Menu

Česko uspělo v Singapuru

05. 06. 2004

Národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
17. dubna odletěl seniorský národní tým Asociace kuchařů a cukrářů České republiky do Singapuru, aby se zde v rámci mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelnictví FOOD and HOTEL ASIA 2004 zúčastnil světové kuchařské soutěže vybraných týmů. Každý tým musel připravit bufet (rautovou tabuli) pro 30 osob: 2 masové mísy, 2 rybí mísy, 3 druhy moderních salátů, 6 druhů tapasů po 30 kusech (malé kanapky různých moderních provedení), 3 druhy předkrmů, studenou polévku, 6 druhů dezertů, 2 dorty a 5 druhů čerstvě pečeného pečiva.

Dvacet pět a půl hodiny
Pracovalo se od úterý od devíti hodin ráno do půl jedenácté dopoledne dalšího dne. Komisaři průběžně navštěvovali a kontrolovali výrobu soutěžních prací. Jejich poslední návštěva v kuchyni byla v 1 hodinu po půlnoci a poté až po ukončení přípravy tabule o půl jedenácté. Připravený bufet byl posouzen nejdříve vizuálně, což reprezentovalo jednu třetinu bodů, a poté chuťově, což reprezentovalo dvě třetiny bodů z celkového hodnocení. Po komisařích přišli na řadu hosté, kteří mohli za nemalý peníz ochutnat z každé vystavené tabule ten den soutěžících týmů.

Stříbrná medaile a celkové 4. místo
Soutěže se zúčastnily týmy z Německa, Švýcarska, Asociace Singapurských kuchařů, Rafles hotelu, Swisshotelu, Ritz Carlton hotelu, SATS Gourmet Team Singapure a do čtvrtého místa skončily v pořadí: Swisshotel, Ritz Carlton, Culinary team Německo a Česká republika Gourmet team. Celkové 4. místo a stříbrná medaile je pro Česko velkým úspěchem, už proto, že jeho tým se vypravil soutěžit v disciplíně, s níž u nás v Evropské unii není moc zkušeností.

Do Evropské unie
Část národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky zůstala v Singapuru ještě deset dní, aby ve spolupráci s charge d'affaires Rudolfem Hyklem a jeho kolegy z Velvyslanectví České republiky připravila prezentaci české kuchyně v hotelu Meritus Mandarin, který je jedním ze dvou nejprestižnějších hotelů ve městě. V restauraci TOP of the M, která se nachází v devětatřicátém patře, se připravovala česká moderní gastronomie. V restauraci TRIPPLE 3, nejnavštěvovanější restauraci ve městě, která nabízí obědy a večeře bufetovým systémem, jsme připravovali klasická česká jídla. Vyvrcholením prezentace byla státní recepce u příležitosti vstupu Česka do Evropské unie, pořádaná naším zastupitelstvím. Obě akce byly vedením hotelu, návštěvníky i naším velvyslanectvím hodnoceny jako jedny z nejlepších gastronomických projektů v tomto roce.

Příště přímý postup
Na základě úspěšného vystoupení vedení Singapurské asociace nabídlo České republice účast na FOOD and HOTEL ASIA 2006, bez nutnosti kvalifikace, což je velká výzva i závazek do budoucna. Rád bych proto poděkoval všem kolegům a kamarádům, kteří se mnou vážili tak dalekou cestu, že svou prací pomohli šířit dobré jméno České republiky a získat si respekt zahraničních kolegů. Kdo poznal singapurské strávníky a kuchaře, ví, že jejich uznání a úcta nejsou jen pózy, a proto se našinec mezi nimi cítí opravdu jako PAN KUCHAŘ.

Jan Michálek, manažer seniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky





www.akc.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi