Celostátní kuchařská soutěž profesionálů Český kapr 2010
28. 10. 2010
Pětileté jubileum
slaví prestižní kulinářská akce JIHOČESKÝ KAPR. Hlavním úkolem
soutěže je zpracování kapra do podoby moderního pokrmu. Kapr je chloubou
jihočeské kuchyně. Světový trend gastronomie – návrat k regionální
kuchyni – se prosazuje i u nás. Regionální kuchyně však nemůže
existovat bez regionálních vstupních surovin a ambiciozní kuchař bez
celoživotního vzdělávání. Díky agentuře CzechTourism, která rozjela
projekt „Ochutnejte Českou republiku“, však má kapr nakročeno zakotvit
do jídelních lístků. Partnery akce jsou CzechTourism a jihočeská sekce
AHR ČR.
Největší regionální vzdělávací soutěž
Český kapr se každoročně koná v hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí.
Loni se soutěžilo v přípravě kapra na asijský způsob. Letos si bere na
paškál klasiku – kapr v regionální kuchyni. Kapr jako typická česká
surovina má oporu v projektu „CzechSpecials“ agentury CzechTourism.
Skládá se ze dvou částí. Korespondenční odborná porota vyhodnotí
fotografie jídla podávaného na bílém porcelánu, zpracované materiálové
kalkulace pro pět porcí a technologické postupy přihlášeného jídla. Do
finále bude pozváno šestnáct účastníků. Ti budou mít na přípravu
jídla čtyřicet pět minut. Podmínkou je alespoň 150gramový filet pro jednu
porci. Kritéria hodnocení: složení receptury, kalkulace, chuť, vůně,
prezentace pokrmu, vizuální hledisko, organizace práce, dodržení časového
limitu, technika, čistota pracoviště. V odborné porotě zasedají
špičkoví šéfkuchaři.
Kuchařská show pro veřejnost
Český kapr je i společenskou akcí. V hotelové restauraci bude postavena
kuchyně. Veřejnost uvidí profesionály přímo v akci. Účastníci
i návštěvníci se tu setkají s řadou gastronomických odborníků a
poznají nejnovější kulinářské trendy. Zajištěn je i přenos na
velkoplošnou televizi. Připraven je bohatý doprovodný program.
Mirka Pitrová, ředitelka soutěže, sumava@akc.cz