Český kapr
01. 12. 2014
Gastronomická soutěž „Český kapr“, která se tradičně
odehrává v areálu výstaviště v Českých Budějovicích, vstoupila
13. až 15. listopadu 2014 do devátého ročníku. Je určena pro zkušené
kuchaře, ale také pro žáky odborných škol. Úkolem byla příprava čtyř
porcí hlavního jídla s využitím kultovní potraviny – třeboňského
kapra – v limitu 45 minut. V porotě zasedli výkonný ředitel Světové
asociace kuchařských spolků pro oblast centrální Evropy a prezident
Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec, člen národního
kuchařského týmu Martin Svatek, pedagog Jihočeské univerzity České
Budějovice Eduard Levý a kuchaři Petr Šíma a Oldřich Pítra. V kategorii
juniorů zvítězila Adéla Bigasová, učeňka 3. ročníku táborské
Střední školy obchodu, služeb a řemesel, která řekla: „Kuchařina mě
baví. Praxi absolvuji ve školní restauraci Beseda. Nejvíc mi však dávají
brigády. Chodím na ně o víkendech a také celé letní prázdniny. Až se
vyučím, v každém případě zůstanu v gastronomii: buď najdu místo
kuchařky v dobré restauraci, nebo budu dál studovat. Také přemýšlím,
že bych si našla místo v cizině.“ Vítězství Jana Beneše v kategorii
seniorů nebylo překvapením. Na stupni nejvyšším stál potřetí. Pracuje
v proslavené restauraci U Štěpána ve Vojeticích u Sušice. Ředitelka
soutěže Mirka Pítrová, předsedkyně šumavského regionu AKC ČR,
vyjádřila při vyhlášení výsledků poděkování sponzorům a hlavním
partnerům, Rybářskému sdružení České republiky a Gastrofestu České
Budějovice.
Jindřich Žydek
Komisaře soutěže, pedagoga Ing. Eduarda Levého jsem požádal
o krátké vyjádření.
Soutěžící jsou dobře připraveni. Zdravé ryby pro jejich soutěžní
klání dodává naše Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity
České Budějovice. Jsou to chuťově vynikající kvalitní kapři chovaní
v rybnících s velkým množstvím přirozené potravy.
JK