Český kapr s košíkem farmářských produktů
25. 11. 2013
K nejzajímavějším přehlídkám kulinářského umění na
gastronomickém festivalu Gastrofest patří soutěž profesionálů –
Český kapr. Letos se festival konal 8. až 9. listopadu 2013 na
českobudějovickém výstavišti. Jeho osmý ročník akcentoval využití
regionálních farmářských produktů. Organizátor soutěže, Asociace
kuchařů a cukrářů ČR zastoupená svou regionální pobočkou Šumava,
vytvořil důstojné podmínky třinácti finalistům v juniorské a seniorské
kategorii. První den soutěže byl přehlídkou odborných znalostí učňů a
studentů gastronomických škol. O konečné vítězství se střetla
zkušená favoritka Lucie Cinková (Střední odborná škola obchodu, řemesel
a služeb Žamberk), známá z dřívějších úspěšných soutěžních
vystoupení, s Michaelou Míškovou (Střední škola potravinářská a
zemědělská Klatovy), která za soutěžním stolem stála poprvé. A právě
její soutěžní jídlo – Marinované kapří filátko podávané
s restovanou zeleninou a kapří kroketka doplněná dýňovým pyré se
zauzeným máslem a smetanovo-citronovou omáčkou – bylo ohodnoceno jako
vítězné.
Ještě vyrovnanější souboj předvedli finalisté seniorské části. Souboj
o vítězství se soustředil na dva profesionály, shodou okolností stejného
příjmení. O konečném pořadí rozhodly pouhé dvě desetiny bodu.
Vítězství získal ostřílený borec Jan Beneš, který pečlivě buduje svou
profesní kariéru. Absolvent klánovické školy SČMSD pracoval pod vedením
uznávaných mistrů: v restaurantu Flambée u Dušana Jakubce, v restaurantu
hotelu Mandarin Oriental u kuchařského mistra Jiřího Štifta nebo
v prestižním anglickém klubu. Tři roky byl členem juniorského národního
družstva AKC ČR, které v té době vedl Bc. Miroslav Kubec. Dnes ve svých
25 letech šéfuje kuchyni v restaurantu U Štěpána ve Vojeticích poblíž
Sušice. Vítězství získal za následující pokrm – Pečený filet
z kapra na zauzeném másle, mrkvové pyré, kapusta s domácím špekem,
kroketa s vnitřnostmi a farmářským sýrem z Vlčích Jam, škvarky
z domácího špeku, šalotková omáčka. Na druhém místě skončil Daniel
Beneš z pražského hotelu Intercontinental. Třetí příčku obsadil Ivo
Macháček ze Spa Resortu Sanssouci v Karlových Varech. V jury soutěže
zasedly známé osobnosti Patrik Havlíček, Ladislav Douša, Martin Procházka
a Vladimír Picka. Soutěž podpořila řada sponzorů – Rybářské
sdružení ČR, Vitana, vydavatelka Mgr. Jaroslava Chudá z 1. Press Real Group
a další.