Firmy by si měly najmout cateringovou společnost podle toho, jakou, jakou chtějí u svých hostů vzbudit odezvu, říká Sanjiv Suri
24. 11. 2006
Zátiší Catering Group
reprezentuje novou a dynamickou éru v gastronomii. Je jednou z předních
gastronomických skupin v Evropě. Provozuje tři luxusní restaurace
v historickém centru Prahy a cateringovou společnost. Jejím zakladatelem a
prezidentem je pan Sanjiv Suri. Zátiší Catering Group se specializuje na
gastronomické zajištění gala večeří, rautů, bufetů, tematických
večírků a koktejlů na místech dle přání zákazníka. Byl exkluzivním
dodavatelem cateringu gala večeří „hlav států“ pražského summitu NATO
2002. Skupina byla v oborové kategorii „cestovní ruch“ v rámci
Českých 100 nejlepších za rok 2003 vyhlášena jako nejlepší
provozovatel cateringových a restauračních služeb v České republice. Od
listopadu 2004 je pak generálním cateringovým partnerem Kongresového
centra Praha.
Restaurace V Zátiší
(dříve Vinárna V Zátiší) se za 15 let své existence stala nedílnou
součástí pražské scény. V roce 1996 byla oceněna v restauračním
průvodci Egon Ronay's Seagram Guide titulem „Nejlepší restaurace střední
a východní Evropy“ a v roce 2001 vyhlášena průvodcem Gurmán
„Nejlepší restaurací v Praze“. Nový interiér restaurace vytvořila
známá česká designérka Barbora Škorpilová. Inspirací jí bylo jméno
restaurace „V Zátiší“, které evokuje představu malířského
ateliéru, jehož atmosféru designérka citlivě vystihla. Stylizovaný
malířský stojan, naskládaná knihovna, sádrové modely květin, létající
svíčky, gradientní výmalba, obrazy zátiší atd. Zároveň restaurace
založila vlastní sbírku českých zátiší, a hosté zde mohou, vedle
reprodukcí, vidět i originály.
Restaurace Bellevue
je čerstvě po rekonstrukci a špičkovou mezinárodní kuchyni nabízí spolu
s neopakovatelným výhledem na panorama Pražského hradu a Karlův most.
Americký The New York Times ji charakterizoval: „Jasná špička současné
scény v Praze“. Své hosty přivítala koncem srpna po dvouměsíční
rekonstrukci zbrusu novým interiérem vytvořeným předními českými
designéry Rony Pleslem a Barbarou Hamplovou. Novému interiéru restaurace
Bellevue, který je propojením noblesy a uvolněné metropolitní ležérnosti,
vévodí skleněné objekty z převážně uranového skla z dílny Rony
Plesla. Na tvorbě menu restaurace se podílel jeden z nejlepších světových
šéfkuchařů Ital Carlo Bernardini, který na celém světě otvíral kuchyně
hotelů sítě Four Seasons. Kuchyň restaurace Bellevue je již čtyři roky
pod taktovkou Petra Bureše.
Restaurace Mlýnec
(dříve Mlýnec Food Festival) je nejmladší restaurací společnosti
Zátiší Catering Group s vyhlášenou mezinárodní kuchyní Marka Purkarta,
který jako první český šéfkuchař již třikrát získal prestižní
ocenění Michelin Bibendum (vynikající kvalita za rozumnou cenu). Je pravým
místem pro příjemnou večeři na zahrádce s exkluzivním výhledem na
Karlův most. Kapacita restaurace je 194 míst u kulatých stolů,
220 u klasických stolů, 250 osob při rautovém uspořádání a 300 osob
v případě koktejlu.
Cateringová divize Zátiší Catering Group
V listopadu 2004 se stala Zátiší Catering Group generálním cateringovým
partnerem Kongresového centra Praha. O rok později byla otevřena nová
cateringová lokalita ZOOM – Unique Place. Tento unikátní,
variabilní prostor dokáže pokrýt poptávku po nejrůznějších typech
speciálních akcí a večírků pro sto až tisíc osob. Moderní interiér, ve
kterém se snoubí sklo s nerez materiály, splňuje náročné požadavky na
vzhled a funkčnost prostoru. Od října 2005 Zátiší Catering Group
provozuje kavárnu Park Café v blízkosti nákupního centra
Chodov, kde v rámci konceptu Fresh & Tasty nabízí výběr čerstvých
salátů, quichů, dezertů aj. V téže oblasti v červnu 2006 otevřel
další středisko – The Club House a další ze svých
Fresh & Tasty provozů bude mít na pražském letišti.
Zátiší Club
je program odměňující stálé zákazníky. Byl založen v roce 1995 jako
věrnostní program pro milovníky dobrého jídla a pití. Členstvím v klubu
zákazník získává řadu výhod v restauracích Zátiší Catering Group:
Bellevue, Mlýnec a V Zátiší, jako např. zvýhodněné ceny služeb,
přednostní rezervace oblíbeného stolu, zdarma láhev vína nebo odvoz domů.
Každý nový člen klubu získá welcome balíček s dárkem.
V souvislosti s hlavním tématem desátého vydání jsem si
dovolil oslovit prezidenta Zátiší Catering Group, kterým je pan Sanjiv Suri.
A to nejen proto, že oblast jeho podnikání s hlavním tématem souvisí.
Zátiší Catering Group totiž patří ke gastronomickým lídrům České
republiky. Spolu s luxusními restauracemi v historickém centru Prahy
provozuje i cateringovou společnost.
Pane Suri, proč jste se rozhodl podnikat v České republice? Respektive, je
Česko dobré místo pro podnikání ve špičkové gastronomii?
Na začátku 90. let jsem přijel do České republiky, zamiloval jsem si
Prahu, a protože gastronomie je mojí láskou také, a v té době nebyla na
úrovni, jakou jsem znal ze zahraničí, zkusil jsem tady své štěstí.
Posláním Všudybylu není být snůškou inzerce kamuflovanou
odborností, ale šířit osvětu, že cestovní ruch je hospodářské
odvětví, které do daného místa, města, kraje či země umí přivádět
lukrativní spotřebitele odjinud. Poučovat poučené (profesionály
cestovního ruchu) o tom, že je to užitečný a společensky prospěšný
byznys, by bylo „nošením sov do Syrakus“. Proto je Všudybyl zhruba
z padesáti procent distribuován směrodatným lidem s vysokými
rozhodovacími pravomocemi mimo branži cestovního ruchu. Z pohledu vaší
firmy je tuto cílovou skupinu možno definovat jako firemní klientelu. Proč
by tito zákazníci měli využívat služeb špičkové cateringové
společnosti? Jaká pozitiva jí to může přinést pro její byznys?
A naopak, jakým rizikům se vystavuje, najme-li si někoho, kdo v cateringu
hraje třetí ligu?
Má-li být zajištěn úspěch akce, pak catering a program jsou tím
základním. Láska prochází žaludkem, a tak je to i se spokojeností
klientů a jejich partnerů a zákazníků. Našimi klienty jsou proto
společnosti a jednotlivci, kteří si zakládají na motivaci zákazníků a
zaměstnanců. Každá akce by měla být zorganizována tak, aby ti, pro které
je pořádána, cítili, jak moc si váží jejich přízně či partnerství.
Takoví zákazníci, kteří sdílejí tuto základní klíčovou myšlenku,
jsou našimi stálými zákazníky. Zaplatit někdy o něco málo více musí
být chápáno jako dobrá investice, která se časem rozhodně zúročí.
Každý, byť malý detail totiž při konečném zúčtování hraje roli.
Firmy by si proto měly najímat takové cateringové společnosti, které jsou
schopny poskytnout takovou hodnotu, jakou chtějí u svých hostů vzbudit
odezvu. Především pak caterery, kteří mají renomé a dostatek
zkušeností. Ale nejen gastronomických. I praxi z organizování akcí,
produkce atd. Caterery, kteří disponují širokými technickými možnostmi,
dostatkem kvalitního a dobře školeného personálu, širokým výběrem
inventáře pro různé typy akcí atd.
Souhlasíte, že gastronomie je umění?
Samozřejmě! Všimněte si, jak musí naši kuchaři a cukráři zapojit
fantazii a svůj um, aby to, co servírujeme hostům, bylo nejen chutné (což
se očekává), ale i lahodné pro oko.
Mohl byste představit podniky Zátiší Catering Group?
Restaurace Zátiší je díky svým různým interiérům
restaurací mnoha tváří. Nachází se v centru Prahy v klidné oblasti
Betlémského náměstí. Její velkou předností je intimní atmosféra a to,
že je disponována do několika menších místností. Navíc, hosté mají
možnost skrze velké prosklené okno nahlížet do „dílny“ našich
šéfkuchařů. Restaurace Bellevue nabízí mezinárodní
kuchyni a nový elegantní interiér. Především ale nezapomenutelný výhled
na Pražský hrad. I ona bude disponovat prosklenou stěnou umožňující
hostům sledovat práci kuchařů. Šéfkuchař naší další krásné
restaurace u Karlova mostu Mlýnec získal 3× ocenění
„Michelin Bibendum“. Je to skvělý prostor pro realizaci party až pro
300 osob. Cateringová společnost Zátiší Catering Group
zajišťuje vše od cateringových akcí pro malé skupiny až po velké
galavečeře a kongresy. Slavíme s ní úspěchy i v zahraničí.
Především v Rakousku, Maďarsku a na Slovensku. Cateringová
lokalita ZOOM – Unique Place, což je naše nová cateringová
lokalita, je jedinečným místem pro realizaci večírků a setkání
jakéhokoliv charakteru s nádherným výhledem na panorama Prahy. Provozovny
konceptu Fresh & Tasty – Park Café v Praze 4 –
Chodově, The Club House a vbrzku nově otevíraná pobočka
v Praze na letišti nabízejí saláty dle vlastních receptur, quiche,
sendviče za přijatelné ceny, a to i pro drobné firemní cateringy.
Jaké trendy nastoluje současná gastronomie?
Takové, které jsou ovlivněné zejména zdravým životním stylem, dálně
východní a středomořskou kuchyní. Ale neustále se mění a zřejmě se
budou měnit stále rychleji. Zdá se, že i u nás odeznívá doba
přeplněných talířů, kdy měl host restauraci za dobrou, pokud tam
podávali tak velké porce, že je sotva mohl sníst. Současným trendem jsou
miniporce. Zdravější a lehčí jídla. Do České republiky přicházejí
nová světová vína. In jsou degustační menu spolu s vhodně doladěnými
víny. Ve sféře velké gastronomie je čím dál více ceněn pružně
reagující bezchybný servis přizpůsobený současnému životnímu stylu,
jehož jedním ze základních přikázání z pozice hostů je: „neplýtvej
mým časem“. Mezi další taková se jistě řadí: „pamatuj si, kdo
jsem“, „nabídni mi hodnotu“ a „přizpůsob mi své služby“. To vše
se pochopitelně odráží v práci Zátiší Catering Group. Reagujeme na
zvýšený zájem o „casual dining“. Na to, že tomu, jít na oběd, na
večeři nebo pozvat obchodní partnery na snídani, se vrací punc
společenské události, a že se jídlo stává módní záležitostí. Díky
stoupající životní úrovni v České republice rodiny v daleko větší
míře místo domácího vyváření jdou na oběd nebo na večeři do
restaurace nebo využívají služeb Take Away restaurantů a lepších
cateringových firem. Čím dál výraznější roli v naší branži hraje
obsluhující personál a lidské zdroje vůbec. Jak jsem už řekl, souhlasím
s vámi, že gastronomie je umění. Ostatně historicky na území Českého
království, Moravského markrabství a Slezského vévodství kuchařina
patřila mezi svobodná umění. Byla uměleckým cechem. Ale nejen úroveň
kuchyně záleží na lidech. Pokud je host konfrontován s nevstřícnou,
neprofesionální obsluhou na „place“, může být umění cukrářů a
kuchařů sebelepší, ale on už pravděpodobně příště nepřijde. Jedním
z hlavních úkolů managementů gastronomických podniků tedy je, vedle
ekonomického řízení, volby a realizace správné obchodní strategie,
permanentní práce s lidmi. Zajištění profesního růstu výrobního a
obsluhujícího personálu. Tréninky, školení, vysílání zaměstnanců na
profesní oborové soutěže a především pak optimální motivace, protože
s rostoucí životní úrovní a konkurencí na českém trhu bude klient
stále náročnější. Hlavním posláním Zátiší Catering Group tedy je
vytvořit prostřednictvím svých služeb dokonalou kombinaci perfektního
servisu, výborného jídla a nezapomenutelné atmosféry, aby hosté z našich
restaurací a cateringových akcí odcházeli plni gastronomických a
estetických zážitků.