Do téhle školy chodím opravdu ráda
01. 03. 2020
Koncem ledna jsem v souvislosti s hlavním tématem Všudybylu navštívil Hotelovou školu a Obchodní akademii Havířov a Vyšší odbornou školu Havířov, abych se studentů oboru hotelnictví a paní ředitelky ptal, co jim jejich škola dala.
Určitě mnoho možností profesního uplatnění. Nesmírně mne to tu baví
a obohacuje. Jsem ráda, že mne vysílá i na semináře „Kulinářské
umění“ do Prahy. Každý je o ničem jiném. Získávám tak další
dovednosti, jak připravovat pokrmy, které uplatňuji i v rámci školní
výuky. Některé věci si zkouším i doma.
Bára Boháčová, 3. ročník
Co se týče praxe, je to tu skvělé. Byli jsme na různých místech,
díky čemuž jsem získala hodně zkušeností. Jelikož chci ve studiu
pokračovat na Vysoké škole ekonomické, odborné předměty včetně
účetnictví, které se tu v Havířově vyučují, se mi velmi hodí.
V rámci praktické maturity jsme se spolužačkou vypracovaly itinerář
adventního zájezdu do Vídně. Následně jsme ho realizovaly včetně
propagace a prodeje klientům a výkladu o tamních památkách. Já
konkrétně o Hofburgu a cukrárně Demel. Zadařilo se i obchodně.
Devětačtyřicetimístný autobus, který jsme si na zájezd najaly, jsme
během dvou dnů zcela vyprodaly.
Michaela Havelková, 4. ročník
Já byla jako gymnazistka nešťastná, a tak jsem přešla na tuhle
školu. Co se týče čtyř let zdejšího studia, nic nebylo zadarmo. Když si
ale za něčím jdete, máte motivaci a cíle, tak to jde. Procestovala jsem
hodně zemí. Absolvovala i praxi v prestižním hotelu ve Skotsku. Má
praktická maturita bylo průvodcování. Vylosovala jsem si historii Krakova
s tím, že tam celý den budu dělat průvodkyni. Opravdu jsem si to užila.
Přejít na tuhle školu se ukázalo jako to nejlepší, co jsem mohla
udělat.
Kristýna Poranská, 4. ročník
Škola mi dává hodně, co se týče teorie i praxe. Otevřela mi dveře
do světa. Budu se moci uplatnit v řadě profesí. Ať už jako číšník,
barman, someliér, kuchař, nebo vedoucí hotelu. Popřípadě pracovat
v managementu. Škola mi umožnila projít mnoha kurzy včetně someliérského
a barmanského pod vedením Miloše Trettera, jehož kurzy jsou ve světě
hodně uznávané.
Adrian Cholevík, 2. ročník
Ředitelkou a spolumajitelkou této školy jsem se stala v době, která
byla v mém osobním životě hodně těžká. Ukázalo se, že to byla
správná „léčba“. Maximálně jsem se věnovala tomu, aby škola rostla.
Abychom nenaplňovali „jenom“ učební plány, ale věnovali se žákům
s plným nasazením a srdcem. Dělali jsme a děláme spoustu aktivit nad
rámec základních osnov. Každý student naší školy si může vybrat ze
spousty nepovinných aktivit, které (jak žáci říkají) jej posouvají dál
a otevírají dveře k uplatnění. To je to, čím mne škola naplňuje
a čím mi dělá radost.
PaedDr. Jaroslava Čelechovská, ředitelka Hotelové školy a Obchodní
akademie Havířov
Já jsem ráda, že jsem si vybrala tuto hotelovou školu. Za ty tři roky
studia jsem poznala a naučila se tu mnohem víc věcí než za devět let
na „základce“. Absolvovala jsem hodně kurzů. Rovněž someliérský
a barmanský – a vybojovala jsem stříbrnou medaili na celosvětové
barmanské soutěži v Krakově. Je to super, že se nám paní ředitelka
takhle věnuje i po praktické stránce.
Adéla Králíková, 3. ročník
Na tuhle školu jsem se hlásila až po neúspěšných přijímacích
zkouškách na jiné školy. Paní ředitelka mi poradila, že bych se hodila
na hotelovou školu. A hotelovka mi opravdu hodně dala. Jak z praktické
stránky, tak z teoretické. Dnes vím, že to byla super volba. I mí rodiče
říkají, že jsem se v tom našla. Takže bych po ukončení školy chtěla
zůstat v oboru. Hotelnictví mě úžasně baví.
Michaela Porubčanová 3. ročník
V deváté třídě jsem vůbec nevěděla, kam chci na střední školu.
Rodiče mi řekli, že mám zkusit hotelovku, že je nejblíž. Řekla jsem si:
„Zkusím to.“ A to jsem doma vůbec nevařila. Od první hodiny mě
vaření začalo chytat. Pak mě pan učitel poslal na první soutěž a to
mě chytlo ještě víc. Prostě jsem našla něco, co mě upřímně baví,
takže do téhle školy chodím opravdu ráda.
Natálie Svobodová, 2. ročník
-jk-