Fialová Perla moře
28. 02. 2019
Od 17. do 20. ledna 2019 se na brněnském výstavišti uskutečnil 25. ročník soutěže studentů středních hotelových škol Mezinárodní mistrovství České republiky Gastro Junior Brno – Bidfood Cup 2019. Pod taktovkou České barmanské asociace soutěžili v oborech barman, barista, teatender a číšník. Asociace kuchařů a cukrářů zajistila soutěž pro obory kuchař a cukrář.
Barmanského klání se zúčastnilo 24 soutěžících. Úkolem bylo
vytvořit fancy koktejl, přičemž museli použít minimálně 2 centilitry
rumu Captain Morgan. Účastníci v recepturách sahali také po sirupech
značky Monin nebo džusech Cappy. K vidění byla i práce s méně
tradičními ingrediencemi – drincích se objevily čokoládové bitters,
rozmarýn, anglická slanina, pomerančová marmeláda, sněhová emulze,
švestková povidla, řapíkatý celer, tabasco, sójové mléko aj. Zvítězila
Kateřina Vymazalová ze SOŠ a SOU Polička. Její koktejl
Perla moře obsahuje 2,5 cl Captain Morgan White Rum, 1,5 cl
Becherovky, 1 cl sirupu Monin Fleur de Sureau, 1 cl Nestea Green Ice Tea
Strawberry, 4 cl nápoje z aloe vera, 0,5 cl limetového freshe a 4 květy
modrého čaje. Právě užití květů Clitorie ternatea bylo zajímavým
nápadem, jenž drinku přinesl atraktivní fialovou barvu. Jako druhá se
umístila Barbora Kociánová ze SSŠG Svídnická. Na třetím
místě skončila Eliška Doušková ze SŠHG Praha-Klánovice.
Juniorské klání by se nemohlo uskutečnit bez podpory partnerů: Stock
Plzeň-Božkov, Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Zanzibar a Karlovarské
minerální vody.
Připravil Michael Lapčík.