Menu

Do podzemí po několika schodištích

27. 11. 2008

V souvislosti s hlavním tématem jsem o rozhovor požádal
obchodního ředitele pivovaru Poutník Pelhřimov – partnera Ligy pro cestovní ruch – pana Jiřího Vacka.

Některá piva se od většiny ostatních liší tím, že jsou nepasterizovaná a bez stabilizátorů. Komplex vitamínů v nich obsažených má blahodárný vliv. Kde taková hledat? U nás v Pelhřimově. Základem jsou kvalitní suroviny: voda z Křemešníku, slad z Moravy a chmel z Čech. Pivo vaříme v měděných kotlích, v nichž se slad smíchá s vodou, a tím dochází k štěpení škrobu na zkvasitelné cukry. Po přidání chmele vznikne mladina, která se zakvasí kulturními kvasinkami. Na 1 hl mladiny je zapotřebí 1/2 litru kvasinek. Do podzemí, kde probíhá hlavní kvašení – spilka, se sestupuje po několika schodištích. Teplota vzduchu je tu 7?C. Hlavní kvašení trvá sedm až deset dní a jeho cílem je převést cukry na alkohol. Ležácké tanky jsou v nejhlubším místě pivovaru, kde je teplota vzduchu ještě asi o 1?C nižší než ve spilce. V ležáckých tancích probíhá dokvášení piva, sedimentace kvasinek a dolaďování chuti. U desetistupňového piva to trvá dvacet až třicet dní, u dvanáctistup­ňového padesát až šedesát dní a u čtrnáctistup­ňového Speciálu sedmdesát až osmdesát dní. Stupňovitost piva nepředstavuje stupně alkoholu, ale množství zkvasitelného extraktu. Po ukončení dokvášení proběhne odfiltrování kvasinek a pivo se stáčí do transportních obalů. V našem pivovaru uvaříme ročně 28 tisíc hektolitrů piva, přičemž polovinu stáčíme do sudů a polovinu do lahví. V letošním roce jsme za náš Speciál získali zlatou a stříbrnou medaili na jedné z nejobjektiv­nějších degustačních soutěží Pivní pečeť 2007. Soutěže se účastnil rekordní počet 45 pivovarů. Soutěžní degustace probíhaly v devíti kategoriích a degustováno bylo na sto osmdesát piv. Nad regulérností třídenních degustací bděla kontrolní a testovací firma SGS, která má sídlo ve Švýcarsku.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi