Menu

Dort republiky

31. 12. 2012

V neděli 28. října 2012 se do Španělského sálu Pražského hradu dostavili zástupci Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Ta k výročí již tradičně připravila dort republiky. Jménem prezidenta AKC ČR Miroslava Kubece tohoto šestipatrového obra prezidentskému páru předala manažerka AKC ČR Zuzana Albrechtová spolu s autorským týmem. Ten tvořilo pět šéfcukrářů – Tomáš Krofta, Vladimír Krofta, František Buchal, Jarmila Buchalová a Zuzana Růžičková – pod vedením šéfkuchaře Jiřího Krále, kteří tento 87 kilogramů vážící „zákusek“ v prostorách restaurace Aureole Group připravovali tři dny. Spotřebovali na něj mimo jiné 70 vajec, 30 kg marcipánu, 12 kg cukru a 10 kg ovoce. Dort zdobilo 120 státních symbolů a 321 lipových větviček a lístků. Manžele Klausovy při předávání doprovázela i jejich vnoučata. Poté, co pan prezident vyslechl blahopřání a symbolicky nakrojil jedno patro dortu, obě děti vychovaně požádaly o malý kousek s marcipánovou ozdobou – lvíčkem.
Dort, s nímž se řada hostů přišla vyfotit, upoutal nejen vzhledem a velikostí. Postupně byla rozkrájena jednotlivá patra: čokoládové, vanilkové, ovocné a mix. Asociace kuchařů a cukrářů ČR za podporu při tvorbě dortu republiky děkuje Karlu Hájkovi, společnostem Fiala – Praha a Almeco, Aureole group a Dekorační ozdoby z cukru, IHI Towers – Corinthia Hotel Prague.
Zuzana Albrechtová, manažerka AKC ČR


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
czech semicon