Do podzemí po několika schodištích
27. 11. 2008
V souvislosti s hlavním tématem jsem o rozhovor požádal
obchodního ředitele pivovaru Poutník Pelhřimov – partnera Ligy pro
cestovní ruch – pana Jiřího Vacka.
Některá piva se od většiny ostatních liší tím, že jsou nepasterizovaná
a bez stabilizátorů. Komplex vitamínů v nich obsažených má blahodárný
vliv. Kde taková hledat? U nás v Pelhřimově. Základem jsou kvalitní
suroviny: voda z Křemešníku, slad z Moravy a chmel z Čech. Pivo vaříme
v měděných kotlích, v nichž se slad smíchá s vodou, a tím dochází
k štěpení škrobu na zkvasitelné cukry. Po přidání chmele vznikne
mladina, která se zakvasí kulturními kvasinkami. Na 1 hl mladiny je
zapotřebí 1/2 litru kvasinek. Do podzemí, kde probíhá hlavní
kvašení – spilka, se sestupuje po několika schodištích. Teplota vzduchu
je tu 7?C. Hlavní kvašení trvá sedm až deset dní a jeho cílem je
převést cukry na alkohol. Ležácké tanky jsou v nejhlubším místě
pivovaru, kde je teplota vzduchu ještě asi o 1?C nižší než ve spilce.
V ležáckých tancích probíhá dokvášení piva, sedimentace kvasinek a
dolaďování chuti. U desetistupňového piva to trvá dvacet až třicet
dní, u dvanáctistupňového padesát až šedesát dní a
u čtrnáctistupňového Speciálu sedmdesát až osmdesát dní.
Stupňovitost piva nepředstavuje stupně alkoholu, ale množství
zkvasitelného extraktu. Po ukončení dokvášení proběhne odfiltrování
kvasinek a pivo se stáčí do transportních obalů. V našem pivovaru
uvaříme ročně 28 tisíc hektolitrů piva, přičemž polovinu stáčíme do
sudů a polovinu do lahví. V letošním roce jsme za náš Speciál získali
zlatou a stříbrnou medaili na jedné z nejobjektivnějších degustačních
soutěží Pivní pečeť 2007. Soutěže se účastnil rekordní počet
45 pivovarů. Soutěžní degustace probíhaly v devíti kategoriích a
degustováno bylo na sto osmdesát piv. Nad regulérností třídenních
degustací bděla kontrolní a testovací firma SGS, která má sídlo ve
Švýcarsku.