Menu

Česko hostilo Club des Chefs des Chefs

27. 10. 2005

Summit Clubu des Chefs des Chefs
Koncem srpna (26.-30.) Česko hostilo Club des Chefs des Chefs. Jeho členy jsou např. šéfkuchař kanadského předsedy vlády, monackého prince, britské královny, thajského či norského krále a dále amerického prezidenta či německého kancléře. Celkem na čtyřicet šéfkuchařů. Ze zemí střední a východní Evropy bylo zastoupeno pouze Česko, a to panem Jiřím Králem, šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě, a Jiřím Pávkem, ředitelem KVB Gastro a.s., jehož společnost summit připravila.

U pražského primátora
Účastníci Culinary Summitu absolvovali galavečer v Grand hotelu Pupp, návštěvu skláren Moser a prestižního karlovarského golfového klubu; prohlídku Královského pivovaru Krušovice spojenou s ochutnávkou piva, Plzeňského Prazdroje; návštěvu hradu Křivoklát, pražského židovského hřbitova, plavbu parníkem Pražské paroplavební společnosti; recepci na Pražském hradu, přijetí u pražského primátora MUDr. Pavla Béma, prohlídku Obecního domu aj.

Klub šéfkuchařů prezidentů a předsedů vlád
vznikl v 70. letech minulého století díky iniciativě francouzského výrobce oblečení pro gastronomii pana Gillese Bragarda. Záhy získal velkou prestiž. Klub pořádá každoroční setkání vždy v jiné zemi. V hostitelských zemích jsou jeho účastníci přijímáni čelními politickými představiteli na úrovni oficiální státní návštěvy. Summity vždy zahrnují kulinářskou akci v sídle hlavy státu za účasti vrcholového představitele státu. Přitahují mimořádnou mediální pozornost. Loni setkání proběhlo v USA a fotografie z něj, včetně z přijetí v Bílém domě, se ocitly na první straně Washington Post, reportáže byly na ABC, NBC atd.

Francouzská restaurace 29. srpna 2005
Francouzská restaurace v Obecním domě, jedna z nejnádhernějších secesních restaurací, známá svou kvalitou a originalitou připravovaných pokrmů, patřila mezi vybrané, které se podílely na programu setkání. Zakladatel Clubu Chefs des Chefs, pan Gilles Bragard, řekl: „Klub je jednou z nejpřátelštějších organizací na světě. Stejně jako je hudba mezinárodním jazykem, tak i výborné jídlo potěší úplně každého“. Tak se představila i Francouzská restaurace. Tým kuchařů sestavil menu tak, aby se moderní gastronomie snoubila s prvky staročeské kuchyně. Jako předkrm se podávalo smetanové ragú z kotrče s máslovými haluškami. Hlavním jídlem byl pečený telecí hřbet se slaninovými brambory a jako dezert se podával čokoládový dortík s mraženým perníkovým krémem. Na to, jaké je vařit pro špičkové odborníky, šéfkuchař Francouzské restaurace Jiří Král říká: "Pro šéfkuchaře z tohoto prestižního mezinárodního klubu vaříte s pocitem, že reprezentujete nejenom Francouzskou restauraci, ale zároveň vystupujete jako zástupci celé české gastronomie.






www.frenchrest.obecnidum.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001