Menu

Česko uspělo v Singapuru

05. 06. 2004

Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
17. dubna odletěl seniorský národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky do Singapuru, aby se zde v rámci mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelnictví FOOD and HOTEL ASIA 2004 zúčastnil světové kuchařské soutěže vybraných týmů. Každý tým musel připravit bufet (rautovou tabuli) pro 30 osob: 2 masové mísy, 2 rybí mísy, 3 druhy moderních salátů, 6 druhů tapasů po 30 kusech (malé kanapky různých moderních provedení), 3 druhy předkrmů, studenou polévku, 6 druhů dezertů, 2 dorty a 5 druhů čerstvě pečeného pečiva.

Dvacet pět a půl hodiny
Pracovalo se od úterý od devíti hodin ráno do půl jedenácté dopoledne dalšího dne. Komisaři průběžně navštěvovali a kontrolovali výrobu soutěžních prací. Jejich poslední návštěva v kuchyni byla v 1 hodinu po půlnoci a poté až po ukončení přípravy tabule o půl jedenácté. Připravený bufet byl posouzen nejdříve vizuálně, což reprezentovalo jednu třetinu bodů, a poté chuťově, což reprezentovalo dvě třetiny bodů z celkového hodnocení. Po komisařích přišli na řadu hosté, kteří mohli za nemalý peníz ochutnat z každé vystavené tabule ten den soutěžících týmů.

Stříbrná medaile a celkové 4. místo
Soutěže se zúčastnily týmy z Německa, Švýcarska, Asociace Singapurských kuchařů, Rafles hotelu, Swisshotelu, Ritz Carlton hotelu, SATS Gourmet Team Singapure a do čtvrtého místa skončily v pořadí: Swisshotel, Ritz Carlton, Culinary team Německo a Česká republika Gourmet team. Celkové 4. místo a stříbrná medaile je pro Česko velkým úspěchem, už proto, že jeho tým se vypravil soutěžit v disciplíně, s níž u nás v Evropské unii není moc zkušeností.

Do Evropské unie
Část národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky zůstala v Singapuru ještě deset dní, aby ve spolupráci s charge d'affaires Rudolfem Hyklem a jeho kolegy z Velvyslanectví České republiky připravila prezentaci české kuchyně v hotelu Meritus Mandarin, který je jedním ze dvou nejprestižnějších hotelů ve městě. V restauraci TOP of the M, která se nachází v devětatřicátém patře, se připravovala česká moderní gastronomie. V restauraci TRIPPLE 3, nejnavštěvovanější restauraci ve městě, která nabízí obědy a večeře bufetovým systémem, jsme připravovali klasická česká jídla. Vyvrcholením prezentace byla státní recepce u příležitosti vstupu Česka do Evropské unie, pořádaná naším zastupitelstvím. Obě akce byly vedením hotelu, návštěvníky i naším velvyslanectvím hodnoceny jako jedny z nejlepších gastronomických projektů v tomto roce.

Příště přímý postup
Na základě úspěšného vystoupení vedení Singapurské asociace nabídlo České republice účast na FOOD and HOTEL ASIA 2006, bez nutnosti kvalifikace, což je velká výzva i závazek do budoucna. Rád bych proto poděkoval všem kolegům a kamarádům, kteří se mnou vážili tak dalekou cestu, že svou prací pomohli šířit dobré jméno České republiky a získat si respekt zahraničních kolegů. Kdo poznal singapurské strávníky a kuchaře, ví, že jejich uznání a úcta nejsou jen pózy, a proto se našinec mezi nimi cítí opravdu jako PAN KUCHAŘ.

Jan Michálek, manažer seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky





www.akc.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001