Čtyřhvězdičkový Horizont
06. 12. 2003
Čtyřhvězdičkový hotel Horizont v Peci pod Sněžkou nabízí
konferenční kapacitu 2 sály (á 250 míst), 3 salonky (á 45 míst) a TV
club (30 míst). 132 nově zrekonstruovaných dvoulůžkových pokojů a
3 apartmány. Restaurace (170 míst) s českou a mezinárodní kuchyní.
„Club 18“ (38 míst) v 18. patře s panoramatickým výhledem na
Krkonoše a Pec pod Sněžkou. Havana bar ve stylu karibiku (46 míst).
Kavárna (170 míst) slouží jako denní restaurace. Večer nabízí lákavý
program s živou hudbou, kulečník nebo šipky. V hotelu je baby club,
lyžařská a plavecká škola. Sportcentrum nabízí možnost půjčení
běžek i lyží pro sjezd, snowboardů, sáněk, horských kol, sportovního
vybavení, terénních koloběžek apod. Tenisové kurty jsou 5 minut chůze od
hotelu. V hotelu je plavecký bazén, whirlpool, sauna, solárium, masáže,
kuželník, squash, ricochet, stolní tenis, aerobic, step-aerobic a Sport bar.
Fyzioterapie – rehabilitace nabízí reflexní terapii plosky nohy, reflexní
masáž, odstranění kloubních blokád, masáž hlavy a obličeje, měkké a
mobilizační techniky, individuální zdravotní cvičení, skupinové
zdravotní cvičení, rašelinové zábaly, vířivé a perličkové koupele.
V hotel shopu lze mj. koupit české sklo, suvenýry a dárkové předměty,
pohlednice, mapy, průvodce, sportovní potřeby a sportovní oblečení,
obuv.
Čtyřhvězdičkový Horizont v Peci pod Sněžkou je velmi
úspěšným hotelem. Jeho majitel, firma Regata Čechy a.s., průběžně
investuje do rozvoje, zkvalitňování a rozšiřování jeho služeb. Díky
svým současným dispozicím tak hotel do značné míry dokáže svým hostům
eliminovat nepřízeň povětrnostních podmínek. Jeho ředitele Ing. Karla
Radu jsem oslovil před nastávající zimní sezonou.
Hotel Horizont se nachází v horském středisku zimních sportů, takže se
předpokládá, že hosté přijedou, a přestože např. budou účastníky
některého z u nás pořádaných kongresů či seminářů, budou se chtít
rekreovat a relaxovat. K tomu ale nestačí, aby tu jenom přespali a najedli
se. Měli by zde mít možnost k dalších aktivit. Zaplavat si, zahrát si
squash, ricochet, regenerovat včetně masáží, zahrát si kulečník,
případně společně sledovat velkoplošnou televizi a další věci.
V naší blízkosti jsou dvě golfová hřiště, na nichž naši hoteloví
hosté mohou čerpat velkou část členských výhod včetně volného vstupu.
V Mladých Bukách mají golfové hřiště s nejkrásnějším výhledem na
panorama Krkonoš a na Nové Americe, vzdálené pětatřicet kilometrů,
sedmadvacetijamkové mistrovské.
Stanovili jsme si desetiletou vizi a vzhledem k tomu, že dnes je to téměř
deset let, co jsem byl přizván k tomuto projektu, lze mi konstatovat, že se
společnosti Regata Čechy už velká většina věcí povedla. Je mi
potěšením také zmínit, že Regata Čechy loni provedla další úspěšný
nákup, a to hotelu Port u Máchova jezera mezi Doksy a Starými Splavy, a
i tam potvrzuje své kvality.
Láska, a to i k hotelu, prochází žaludkem.
Pro každého, kdo přijde do hotelu, je jednou z priorit dobrá kuchyně.
Jedním z cílů stanovených ihned po převzetí hotelu společností Regata
Čechy bylo najít špičkového šéfkuchaře, který nám bude zaštiťovat
gastronomii a jemuž zde vytvoříme dlouhodobě perspektivní podmínky
profesionálního růstu. To se povedlo. Angažovali jsme pana Jiřího
Švestku, který nastoupil v roce 1994, a jeho výsledky jsou znát.
Gastronomie hotelu Horizont je vyvážená, chutná a kvalitní. Děláme (dá
se říci) všechny místní speciality, ale i světový standard mezinárodní
kuchyně. Catering zajišťujeme i externě, mimo hotel. Šéfkuchař pan
Švestka se jezdí inspirovat do zahraničí. Nedávno byl např. na stáži
v Itálii. V rámci Česka máme dlouhodobou spolupráci s Grandhotelem Pupp,
kdy jejich kuchaři jezdí k nám a naši do Karlových Varů. Právě v tuto
chvíli, kdy spolu hovoříme, je část našeho týmu na semináři
v Puppu.
Jaký je váš vztah k Peci pod Sněžkou?
Prošel jsem více středisek. Pec pod Sněžkou na člověka dýchne velmi
příjemnou komorní atmosférou, kdežto většina dalších neméně
vyhlášených krkonošských středisek, jako je Špindlerův Mlýn nebo
Harrachov, to už jsou turistická města poskytující svou pohostinnost ve
velkém. Peci se stále daří uchovávat poklidnou atmosféru klimatických
lázní. To je jeden z aspektů, proč je mi Pec nesmírně blízká. Pec pod
Sněžkou má všechno. Má dobrou dopravní dostupnost a podmínky pro zimní
sporty i letní a mimosezonní rekreaci. Je zde jedenáct velmi dobře
situovaných lyžařských vleků. Co se týče technického vylepšení
skiareálu, podařilo se postavit druhou lanovou dráhu – první sedačkovou
lanovku na Hnědý vrch, všem lyžařům známý Bramberk. Dne 8. prosince
bude slavnostní zahájení provozu, na němž přislíbil účast i náš pan
prezident Václav Klaus. Vbrzku se zřejmě bude budovat lanovka a sjezdová
dráha na Růžovou horu a na Sněžku, což bude další dobrý počin. Pec pod
Sněžkou rozvíjí nejen sjezdařské trasy, ale i běžecké a cyklotrasy.
Pozorně pečuje o trasy určené pěší turistice. Pec má velmi dobře
nastartováno, aby se do budoucna udržela mezi nejoblíbenějšími horskými
středisky. Dne 27. března 2004 zde pořádáme již devátý ročník akce
„Pec nám spadla“ – den zábavy a netradičních disciplín na závěr
zimní sezony.
Pane řediteli, jste druhým viceprezidentem Národní federace
hotelů a restaurací České republiky (NFHR ČR). Zmínil jste Grandhotel
Pupp, působiště generálního ředitele pana Romana Vacho, jehož takřka
baťovská kariéra vyústila v to, že jste si jej zvolili prezidentem
Národní federace hotelů a restaurací České republiky. I když ve vaší
branži není neobvyklé absolvovat „kolečko“ obdobné tomu, kterým
Tomáš Baťa školil a prověřoval lidi, jež pověřoval řízením svých
podniků. Spousta oborů, zejména pak manažerů ovlivňujících chod věcí
veřejných, by si z tohoto samozřejmého systémového přístupu
hospodských a hoteliérů měla vzít příklad. Bohužel, až příliš mnoha
lidem v Česku přichází na mysl čím dál oblíbenější průpovídka:
„Kdo umí, umí, kdo neumí učí, kdo ani to ne, řídí, a kdo je úplně
blbý, kontroluje.“ Kdejaký samozvaný kontrolor se „z moci úřední“
snaží profesním sdružením vštěpovat, co mají nebo nemají, přestože
jakákoliv občanská iniciativa je o dobrovolnosti, o tom umět a znát,
získávat podporu a sympatie, což je i směrování Národní federace
hotelů a restaurací České republiky.
Každá profesní organizace, včetně Národní federace hotelů a restaurací
České republiky prochází vývojem. V současné době je podruhé v čele
NFHR ČR ředitel mimopražského hotelu (předtím to byl pan Josef Krůžela
z Luhačovic). Praha má ve výkonném výboru rovněž důstojné zastoupení,
už proto, že naším prvním viceprezidentem je pan Klaus Pilz. Naše
filozofie je být užiteční své profesi, stovkám restauratérů a
hoteliérů, z nichž drtivá většina dává své profesi naprosto vše,
včetně často ručení veškerým svým majetkem za to, že může podnikat,
platit daně a vytvářet pracovní příležitosti. Jednou z hlavních priorit
tohoto dvouletého volebního období NFHR ČR je oslovit co největší počet
kolegů a být jim tak užiteční. Proto jsme na jaře organizovali velkou road
show, kterou avizovalo čtvrté vydání Všudybylu letošního roku, na níž
se pan prezident Vacho a celý výkonný výbor velmi aktivně podíleli. NFHR
ČR se spolupodílí na tvorbě zákonů, kde jedním z největších
problémů je kategorizace. Teď se podařilo dát na světlo světa společnou
doporučující kategorizaci NFHR ČR a asociace HO.RE.CA. ČR pod záštitou
agentury Czech Tourism a Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Momentálně
pracujeme na dalším velkém problému, který se týká nejen hoteliérů a
restauratérů, ale i nemocnic, věznic, dětských domovů apod., a tím je
autorský zákon, kdy dnes ve sněmovně leží návrh tak, jak bychom si ho
představovali my.