Český kapr v kuchyni Rožmberků
31. 10. 2011
Petr
Vok, poslední ze slavného rodu Rožmberků, zemřel 6. listopadu
1611 v Třeboni. Letošní rok připomínající čtyři sta let od této
události byl naplněn řadou akcí připomínajících tento významný
jihočeský rod a jeho kulturní dědictví. Proto také organizátoři
prestižní celostátní kulinářské soutěže profesionálů připravili
téměř přesně na den úmrtí Petra Voka 6. ročník Českého kapra,
tentokrát na téma – kapr v kuchyni rožmberské doby. Finále soutěže
proběhne v sobotu 12. listopadu 2011 jako součást gastronomického
veletrhu Gastrofest na výstavišti v Českých Budějovicích. Návštěvníci
zhlédnou soutěžní vystoupení dvanácti kuchařských mistrů ze všech
koutů země. V předcházejících pěti ročnících, které vždy proběhly
v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí, měla soutěž velmi vysokou
úroveň. Organizátoři soutěže – šumavská pobočka Asociace kuchařů a
cukrářů ČR ve spolupráci s Petrem Šímou z Gastrofestu v Českých
Budějovicích věří, že i tentokráte přední čeští kuchaři přijdou
s neotřelými úpravami třeboňského kapra, které mohou obohatit receptury
našich restaurací.
Soutěžící doplní finalista soutěže 5. Mistrovství Evropy
v přípravě kapra Tomasz Nowak z Polska. „Kapr vždy neodmyslitelně
patřil k české kuchyni. Chceme, aby tato chlouba tuzemské gastronomie opět
trvale zakotvila v českých jídelních lístcích, proto i letos budeme
podporovat tuto akci v rámci projektu – Ochutnejte Českou republiku“,
zdůvodnil ředitel odboru mediální komunikace agentury CzechTourism Pavel
Klicpera záštitu této akci.