Co udělalo letošní léto s révou?
06. 12. 2003
Víno je pro lidi jako sám život,
pokud je piješ s mírou.
Jaký je život, když schází víno?
Bylo stvořeno lidem pro radost.
Obveselením srdce a radostí duše je víno, které se pije střídmě ve vhodnou chvíli.
První dochované písemné zprávy o Čejkovicích pocházejí z roku 1248. Jsou spojeny s existencí tvrze, vybudované členy řádu templářských rytířů, kteří do Čech a na Moravu přišli roku 1232 z Francie. Současně s tvrzí byly vybudovány i templářské sklepy, o jejichž velikosti se dodnes vyprávějí legendy. Jsou tak mohutné, že jimi může projet ozbrojenec na koni či vůz naložený zbožím. Byly a jsou stále využívány pro uskladnění a zrání vína.
Víno je čím dál frekventovanějším tématem rozhovorů. Ne že
by to bylo špatně, ale občas a u někoho mi jeho stylizování se do role
vínoznalce připadá nepříliš věrohodné. Nicméně, každý nějak
začínáme. Jedno je ale jasné: v české kotlině a ve Slezsku i na
severní Moravě, o jižní nemluvě, dochází k renesanci zájmu o česká
kvalitní vína. Místopředsedy představenstva vinařského družstva
Templářské sklepy Čejkovice Ing. Pavla Pastorka jsem se zeptal, proč tomu
tak podle něho je.
Vzestupem kultury stolování, módou a u někoho možná zprvu i snahou
vyrovnat se ostatním. Zařadit se, „být in“. Historicky ale v našich
zemích víno vždy patřilo na stůl. Bylo jen otázkou času, kdy se po letech
devastace hodnot kvalitní produkty opět dostanou zákazníkům do povědomí.
Opomenout nelze ani pozitivní zdravotní účinky vína při jeho přiměřené
konzumaci zejména při jídle.
Česká republika je unikátní vinařskou oblastí –
nejsevernější lokalitou, kde se v Evropě pěstuje víno. Jsme vyhlášeni
zejména bílými odrůdami. Templářské sklepy ale produkují více vín
červených než bílých. Mohou za to templáři?
Bezesporu na tom volbou místa mají svůj podíl. Čejkovice jsou řazeny
k nejteplejší lokalitě v České republice. Jsou zde velmi příhodné
podmínky pro pěstování modrých odrůd hroznů, a to i těch pozdějších.
Třeba Cabernet Sauvignon. Je jasné, že tato odrůda u nás nemůže dozrát,
co se týče cukernatosti, jako v oblasti Španělska, Chile nebo jižní
Afriky. Nicméně i z hroznů u nás produkovaných se dají vyrobit
kvalitní červená vína. Příkladem toho jsou partie odrůdových červených
vín, především všeobecně známých, typu Svatovavřinecké nebo Frankovka.
V prvé řadě se ale musím zmínit o odrůdě Modrý Portugal, která je
trošičku odlišná od těch ostatních. Má nižší obsah třísla a kyselin.
Chuťově se proto zdá jemnější, lahodnější a získává si stále
větší okruh ctitelů, kteří červená vína vyhledávají. Před konzumací
našich červených vín nemusíme mít obavu, že by se jednalo o nějaké
méně kvalitní podhodnocené partie. Samozřejmě je nutné, aby vinař při
pěstování dodržel určité zásady, především zatížení keře, čili
redukoval výnos a technologii zpracování podřídil naturelu zákazníka.
Tzn. víno ošetřil takovým způsobem, aby bylo pro konzumenta co
nejlahodnější, včetně použití jablečno-mléčného kvašení pro
snížení kyselosti vína.
Prý se díky suchému létu nešířily mykotické choroby, takže
víno bylo zdravé, a že má vinná réva velmi hluboké kořeny, vodu si prý
našla…
Samozřejmě, když je sucho, houbové choroby nemají podmínky ke svému
šíření, takže to vinař kvituje pozitivně. Réva je opravdu
hlubokokořenící rostlinou. Běžně se v literatuře uvádí, že se její
kořeny dostávají do hloubky 15 m i více. Díky tomu se dokáže dostat
k vodě a vydržet dlouhá období sucha. Konec konců, pokud navštívíte
Španělsko, Portugalsko nebo jižní Itálii, kde jsou dlouhá období, kdy
nezaprší, dokáže tam vinná réva vegetovat i na svazích v kamenité
půdě. To znamená, že musí mít skutečně hluboký kořenový systém.
Jak letošní léto přálo vínu?
Letošní ročník na jedné straně byl horkem poctěn – šlo mu k duhu, na
druhou stranu se mohly objevit partie hroznů z určitých lokalit, kde díky
dlouhodobému suchu došlo ke snížení úrody. Nižší transpirací vody
v rostlině nedošlo k patřičnému nalití bobulí hroznů a neasimilovaly
se veškeré látky v bobulkách tak, jak by měly. Jestliže je nedostatek
vody a transpirace – koloběh vody v rostlině – je nižší, zákon
minimalizace samozřejmě platí a odrazí se i v kvalitě hroznů.
V letošní sklizni jsou proto z horkého léta i partie hroznů, které
nejsou nejkvalitnější. Obecně se dá říci, že především krásné,
teplé, slunné září – babí léto, se výrazně pozitivně podepsalo na
kvalitě hroznů. To byl hlavní faktor, který letošní úrodu dokreslil do
podoby, v jaké dneska je. Máme tady partie vína v kategorii
přívlastkových vín – pozdní sběr, výběr, o kterých se nám
v průměrném roku ani nesní. I přes dílčí nepříjemná překvapení
můžeme být s letošním horkým létem jako vinaři vcelku spokojeni, a
takové nádherné babí léto, jako jsme zažili letos v září, za to
můžeme vzdávat Bohu díky.
Templářské sklepy Čejkovice
696 15 Čejkovice
tel.: 328 362 705
fax: 628 362 628
e-mail:
info@templarske-sklepy.cz