Česko hostilo Club des Chefs des Chefs
27. 10. 2005
Summit Clubu des Chefs des Chefs
Koncem srpna (26.-30.) Česko hostilo Club des Chefs des Chefs. Jeho členy jsou
např. šéfkuchař kanadského předsedy vlády, monackého prince, britské
královny, thajského či norského krále a dále amerického prezidenta či
německého kancléře. Celkem na čtyřicet šéfkuchařů. Ze zemí střední
a východní Evropy bylo zastoupeno pouze Česko, a to panem Jiřím Králem,
šéfkuchařem Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě, a Jiřím
Pávkem, ředitelem KVB Gastro a.s., jehož společnost summit připravila.
U pražského primátora
Účastníci Culinary Summitu absolvovali galavečer v Grand hotelu Pupp,
návštěvu skláren Moser a prestižního karlovarského golfového klubu;
prohlídku Královského pivovaru Krušovice spojenou s ochutnávkou piva,
Plzeňského Prazdroje; návštěvu hradu Křivoklát, pražského židovského
hřbitova, plavbu parníkem Pražské paroplavební společnosti; recepci na
Pražském hradu, přijetí u pražského primátora MUDr. Pavla Béma,
prohlídku Obecního domu aj.
Klub šéfkuchařů prezidentů a předsedů vlád
vznikl v 70. letech minulého století díky iniciativě francouzského
výrobce oblečení pro gastronomii pana Gillese Bragarda. Záhy získal velkou
prestiž. Klub pořádá každoroční setkání vždy v jiné zemi.
V hostitelských zemích jsou jeho účastníci přijímáni čelními
politickými představiteli na úrovni oficiální státní návštěvy. Summity
vždy zahrnují kulinářskou akci v sídle hlavy státu za účasti
vrcholového představitele státu. Přitahují mimořádnou mediální
pozornost. Loni setkání proběhlo v USA a fotografie z něj, včetně
z přijetí v Bílém domě, se ocitly na první straně Washington Post,
reportáže byly na ABC, NBC atd.
Francouzská restaurace 29. srpna 2005
Francouzská restaurace v Obecním domě, jedna z nejnádhernějších
secesních restaurací, známá svou kvalitou a originalitou připravovaných
pokrmů, patřila mezi vybrané, které se podílely na programu setkání.
Zakladatel Clubu Chefs des Chefs, pan Gilles Bragard, řekl: „Klub je jednou
z nejpřátelštějších organizací na světě. Stejně jako je hudba
mezinárodním jazykem, tak i výborné jídlo potěší úplně každého“.
Tak se představila i Francouzská restaurace. Tým kuchařů sestavil menu
tak, aby se moderní gastronomie snoubila s prvky staročeské kuchyně. Jako
předkrm se podávalo smetanové ragú z kotrče s máslovými haluškami.
Hlavním jídlem byl pečený telecí hřbet se slaninovými brambory a jako
dezert se podával čokoládový dortík s mraženým perníkovým krémem. Na
to, jaké je vařit pro špičkové odborníky, šéfkuchař Francouzské
restaurace Jiří Král říká: "Pro šéfkuchaře z tohoto prestižního
mezinárodního klubu vaříte s pocitem, že reprezentujete nejenom
Francouzskou restauraci, ale zároveň vystupujete jako zástupci celé české
gastronomie.