Chutné zdravé "hop kuličky" v nové kosmetické řadě
24. 11. 2006
S Ing. Eduardem Levým z akciové společnosti Lesy Hluboká nad
Vltavou, která vyvinula světově unikátní metodu na separaci a výrobu
kaviáru, jsem na stránkách Všudybylu poprvé hovořil v článku
nadepsaném „Jak má chutnat kaviár“ (viz stejnojmenné heslo pro
fulltextový vyhledávač www.e-vsudybyl.cz) v sedmém vydání roku
2001. Od té doby se portfolio čtenářů Všudybylu pozměnilo, a proto jsem
pana inženýra Levého požádal, aby opět řekl pár slov o jejich
kaviáru.
Lososový kaviár Imperator vyrábíme od listopadu 1999. Jikry –
zamražené vaječníky ve zhruba sedmikilových blocích – dovážíme
z USA, ze státu Aljaška. Ty pomalým postupem rozmrazujeme při 10°C a
zpracováváme. Vycházíme ze staré ruské receptury, podle níž byl kaviár
vyráběn pro Jeho Excellenci cara vší Rusi. Proto jsme jej nazvali
„Imperator“. Po návštěvě Aljašky, kde jsem se seznámil
s nejnovějšími technologiemi zpracování lososích jiker, jsem si ale
uvědomil, že předností našeho kaviáru musí být chuť neovlivněná
chemickými přísadami – fosfáty a dalšími přídavky, které
konkurenční producenti běžně používají. Přirozené vlastnosti jikry
jsou částečně likvidovány i při starém původním způsobu výroby
carského kaviáru. Tento aspekt se nám podařilo odstranit změnou teplot
nasolovacích roztoků, doby nasolování a jejich síly. Kaviár Imperator,
pokud jej testujete na hřbetu ruky, proto krásně drží hrudku, i když
přejímáním tepla z pokožky pustí malinko tekutiny. Kaviár by se proto
měl vždycky podávat na ledu při teplotě od nuly do tří stupňů Celsia.
Při této teplotě jeho chuť vyniká nejvíce. Kaviár produkujeme téměř
bez chemie. Kvůli trvanlivosti je v něm pouze nepatrné množství kyseliny
sorbové. Třetinové množství než povolují normy Evropské unie. Jikra je
totiž mikrobiologicky živným prostředím. Pro to, abychom dosáhli
zaručené roční trvanlivosti s pouze jedním gramem kyseliny sorbové na
kilogram kaviáru, udržujeme v naší výrobně sterilní prostředí.
Evropská norma povoluje do 3000 CPM mikroorganismů po kultivaci. U nás je
to po kultivaci pouze do 50 CPM mikroorganismů.
To je fantastický výsledek!
Bezesporu. Od všech zaměstnanců pohybujících se ve sterilním sektoru
zpracovny kaviáru to vyžaduje striktní dodržování hygienických zásad, ne
nepodobných přísným pravidlům pro vstup a chování zdravotnických týmů
ve sterilním prostředí operačních sálů. Čištění technologií a
zpracovatelských prostor, jejichž sterilnost si s operačními sály opravdu
nikterak nezadá, provádíme po každém výrobním cyklu. Dvakrát týdně pak
děláme generální sterilizaci – na konci týdne a na začátku, před
zahájením nového pracovního týdne. Každá šarže kaviáru, která je
u nás vyrobena, je kontrolována Státním veterinárním ústavem.
A i když díky těmto testovacím vzorkům přicházíme o část
drahocenné produkce kaviáru, permanentní kontrola dává našim
odběratelům – především špičkovým hotelům, restaurantům a
catererům – jistotu, že Imperator je v pořádku.
Ano, kaviár Imperator je nejen v pořádku, ale bývá ozdobou a
vrcholem menu většiny prestižních recepcí. Ať je ho ale sebevětší
množství, být ozdobou mu zpravidla dlouho nevydrží. My Táborité, podle
jednoho z nejctěnějších a nejčtenějších falzifikátorů české
historie, na to máme heslo: „Nepřátel se nelekejme a na množství
nehleďme! Hrrr na něj!“
Důvodem ale může být i to, že lidé, kteří se zajímají o zdravou
výživu, si zpravidla jako první dávají to nejzdravější. Tím na rautech
bývá náš kaviár či marinovaná nebo jinak upravená ryba. I když kaviár
Imperator není závratně drahý (jedno kilo vychází zhruba na 1800 Kč) a
catereři ho odebírají velká množství, ostatní potraviny vydrží na
bufetových stolech obvykle déle. Kaviár Imperator je navíc zpracováván
s minimálním množstvím soli. Je to malosol (tj. do 5 % slanosti). My ale
držíme nejnižší slanost, která je možná, 2,7 až 2,8 %, a tudíž
vyniká jemnost a chuť jikry. Lososí jikru, její schopností zajistit
organismu všechny potřebné živiny a látky pro zdárný vývoj, můžeme
přirovnat k mateřskému mléku. Má obrovský obsah vitamínů. Především
vitamín A, který je v kosmetice nazýván vitamínem svěžesti, vitamín E,
celý komplex vitamínů B, nenasycené mastné kyseliny ?3 (13 % toho
nejlepšího rybího tuku, který napomáhá čištění cév a v kosmetice
k propružení kůže), které jsou vysoce vstřebatelné. Pro svůj vývoj
před vykulením spotřebuje plůdek lososa necelých dvacet procent obsahu
jikry. Zbytek mu zůstává pro první dny života. Příroda to tak zařídila
proto, aby losos mohl v drsné severské přírodě přežít. Rybička se
narodí bez prořízlého ústního otvoru. Nemůže tedy přijímat potravu
z vnějšku. Teprve poté, co stráví dvě třetiny naředěného obsahu jikry
(rybička má na bříšku takový ruksak, kterému rybáři říkají
žloutkový váček), se jí cca v jedenadvaceti dnech proříznou ústa, a to
jí stále ještě zbývá třetina žloutkového váčku, aby neumřela hlady a
měla kdy naučit se přijímat potravu zvenku – lovit. Aljašští lososi se
rodí do opravdu nepříznivých klimatických podmínek, kdy nízká teplota
vody výrazně eliminuje výskyt planktonu. Z toho důvodu mají rozměrnou
jikru, obsahující obrovskou koncentraci živinných látek. Např. u našeho
kapra, kulícího se ve vodě teplé 20°C, vývoj jikry trvá tři dni, a po
dalších třech dnech už může čerstvě narozený plůdek přijímat potravu
z okolí.
Znalci o kaviáru Imperator tvrdí, že je z dlouhodobého hlediska
účinnější než viagra.
Neporovnával jsem. Pravdou ale je, že mnozí dnes již přátelé, kteří
holdují Imperatoru, si jím silně zvyšují své ego. Pokud nastane větší
konzumace našeho kaviáru, prý se to projevuje velkým sexuálním apetitem.
Kamarádi ho proto přezdívají „hop kuličky“. Kaviár Imperator ale má
výrazně příznivé vlastnosti i pro ženy, a to mj. ve formě neobvykle
účinné kosmetiky. Již před třemi roky jsme proto začali pracovat na tom,
jak do ní dostat obsah lososí jikry. Při zpracování jiker totiž máme cca
20 až 30% ztráty, při nichž přicházel vniveč vzácný obsah prasklých
vajíček. Dnes už jej umíme využít. Ve spolupráci s výzkumnými
pracovišti několika partnerských firem se nám podařilo vyvinout a zahájit
výrobu nové kaviárové kosmetiky. Látky, které obsahuje jikra lososa, se
nám podařilo zkombinovat s dalšími ingrediencemi podporujícími regeneraci
a hydrataci. Zkrátka, ideální výživa pokožky. Do distribuce jsme tak
uvedli Státním zdravotním ústavem schválenou základní kosmetickou řadu
s vysokým obsahem kaviáru. Je to pleťové mléko, pleťový krém a
pleťová maska. Testy ukázaly, že pravidelnou aplikací kaviárové kosmetiky
dochází k vyhlazení drobných mimických vrásek. Kosmetika má i hojivé
účinky. Kůže se stává vláčnou, pružnou a získává mladistvý vzhled.
V novém roce přibude další kaviárový kosmetický výrobek. A pro ženy
mám ještě jednu dobrou zprávu. Tato kosmetika je mile překvapí nejen
účinností, ale i svojí cenou. Ve srovnání s krémy na bázi kaviáru od
konkurenčních výrobců, avšak o řád dražšími!, jsme na tom s kvalitou
a účinností minimálně stejně dobře.
Vaše firma zpracovává i další produkty z přírody.
Ano. V našich bažantnicích produkujeme zvěřinu, kterou zatím prodáváme
v peří. V oborách pak srnčí, dančí aj. Do budoucna uvažujeme dodávat
maso bažantů, kachen i ostatní divoké zvěře hotelům a restaurantům již
v upraveném stavu pro potřeby gastronomie. Ryby jim dodáváme částečně
z naší produkce a částečně z partnerského rybářství. Jsme si
vědomi, že i rybí maso hotelové a restaurační gastronomické provozy
potřebují odebírat již v upraveném stavu. Dodáváme jim je v takové
formě, aby je hostům mohli předkládat bez rizik. Na trh jsme přišli
i s dalším rybím výrobkem, tzv. rybími utopenci. Jsou to masové noky
z kapra vařené ve sladkokyselém nálevu se zeleninou. Připravujeme
i další produkt „Kapr Casanova“, což je zfiletovaný kapr nakládaný
v kyselém nálevu se zeleninou nebo zalitý v želatině. K němu se
výborně hodí náš kaviár Imperator. Recept na „Casanovu“ nám na jednom
z našich tradičních honů poskytl nestor českých kuchařů pan
Láďa Nodl.
Mezi opakované hosty vašich honů, halali a šoulaček atd. ale
patří nejen prezidenti gastronomie, ale i států, byznysmeni a vysoce
postavení manažeři. Čím to, že jsou vaše honitby tak oblíbeny lidmi
z nejvyšší společnosti?
Kvůli nádherné přírodě kolem Hluboké nad Vltavou i kvůli zvěři,
vybavenosti loveckých chat a kvalitě služeb včetně gastronomického
servisu. Jezdí k nám za odpočinkem, relaxací i na neformální setkání.
U nás se zkrátka o hosty umíme dobře postarat.