Česká kuchyně na Expu 1967 v Montrealu
12. 01. 2018
Proč je dobré připomínat úspěchy české kuchyně na světových výstavách? Protože posilují renomé naší republiky. Už v březnu 2009 proto Česká centra, organizace Ministerstva zahraničí ČR a webový portál Foodology realizovaly společnou akci k padesátému výročí světové výstavy Expo 58 v Bruselu. Současné gastronomické trendy volají po retro náladách a zároveň se obracejí k mladé a odvážné současnosti. Proto volba připomenutí si úspěchů českých a slovenských kuchařů, cukrářů a číšníků na montrealském Expu 1967 padla na místo, které obě podmínky bez dalšího splňuje. A sice na Francouzskou restauraci Obecního domu v Praze s šéfkuchařem Patrikem Bečvářem. Vedle něho se při přípravě menu, krom dalších osobností, v kuchyni objevil Václav Košnář, který během své kariéry pracoval vedle největších es montrealské sestavy. Slavnostní galavečeře ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze se konala 9. listopadu 2017, padesát let a čtrnáct dní poté, co se brány pro Československo veleúspěšné světové výstavy v Montrealu zavřely. Pro ty, kdo chtěli ochutnat, čím tehdy českoslovenští kuchaři uchvátili svět, se ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze montrealské menu podávalo ještě po celý následující týden.