Menu

Česko mnohem profesionálněji

09. 05. 2004

V nedávné době kompletně zrenovovaná výšková budova čtyřhvězdičkového Corinthia Panorama Hotelu poskytuje pohodlí a klidné relaxační prostředí. Hotel disponuje na 23 podlažích 450 klimatizovanými pokoji rozdělenými na kuřácké a nekuřácké, pokojem pro handicapované hosty, 10 apartmá plus 1 prezidentským. Je zde víceúčelový banketový prostor s kapacitou až 200 osob, Casino a čtyři gastronomická střediska. Lobby Bar je příjemným místem pro setkání a lehké občerstvení v hotelové hale. Piazza Restaurant pestrou neformální restaurací s nabídkou italské a středozemní kuchyně. Mezzo Restaurant elegantní restaurací s důrazem na mezinárodní kuchyni. Mezzo Bar ideálním místem na aperitiv před večeří či večerní procházkou. Top Deck Health & Fitness Club v nejvyšším poschodí s panoramatickým výhledem na Prahu disponuje bazénem s vířivkou, saunou, soláriem, posilovnou, aerobikem a masážemi. V současnosti finišují práce a stavební úpravy na letní terase, která se nachází přímo v těsné blízkosti Lobby Baru.

S generálním ředitelem Corinthia Panorama Hotelu panem Kamilem Madejem jsme se potkali 15. března na české ambasádě v Berlíně v době konání mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITB Berlin, kde jsme se domluvili na dnešním rozhovoru. Pane řediteli, na ITB Česko stálo před volbou: buď Scylla nebo Charybda… („incidit, in Scyllam, qui vult vitare Charybdim“).
Určitě je to škoda, že jsme na ITB chyběli. Ale pokud měl být národní stánek České republiky umístěn tam, kde byl dislokován v posledních letech, a nebyla jiná alternativa vhodného prostoru, jsem přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí.

Jaké máte pocity z workshopu České republiky ve Spolkové republice Německo v době konání mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITB Berlin?
Velvyslanectví České republiky jsem navštívil až v rámci večerního programu. Volba prostor, jež měly cosi vypovídat o České republice, mne překvapila. Když se Česká republika rozhodla nezúčastnit oficiální expozicí ITB, o to větší důraz měl být dán na co nejvhodnější prostory. Co do prezentace země a jejího image tak, aby promotion přilákalo velký počet hostů, partnerů, novinářů i zákazníků. Z vlastní zkušenosti vím, že Berlín nabízí řadu vhodnějších prostor, které by vypovídaly o naší profesionalitě a síle. O tom, že chceme dělat věci pořádně. Že se chceme důstojně prezentovat. To zkrátka nelze dělat v saku starém čtyřicet let… Někdo by mohl namítnout, že nemáme dostatek prostředků na profesionální propagaci země. Je třeba si ale uvědomit, že stát a řada oblastí českého hospodářství přímo či nepřímo spojených s cestovním ruchem jen a pouze díky němu mohou čerpat z tohoto nezanedbatelného zdroje zahraničního inkasa. Jsem přesvědčen, že Česko musí být nabízeno mnohem profesionálněji, a to i jako kongresová destinace. Zjevné rezervy vidím i v propagaci a koordinaci běžné turistiky v rámci českých regionů. Pojem Česká republika ve světě v současnosti prakticky znamená Prahu, a to není správné už proto, že zde máme tolik co nabídnout. Myslím, že by nebylo od věci, kdybychom převzali jeden z funkčních modelů správy turismu našich sousedů a snažili se podobným způsobem dostat Česko do podvědomí potencionálních návštěvníků, jako například Rakousko (Österreich Werbung). Pevně věřím, že vstupem Česka do Evropské unie a již probíhající generační obměnou dosáhneme pozitivního posunu.

Pane řediteli, co předcházelo vašemu jmenování generálním ředitelem Corinthia Panorama Hotelu?
Po absolvování školy jsem pracoval na různých pozicích v hotelové branži v tuzemsku, později dokonce chvíli v zahraničí. Po získání zkušeností v různých pozicích v hotelovém managementu, jako např. rooms division manager v hotelích Adria či Hilton Prague, jsem přešel do Corinthia Panorama Hotelu jako zástupce ředitele. Zde jsem byl posléze před rokem jmenován do současné pozice.

Corinthia Panorama Hotel hned od vstupu do hotelové haly působí dojmem podniku, kde vládne řád a pořádek…
Řekl bych, že základ pořádku je v jasné struktuře. Ve vymezených kompetencích a zodpovědnosti konkrétních manažerů, kteří jsou nuceni sami rozhodovat a samostatně řídit úseky, které mají v kompetenci. Systém řízení našeho hotelu spočívá v důslednosti. Velký význam přikládáme profesně osobnostnímu rozvoji zaměstnanců co do profesních dovedností i jazykových schopností. Jejich profesionální úroveň si zpětně testujeme různými interními „mystery shoppingy“, na které najímáme specializované firmy. Je to pro nás zpětná vazba, indikátor kvality. Jazykové znalosti a velmi vstřícné chování vůči hostům, to jsou nezbytná kritéria pro zařazení nováčka do našeho týmu.

Pražské hotely procházejí úspěšným obdobím.
Ano, tento trend je markantní již od podzimu loňského roku a troufám si i říci, že zde nastává jistý boom v turistice. Určitě to ale není přílišnou zásluhou kompetentních činitelů na ministerstvech a dalších státních úřadech. Česko je ve světě vnímáno jako laciná destinace, a to je potřeba změnit vysoce profesionálním přístupem k cestovnímu ruchu jako odvětví ze strany správních orgánů, se vším všudy, včetně důsledného potírání pouliční kriminality. Na nás, kteří v tomto oboru pracujeme, je, abychom zajistili kvalitní servis. Tím samozřejmě nemyslím jen hoteliéry a provozovatele restaurací, ale i mnoho dalších přímo či nepřímo s cestovním ruchem souvisejících podnikatelských subjektů.
Corinthia Panorama Hotel na zvýšený zájem o Prahu reaguje zaváděním řady nových produktů, jako je v neposlední řadě Bohemia Brunch v restauraci Mezzo, o němž se Všudybyl již zmiňoval ve svém třetím vydání (str.19). Bohemia Brunch nabízí každou neděli od 11.30 do 15.30 speciality české kuchyně, což je ještě umocněno řadou speciálních nabídek k příležitosti např. masopustu, Velikonoc apod. Nabízíme zde širokou škálu českých jídel, hotových i minutkových. Ty nejmladší zde očekává dětský koutek s DVD a playstation hrami a milými animátorkami. To vše hudebně podbarvené živou produkcí jazzové kapely. Návštěva brunche může být spojena s návštěvou Health & Fitness Centra ve čtyřiadvacátém patře, neboť i to je zahrnuto v celkové příznivé ceně 470 Kč na osobu včetně nápojů. Současné vytížení nedělních brunchů je na velmi slušné úrovni.





panorama.corin­thia.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001