šetřit personál
(jehož deficit je momentálně největším problémem provozovatelů
gastronomických provozů), čas a energie, a tím pádem nejen vydělávat,
ale svým investorům také šetřit peníze. Zaměřujeme se na celkové
výstavby kuchyní včetně jejich projektování. Umíme navrhnout kuchyň,
která coby celek dokáže v maximální míře využívat předností
jednotlivých technologií. Mezi našimi realizacemi převažují gastroprovozy
většího typu. Tzn. větší restaurace, hotelové komplexy, velké jídelny,
cateringová centra či výrobny. Momentálně je doba, kdy se otevřely
investice. Lidé chtějí nové, moderní věci. Velký zájem o naše služby
a námi dodávané technologie proto zaznamenáváme nejen tady
na výstavišti v Letňanech, ale i v průběhu celého roku.
Vlastimil Válek, GAMA HOLDING Praha
Odbornou porotou veletrhu For Gastro & Hotel nám byla udělena Grad
Prix v kategorii technologie a vybavení za Rent & Pass –
elektronický zámek pro Airbnb firmy Omnitec. Díky tomuto zámku, respektive
jeho elektronickému klíči s řízenou platností, může správce či
majitel objektu na dálku prostřednictvím chytrého telefonu zaslat
klientovi, pokojské nebo údržbě vstupní kód či elektronický klíč pro
určitý časově omezený interval. S online wi-fi připojením zámek
zaznamenává všechny vstupy do mobilního zařízení správce nebo
pronajímatele. Pokud host sám není schopen otevřít dveře do objektu
chráněné zámkem Rent & Pass, může mu je správce či majitel objektu
otevřít ze svého telefonu nebo naopak přístup kdykoliv zrušit.
Ale
nejen kvůli udělení Grand Prix hodnotím veletrh jako úspěšný. Jsem rád,
že i další vystavované exponáty expozice Vectoru International lákají
zájemce, kteří chtějí kupovat naše zboží. Hromadí se nám tu spousta
poptávek, a tak budeme mít co dělat, abychom všem co nejdřív
vyhověli.
**Attila Balogh, Vector International **