Den s Hotelovou školou Tepliceaneb jak šel čas
04. 03. 2018
Se zástupkyní ředitele Hotelové školy, Obchodní akademie a
Střední průmyslové školy, Teplice, Benešovo náměstí 1, p. o., Ing.
Lucií Fričlovou se potkáváme zkraje roku 2018.
Paní zástupkyně, Hotelová škola Teplice má za sebou úspěšný
rok 2017.
Bezesporu. V jeho průběhu se pozitivně projevilo to, že odborní učitelé
dostudovali vysoké školy. Mimo jiné také na výsledcích soutěží. Vzrostl
zájem žáků se jich účastnit. Nejvýraznějšího úspěchu jsme dosáhli
v Makro HoReCa pětiboji, kde se soutěžilo se ve všech disciplínách,
které se na Hotelové škole Teplice dají studovat. V kategoriích barman,
barista, číšník-servírka, kuchař a cukrář. Žáci naší školy se
v něm umístili na druhém místě. Z dalších soutěží, kterých jsme se
zúčastnili, to například byly Sommelier Moravy ve Znojmě nebo Bohemia Sekt
Trophée – Sommelier ČR 2017 a Brněnský vánoční pohár 2017. Již
podruhé jsme měli tu čest obsluhovat známé osobnosti na Žofíně při
předávání ocenění Řád Vavřínu ve spolupráci s Hospodářskou komorou
ČR. Pedagogický sbor Hotelové školy Teplice výrazně obohatilo, že jeho
řady posílil pan šéfkuchař Milan Sigmund, který je absolventem naší
školy. V oboru je velice známý. Coby člen Asociace kuchařů a cukrářů
byl a je častým členem hodnotitelských komisí odborných soutěží. Dávno
předtím, něž na Hotelovou školu Teplice nastoupil na post odborného
učitele a šéfkuchaře školní restaurace U Kantora, nám chodil pomáhat
hodnotit závěrečné praktické zkoušky oboru kuchař. Vzhledem ke své
úspěšné předchozí praxi má co žákům předávat a čím je inspirovat.
Nejen díky Milanu Sigmundovi, ale také všem ostatním kolegům disponuje
praktický úsek Hotelové školy Teplice skvělým týmem profesionálů.
Předchozí tištěné vydání Všudybylu přineslo informaci
o vašem 25. Gastrodni.
Podílela jsem se na jeho přípravě, a dokonce na něj pozvala svoji
někdejší spolužačku z Vysoké školy hotelové Vendulu Špetlíkovou
Balaštíkovou, která moderuje televizní pořad „Vaříme s Vendy“. Ta,
ve spolupráci s našimi žáky, připravila krásnou kompozici pokrmů a
nápojů z čerstvých bylinek. Atmosféru pětadvacátého Gastrodne svými
hudebními vstupy okořenila teplická konzervatoř. Jeho konceptem byl retro
průřez českou gastronomií až po současnost. Bylo tu tak možné ochutnat
pokrmy z dob úspěšných vystoupení československé gastronomie na
světových výstavách Expo až po jídla, která jsou trendem současnosti.
Ohlasy byly skvělé.
Pořádání Gastrodne a další obdobné akce nám výrazně pomáhají při
náboru žáků do prvních ročníků. Ostatně, co se náboru týče, kromě
intenzivního využívání sociálních sítí umožňujeme v rámci našeho
projektu žákům základních škol vyzkoušet si být na jeden den žákem
Hotelové školy Teplice. Při jeho realizaci jsou jim k dispozici nejen naši
pedagogové, ale také žáci, kteří jim pomáhají při vyzkoušení si
odborných dovedností, jako je například u oboru kuchař-číšník
flambování nebo u barmanství míchání nealkoholických nápojů.
Vaše škola hodně dbá na to, aby žáci procházeli co
nejpřínosnější praxí.
V té souvislosti mi dovolte například zmínit spolupráci s Grandhotelem
Pupp a jeho ředitelkou Ing. Andreou Pfeffer-Ferklovou. Pupp u našich žáků
patří k hodně oblíbeným pracovištím, a tak se o praktikování v něm
mezi sebou doslova perou. V obdobném duchu jsme zahájili spolupráci
s horským hotelem Horizont v Peci pod Sněžkou. S jeho ředitelem Ing.
Karlem Radou se znám z dob svého studia. Vždycky pro mě byl velkou
inspirací. Předávání odbornosti a znalostí, kterých nabyl v hotelnictví
a gastronomii, je značné, a naše opětovné setkání z profesního hlediska
beru jako velký krok kupředu.
Co se týče zahraničních praxí, vedle praktikování našich žáků
v saských příhraničních hotelech plánujeme na únor 2018 další
z výjezdů v rámci projektu Erasmus+. Tentokrát do maďarské Budapešti,
kde chceme uplatnit i další obory, které na naší škole, jejíž celý
název je „Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová
škola, Teplice, Benešovo náměstí 1, p. o.“, vyučujeme. Zejména
strojírenství v rámci Střední průmyslové školy, administrativní práce
v rámci Obchodní akademie a činnosti vykonávané v hotelech v rámci
Hotelové školy a spolu s tím umožnit žákům zdokonalit se v cizích
jazycích, zejména v angličtině.
Velmi frekventovaným tématem poslední doby je
bezpečnost.
Také v této oblasti Hotelová škola Teplice rozhodně nezůstává pozadu.
Zavedli jsme opatření, která zamezují přístup cizím osobám do školních
objektů. Z hlediska ochrany osobních údajů máme důkladně zabezpečeny
i databáze žáků. Své kroky v oblasti bezpečnosti průběžně
konzultujeme s patřičnými institucemi. Loni v říjnu jsme v součinnosti
se složkami integrovaného záchranného systému přímo na půdě Hotelové
školy nacvičovali zásah proti neoprávněnému vniknutí, abychom
v případě incidentu ohrožujícího bezpečnost žáků a personálu školy
dokázali správně reagovat. Celá akce se uskutečnila ve spolupráci
s Ústeckým krajem. Kromě policie jsme tu měli hasiče a zdravotnickou
záchrannou službu. Za naši školu se cvičení zúčastnila zhruba
šedesátka dobrovolníků – učitelů a žáků, kterým muselo být
minimálně osmnáct let. Pro mě to byla vůbec první bezprostřední
konfrontace s policejní zásahovou jednotkou. Udělala na mne veliký dojem.
S jejími členy se ráda potkám ve školní jídelně na obědě, ale
určitě ne při ostrém zásahu. Jak jsem mohla vidět, když jdou do akce,
neberou ohledy na to, kdo je kdo.
Pokud jsem kdy měl možnost hovořit s představiteli
Ústeckého kraje, vždy – a nejen v souvislosti s úspěchy, jichž
Hotelová škola Teplice dosahuje – projevovali hrdost na to, že vás
Ústecký kraj zřizuje.
Moc si toho vážíme. Ve spolupráci s Ústeckým krajem se totiž Hotelová
škola Teplice podílí také na spoustě prestižních akcí. I díky tomu CV
žáků Hotelové školy Teplice obsahují reference, že obsluhovali české
prezidenty během návštěv Ústeckého kraje nebo hlavy dalších států při
jejich oficiálních státních návštěvách České republiky na Pražském
hradě. V květnu jsme tak obsluhovali singapurského prezidenta, v červnu
rakouského prezidenta a v září německého, což byl od roku
2006 devětadvacátý výjezd na Hrad, takže teď čekáme na jubilejní
třicátý.