Česko mnohem profesionálněji
09. 05. 2004
V nedávné době kompletně zrenovovaná výšková budova
čtyřhvězdičkového Corinthia Panorama Hotelu poskytuje pohodlí a klidné
relaxační prostředí. Hotel disponuje na 23 podlažích
450 klimatizovanými pokoji rozdělenými na kuřácké a nekuřácké, pokojem
pro handicapované hosty, 10 apartmá plus 1 prezidentským. Je zde
víceúčelový banketový prostor s kapacitou až 200 osob, Casino a čtyři
gastronomická střediska. Lobby Bar je příjemným místem pro setkání a
lehké občerstvení v hotelové hale. Piazza Restaurant pestrou neformální
restaurací s nabídkou italské a středozemní kuchyně. Mezzo Restaurant
elegantní restaurací s důrazem na mezinárodní kuchyni. Mezzo Bar
ideálním místem na aperitiv před večeří či večerní procházkou. Top
Deck Health & Fitness Club v nejvyšším poschodí s panoramatickým
výhledem na Prahu disponuje bazénem s vířivkou, saunou, soláriem,
posilovnou, aerobikem a masážemi. V současnosti finišují práce a
stavební úpravy na letní terase, která se nachází přímo v těsné
blízkosti Lobby Baru.
S generálním ředitelem Corinthia Panorama Hotelu panem Kamilem
Madejem jsme se potkali 15. března na české ambasádě v Berlíně v době
konání mezinárodního veletrhu cestovního ruchu ITB Berlin, kde jsme se
domluvili na dnešním rozhovoru. Pane řediteli, na ITB Česko stálo před
volbou: buď Scylla nebo Charybda… („incidit, in Scyllam, qui vult vitare
Charybdim“).
Určitě je to škoda, že jsme na ITB chyběli. Ale pokud měl být národní
stánek České republiky umístěn tam, kde byl dislokován v posledních
letech, a nebyla jiná alternativa vhodného prostoru, jsem přesvědčen, že
to bylo správné rozhodnutí.
Jaké máte pocity z workshopu České republiky ve Spolkové
republice Německo v době konání mezinárodního veletrhu cestovního ruchu
ITB Berlin?
Velvyslanectví České republiky jsem navštívil až v rámci večerního
programu. Volba prostor, jež měly cosi vypovídat o České republice, mne
překvapila. Když se Česká republika rozhodla nezúčastnit oficiální
expozicí ITB, o to větší důraz měl být dán na co nejvhodnější
prostory. Co do prezentace země a jejího image tak, aby promotion přilákalo
velký počet hostů, partnerů, novinářů i zákazníků. Z vlastní
zkušenosti vím, že Berlín nabízí řadu vhodnějších prostor, které by
vypovídaly o naší profesionalitě a síle. O tom, že chceme dělat věci
pořádně. Že se chceme důstojně prezentovat. To zkrátka nelze dělat
v saku starém čtyřicet let… Někdo by mohl namítnout, že nemáme
dostatek prostředků na profesionální propagaci země. Je třeba si ale
uvědomit, že stát a řada oblastí českého hospodářství přímo či
nepřímo spojených s cestovním ruchem jen a pouze díky němu mohou čerpat
z tohoto nezanedbatelného zdroje zahraničního inkasa. Jsem přesvědčen,
že Česko musí být nabízeno mnohem profesionálněji, a to i jako
kongresová destinace. Zjevné rezervy vidím i v propagaci a koordinaci
běžné turistiky v rámci českých regionů. Pojem Česká republika ve
světě v současnosti prakticky znamená Prahu, a to není správné už
proto, že zde máme tolik co nabídnout. Myslím, že by nebylo od věci,
kdybychom převzali jeden z funkčních modelů správy turismu našich
sousedů a snažili se podobným způsobem dostat Česko do podvědomí
potencionálních návštěvníků, jako například Rakousko (Österreich
Werbung). Pevně věřím, že vstupem Česka do Evropské unie a již
probíhající generační obměnou dosáhneme pozitivního posunu.
Pane řediteli, co předcházelo vašemu jmenování generálním
ředitelem Corinthia Panorama Hotelu?
Po absolvování školy jsem pracoval na různých pozicích v hotelové
branži v tuzemsku, později dokonce chvíli v zahraničí. Po získání
zkušeností v různých pozicích v hotelovém managementu, jako např. rooms
division manager v hotelích Adria či Hilton Prague, jsem přešel do
Corinthia Panorama Hotelu jako zástupce ředitele. Zde jsem byl posléze před
rokem jmenován do současné pozice.
Corinthia Panorama Hotel hned od vstupu do hotelové haly působí
dojmem podniku, kde vládne řád a pořádek…
Řekl bych, že základ pořádku je v jasné struktuře. Ve vymezených
kompetencích a zodpovědnosti konkrétních manažerů, kteří jsou nuceni
sami rozhodovat a samostatně řídit úseky, které mají v kompetenci.
Systém řízení našeho hotelu spočívá v důslednosti. Velký význam
přikládáme profesně osobnostnímu rozvoji zaměstnanců co do profesních
dovedností i jazykových schopností. Jejich profesionální úroveň si
zpětně testujeme různými interními „mystery shoppingy“, na které
najímáme specializované firmy. Je to pro nás zpětná vazba, indikátor
kvality. Jazykové znalosti a velmi vstřícné chování vůči hostům, to
jsou nezbytná kritéria pro zařazení nováčka do našeho týmu.
Pražské hotely procházejí úspěšným obdobím.
Ano, tento trend je markantní již od podzimu loňského roku a troufám si
i říci, že zde nastává jistý boom v turistice. Určitě to ale není
přílišnou zásluhou kompetentních činitelů na ministerstvech a dalších
státních úřadech. Česko je ve světě vnímáno jako laciná destinace, a
to je potřeba změnit vysoce profesionálním přístupem k cestovnímu ruchu
jako odvětví ze strany správních orgánů, se vším všudy, včetně
důsledného potírání pouliční kriminality. Na nás, kteří v tomto oboru
pracujeme, je, abychom zajistili kvalitní servis. Tím samozřejmě nemyslím
jen hoteliéry a provozovatele restaurací, ale i mnoho dalších přímo či
nepřímo s cestovním ruchem souvisejících podnikatelských subjektů.
Corinthia Panorama Hotel na zvýšený zájem o Prahu reaguje zaváděním
řady nových produktů, jako je v neposlední řadě Bohemia Brunch
v restauraci Mezzo, o němž se Všudybyl již zmiňoval ve svém třetím
vydání (str.19). Bohemia Brunch nabízí každou neděli od 11.30 do
15.30 speciality české kuchyně, což je ještě umocněno řadou
speciálních nabídek k příležitosti např. masopustu, Velikonoc apod.
Nabízíme zde širokou škálu českých jídel, hotových i minutkových. Ty
nejmladší zde očekává dětský koutek s DVD a playstation hrami a milými
animátorkami. To vše hudebně podbarvené živou produkcí jazzové kapely.
Návštěva brunche může být spojena s návštěvou Health & Fitness
Centra ve čtyřiadvacátém patře, neboť i to je zahrnuto v celkové
příznivé ceně 470 Kč na osobu včetně nápojů. Současné vytížení
nedělních brunchů je na velmi slušné úrovni.