Obory otevírané ve školním roce 2019/2020
Hotelnictví a turismus – čtyřletý s maturitou
(65–42-M/01)
Kuchař – tříletý s výučním listem
(65–51-H/01)
Číšník – tříletý s výučním listem
(65–51-H/01)
Gastronomie – dvouletý nástavbový s maturitou
(65–41-L/51)
Rozhodněte se správně a staňte se členem našeho týmu!
Dvouměsíční praxe v Číně, tu hned tak někdo nemá
28. 02. 2019
Koncem ledna jsem navštívil Mariánské Lázně. Tentokrát
nejen kvůli Rudolfovu prameni, ale také kvůli zahraniční spolupráci letos
už jedenadevadesátileté Hotelové školy Mariánské Lázně. Jejího
ředitele Ing. Jiřího Chuma jsem se zeptal, odkdy datují novodobou historii
této spolupráce.
Od roku 1967. Zpočátku naše hotelová škola vysílala studenty na praxi do
zemí jako Jugoslávie, Bulharsko a Německo. Po roce 1989 jsme začali
spolupracovat s Francií, Itálií, Německem a Rakouskem. V roce 2006 jsme
pak navázali spolupráci s japonskou školou Tokyo Shokuryo Gakuin, jejímž
vedoucím pro zahraniční styky byl pan Hideaki Watanabe. Naši studenti v ní
absolvovali čtyřměsíční stáže a k nám do Mariánských Lázní během
deseti let přijelo na padesát japonských studentů. Partnerská škola Tokyo
Shokuryo Gakuin se specializuje na organizaci a zajišťování svatebních
hostin, takže jsme tu japonské studenty zasvěcovali do našich tradic
týkajících se svatebních obřadů.
Se zahraničními praxemi máme letité zkušenosti. Studenti Hotelové školy
Mariánské Lázně obstáli vždy dobře. Výjimečně zajímavé praxe se
zúčastňovali v sedmdesátých letech minulého století v Jugoslávii, kdy
jsme obsluhovali i jugoslávského prezidenta Josipa Broze Tita v jeho
oblíbeném letovisku na ostrově Velký Brion. Vždycky to byla VIP akce.
Ostrov navštěvovali zajímavé osobnosti z celého světa a servis pro ně
zajišťovala naše škola. Loni jsme začali spolupracovat s Guangzhou
(někdejším Kantonem), hlavním městem provincie Guangdong.
Studenta Hotelové školy Mariánské Lázně Matěje Straky jsem se
zeptal, co ho motivovalo vycestovat na stáž do Číny.
Možnosti získat nové zkušenosti a také to, že se mi tato praxe bude hodit
do přihlášky na vysokou školu, protože chci studovat v zahraničí.
Dvouměsíční praxe v Číně, tu hned tak někdo nemá. Informaci, že se
naskytne tahle příležitost, jsme dostali v lednu 2018. Většina z nás to
brala tak, že to asi nevyjde. Pak přišlo září a my byli ve čtvrťáku.
Z původních čtrnácti kandidátů nás zbylo šest a náš výjezd
doporučil generální ředitel Úřadu pro vzdělávání města Guangzhou pan
Fan Qun. Praktikovali jsme na jihu Číny ve druhém největším čínském
městě Guangzhou s více než patnácti miliony obyvatel. Pracovali jsme tam
v nové restauraci zaměřené na českou a německou kuchyni, která se
otevírala měsíc po našem příjezdu. Zařízena byla po vzoru pražské
restaurace Výtopna. Drinky, pivo apod. neroznášeli číšníci, ale byly
hostům na stůl doručovány malinkými vláčky. S tím nápadem přišel
čínský podnikatel, kterému se líbí koncept Výtopny a který v Česku
pracuje přes dvacet let. Spojil se se svými partnery a ve čtyřech
lidech – on, jeho český společník a dva čínští společníci –
otevřeli restauraci v osmipatrovém nákupním centru.
Na jaké pozici jste tam pracoval?
Byli jsme tam dva kluci, dvě holky z Hotelové školy Mariánské Lázně a
dva čeští šéfkuchaři z Prahy. První měsíc bylo naším úkolem uvést
restauraci do provozu a naučit čínské kuchaře připravovat česká jídla.
Původně jsme je měli českým šéfkuchařům pomáhat učit, ale dopadlo to
tak, že jsme jim pomáhali přímo s přípravou pokrmů a hlavně jako
tlumočníci do angličtiny, kterou čeští šéfkuchaři nevládli.
Kuchyně i restaurační bar byly perfektně vybaveny. Do nich si najali lidi,
kteří už v obdobných podnicích pracovali, avšak už ne na plac do
obsluhy. Dokud jsme čínskou obsluhu nenaučili systém servírování jídel,
bylo to příšerné. Něž se jídlo z kuchyně dostalo k hostovi na stůl,
předali si ho tři čtyři lidé. Domluvit se s nimi bylo těžké, protože
nerozuměli anglicky. Po týdnu jsme se s naším vedoucím dohodli, že my
budeme nosit jídlo a oni obstarávat objednávky a debaras.
Lucie Beranové jsem se rovněž zeptal na motivaci.
Mě hlavně motivovalo navštívit Čínu. Když nám tuhle možnost nabídli,
my čtyři jsme to hned přijali. My se té výzvy nebáli a ředitel Hotelové
školy Mariánské Lázně pan Chum a celý pedagogický sbor nás v tom
podporovali. I díky nim jsme navzdory dvouměsíčnímu pobytu v Číně
dokázali ve škole všechno zvládnout.
První měsíc jsem pomáhala připravit restauraci na otevření. Druhý jsem
roznášela jídlo hostům. Nejvíc si objednávali vepřová žebra, vepřové
koleno nebo guláš a bylo vidět, že jim česká jídla chutnají.
A to je šlo jíst hůlkami?
To asi těžko. Jedli příborem, byť jim, hlavně nůž, dělal problémy.
Když přišla rodina na večeři, ne že by si každý objednal své jídlo
jako u nás, ale objednali se různá jídla dohromady. Ta si nechali dát
doprostřed stolu a každý všechno ochutnal. K pití si dávali pivo, měli
jsme tam Černovar, a čaje. Oproti mnohým českým hostům na nás byli ti
čínští daleko hodnější a příjemnější.
Tomáše Nováka jsem se zeptal, jak se mu v Číně
líbilo.
Velice. Ve zmiňované restauraci jsem pracoval na pozici pomocného kuchaře.
Pomáhal jsem s přípravou českých jídel. Zasvěcovali jsme čínské
kuchaře do české chuti. Velice mi v tom pomohlo, že jsem mohl těžit
z odborného základu, který mi dala Hotelová škola Mariánské Lázně a
praxe, kterou nám zajistila u svých partnerů.
Co vás k výjezdu motivovalo?
Určitě ten zážitek a příležitost vyjet skoro zadarmo a získat další
praxi. Do Číny se člověk jen tak každý den nedostane. Mají tam zajímavou
pracovní dobu. Každé nákupní centrum smí být otevřeno až od deseti
hodin dopoledne, takže jsme do obsluhy chodili na půl dvanácté až
dvanáctou. Pracovali jsme do půl třetí či do tří hodin. Pak jsme měli
dvě hodiny pauzu a pokračovali od pěti do půl deváté. Pracovní doba byla
super. Přišlo nám, že společenský život tam začíná až po jedenácté
v noci. Na večeře jsme chodili i v jednu ve dvě hodiny nad ránem. Mají
tam hodně podniků, kterým se říká Hot Pot (horká mísa) restaurace.
Sednete si ke stolu, uprostřed kterého je vařič, v němž se vaří voda.
Oni vám do ní dají zeleninu, takže to trošičku chutná jako vývar. Podle
toho, co si objednáte, vám přinesou suroviny, vy počkáte, až voda začne
vařit, a uvaříte si v ní, na co máte chuť, což bylo super.
Abych se jen nevyptával, požádal jsem čtvrtého účastníka,
respektive účastnici stáže Barboru Liškovou, aby pro Všudybyl napsala esej
na téma „Hotelováci na zkušenou v Číně“.
Díky našemu oboru hotelnictví a velmi dobré referenci Hotelové školy
Mariánské Lázně v zahraničí se nám dostalo zajímavé nabídky, a to
vycestovat za účelem zdokonalení angličtiny a získání pracovních a
osobních zkušeností do Číny. Dali jsme dohromady čtyřčlennou výpravu a
vyrazili na zkušenou. Letěli jsme z Prahy do Pekingu a z Pekingu do naší
destinace v oblasti Kanton, kde žije více než 15 milionů obyvatel. Cesta
byla vyčerpávající, a to především z důvodu přestupů. Trvala
14 hodin. V letadle z Pekingu jsme dostali první čínské jídlo. Pro
vytvoření prvního dojmu asi nebylo nejlépe vybráno – při jeho konzumaci
jsem si říkala: „Panebože, dva měsíce tady nezvládnu!“ Na letišti na
nás čekal pan Li (majitel restaurace), který mluví velmi dobře česky. Za
pomoci dalšího spolumajitele nás dopravil do hotelu, abychom se nachystali na
první pracovní den. Komunikace vázla, strava nás nenadchla a vlastně první
dny ani nikdo nevěděl, co je přesně náplní naší práce.
Další dny jsme se věnovali roznosu jídla, debarasu. Kluci získali své
království v kuchyni a já s Luckou dostala na starost plac. Práce nám
zabrala pět dní v týdnu a dva dny jsme mohli užívat volna. Nejlepším
zážitkem bylo slavnostní otevření restaurace. Všude květiny, spousta
jídla a pití. Všichni se fotili a smáli. Při té příležitosti nás
dokonce navštívila i česká ministryně průmyslu a obchodu Marta
Nováková.
V dalších dnech jsme se podívali i na loď, navštívili karaoke bar,
výletnili po památkách, procházeli se městem a jedli všudypřítomné
nudle. Nudle jsme milovali a také to bylo jediné jídlo, které pro nás bylo
finančně dosažitelné. Ostatní strava, alkohol, ale i cestování byly
velice drahé. Zažila jsem tam opravdu zajímavé a vzrušující dva měsíce
života, na které budu ráda vzpomínat. V květnu k nám do Mariánských
Lázní mají přijet studenti z Číny.
Čína si mě získala, proto říkám: „Na shledanou, Číno!“