Dort republiky
31. 12. 2012
V neděli 28. října 2012 se do Španělského sálu Pražského hradu
dostavili zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Ta
k výročí již tradičně připravila dort republiky. Jménem prezidenta AKC
ČR Miroslava Kubece tohoto šestipatrového obra prezidentskému páru předala
manažerka AKC ČR Zuzana Albrechtová spolu s autorským týmem. Ten tvořilo
pět šéfcukrářů – Tomáš Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal,
Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková – pod vedením šéfkuchaře
Jiřího Krále, kteří tento 87 kilogramů vážící „zákusek“
v prostorách restaurace Aureole Group připravovali tři dny. Spotřebovali na
něj mimo jiné 70 vajec, 30 kg marcipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce. Dort
zdobilo 120 státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků.
Manžele Klausovy při předávání doprovázela i jejich vnoučata. Poté, co
pan prezident vyslechl blahopřání a symbolicky nakrojil jedno patro dortu,
obě děti vychovaně požádaly o malý kousek s marcipánovou ozdobou –
lvíčkem.
Dort, s nímž se řada hostů přišla vyfotit, upoutal nejen vzhledem a
velikostí. Postupně byla rozkrájena jednotlivá patra: čokoládové,
vanilkové, ovocné a mix. Asociace kuchařů a cukrářů ČR za podporu při
tvorbě dortu republiky děkuje Karlu Hájkovi, společnostem Fiala – Praha a
Almeco, Aureole group a Dekorační ozdoby z cukru, IHI Towers – Corinthia
Hotel Prague.
Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ČR