ARENA Catering s.r.o.
Cateringové společnosti jsou od toho, aby ve všem vyšly maximálně vstříc
24. 11. 2006
vstoupila na trh v roce 2002. Zajišťuje nejen výrobu a přípravu jídel,
nápojů, personální pokrytí akcí, ale také dopravu, mobiliář a dekorace
včetně květinové výzdoby a úklid. Provozuje dvě restaurace a velké
kulturně společenské centrum.
Restaurace ALTAN
se nachází naproti Trojskému zámku, přímo před vstupem do pražské
zoologické zahrady. Pár minut lehké chůze odtud je Pražská botanická
zahrada s hypermoderním skleníkem Fata Morgana. Počet míst uvnitř
restaurace je 70 a na venkovní zahradě se může posadit až 100 hostů.
Restauraci lze využít také pro tiskové konference, přednášky, prezentace,
školení a na rodinné oslavy.
Restaurace LODĚNICE
se nachází na břehu Vltavy vedle Trojského kanálu, kde se letos v létě
konalo Mistrovství světa v kanoistice na divoké vodě a Mistrovství České
republiky v rodeu na divoké vodě. Je tu cca 100 parkovacích míst.
O víkendech do Troje od Jiráskova mostu připlouvá 4× denně parník a
o letních prázdninách každý den. Počet míst uvnitř restaurace je 90 a
na venkovní terase 50. Restauraci spolu se sportovním areálem lze využít
také pro firemní akce, sportovní dny, tiskové konference, přednášky,
prezentace, rodinné oslavy, svatby atd.. Restaurace je součástí velkého
sportovního areálu, kde se mimo jiné nachází slalomový vodácký kanál,
baseballové hřiště, cyklistická stezka z Libně do Kralup nad Vltavou,
trať na kolečkové brusle, umělá horolezecká stěna, tělocvična, fitness
club a pouhých 5 minut přes lávku na Císařský ostrov jízdárna.
Casa Gelmi,
kulturně společenské centrum, navazuje na tradici hudební kavárny a
později divadla M.A.J., kde se svého času scházela dobrá společnost a
kosmopolitní publikum otevřené výměně názorů a různým evropským
kulturám. Tento fakt neunikl jeho současné majitelce paní Lorettě Gelmi,
která se rozhodla na tuto tradici navázat. Hlavní sál na celkové ploše
téměř 300 m2 nabízí variabilní uspořádání vhodné pro pořádání
reprezentativních, kulturních, společenských
i vzdělávacích akcí.
S panem Robertem Poulem dělám rozhovor pro Všudybyl poprvé, a
proto jsem vznesl dotaz, jaká byla jeho cesta až k současnosti, kdy
úspěšně podniká a pracuje ve funkci ředitele firmy ARENA Catering, s.r.o.,
jejímž je společníkem a jednatelem.
V oboru jsem začínal v někdejším hotelu International v Praze na
Středním učilišti gastronomie. Pak jsem v tomto hotelu pracoval jako
číšník. Vystudoval jsem ITM a následně pracoval ve společnosti
Intercatering. Potom jsem absolvoval Vysokou školu cestovního ruchu,
hotelnictví a lázeňství u paní docentky Seifertové. Společnost ARENA
Catering jsme spolu s kolegy založili na jaře roku 2002.
Čím vám catering učaroval a proč jste tolik investoval do svého
vzdělání?
Není to stereotypní obor a je o prestiži, o tom něčeho dosáhnout.
K tomu, abych v něm mohl uspět, je vzdělání doplněné praxí nejlepší
investicí. Získat znalosti a zkušenosti z různých míst a ne pouze
z číšničiny nebo kuchařiny je pro podnikání v cateringu velkou
výhodou.
Proč si koho klient oblíbí, je jasné. Dotyčný poskytovatel
služeb nejen že umí, ale velmi často s klientem naváže přátelský
vztah. Takže na to se vás ptát nebudu, ale zeptám se, jak získáváte nové
zákazníky.
Získávání zakázek od nových klientů je také o osobních kontaktech,
společenských vazbách a hodně o doporučeních stávajících klientů.
Řada zákazníků nás ale osloví také na základě naší webové
prezentace.
Jaké jsou převládající trendy současného cateringu?
Life cooking – vaření před hosty. Ať je to např. Stroganov, příprava
palačinek, grilování… Je to o divadle. Při aranžování stolů pak
o dekorativnosti. Tvrdím, že květina dělá šedesát procent stolu. Velký
důraz proto klademe na dekorace z čerstvých plodů, ovoce a zeleniny a
aranžování jídel čerstvou zeleninou.
Česká kuchyně je prý těžká, nezdravá, ale úžasně chutná.
Je pro ni prostor v době, kdy již nevydáváme tolik kalorií, jako
v dobách, kdy „bývali Čechové, bývali junáci…“? Vysvětlujete
klientovi, který chce klasickou staročeskou kuchyni, že by neměl?
Určitě ne. Máme např. klienta, který si nesmírně oblíbil tlačenku,
jelita a jitrnice, které pro ARENA Catering vyrábí rodinná řeznictví a
uzenářství, takže se bez přehánění opravdu jedná o domácí
zabijačkové hody. Do české kuchyně samozřejmě patří svíčková,
guláš i moravští vrabci. Zkrátka klasické české „hotovky“. Velmi
nás pak těší, že klienti nelitují námahy a my pak od nich dostáváme
dopisy uznání, v nichž např. chválí svíčkovou našeho šéfkuchaře
pana Michala Křepelky. A taková poděkování máme i od Japonců,
Francouzů, Španělů a Italů, tedy klientů ze zemí s velkou kulinářskou
tradicí.
Někteří zákazníci chtějí od cateringových společností
zajistit akci kompletně, včetně dopravy, audiovizuální techniky, programu
atd.
Zajistit akci tzv. na klíč, to renomované cateringové společnosti dělají.
Pokud chce zákazník, a zpravidla v současné roli hostitel, své hosty
nakrmit, jde s nimi do restaurace. Cateringové společnosti jsou od toho, aby
mu ve všem vyšly maximálně vstříc. Včetně vytipování vhodného objektu
nebo prostoru, mobiliáře, dekorací, hostesek a někdy i vámi zmiňovaného
programu. Ostatně právě proto, že to umíme, nejen že nás rádi oslovují
klienti, ale mají nás rády i partnerské firmy, s nimiž kooperujeme, a
tudíž dáváme zakázky.
Pane Poule, poprvé jsme se spolu potkali v pražské zoologické
zahradě, kde jste v jejím konferenčním centru zajišťoval catering pro
Klubový den Asociace cestovních kanceláří České republiky.
Zoologická zahrada úspěšně plní nejen své prvotní poslání, ale
historicky byla a je významným místem setkávání. Věřím, že to nikterak
nepřeženu konstatováním, že za éry pana ředitele Dr. Petra Fejka je tato
její dimenze ještě více umocněna. Proto je pro ARENU Catering výhodné,
že v jejím bezprostředním sousedství provozuje restauraci ALTAN, v níž
jsme tehdy vítali příchozí účastníky Klubového dne ACK ČR. Další
restauraci provozujeme u Trojského kanálu ve sportovním areálu tamní
loděnice. No a když už jsem u výčtu míst, kde stabilně působíme, měl
bych zmínit i kulturně společenské centrum Cassa Gelmi, které se rovněž
nachází v Praze, a to na Vinohradech v Korunní ulici 30.
Hovoříme spolu v restauraci Loděnice, jejíž charakter bych
spíše specifikoval jako golfový klub než jako loděnici.
Ano, jsme ve zcela novém sportovním areálu, který se otevíral v červenci
roku 2006. Velký křest si prožil v rámci Mistrovství světa v kanoistice
na divoké vodě, které ARENA Catering po gastronomické stránce
zaštiťovala. Vše zde ještě voní novotou, a vzhledem k jedinečným
možnostem (a to nejen vodních sportů – zejména pak raftingu) se stává
velmi vyhledávaným místem pořadatelů firemních, incentivních a
společenských akcí.
V gastronomických službách se hojně vyskytuje úsloví: „Náš
zákazník, náš pán.“ V brzké době půjde do distribuce film pana
Jiřího Menzela „Obsluhoval jsem anglického krále“, což mne inspiruje
k otázce: Jaké krále obsluhovala ARENA Catering? Které klienty byste
vyzdvihl?
Tak opravdové krále jsme neobsluhovali, ale velice si vážíme toho, že
můžeme dělat pro jeden z nejúspěšnějších českých podnikatelských
subjektů, pro společnost ČEZ. Mezi klienty, kterých si rovněž velmi
považujeme, patří ve svém oboru světově uznávaná firma letového
řízení – Řízení letového provozu České republiky, o níž jste psal
v osmém vydání letošního Všudybylu v souvislosti s tím, že zde
hostila konferenci organizace CANSO (Organizace civilních poskytovatelů
služeb civilního řízení letového provozu). Velmi rád pak vzpomínám na
atmosféru „Evropské noci“, kterou jsme zajišťovali v předvečer vstupu
České republiky do Evropské unie v roce 2004 pro Letiště Praha, České
aerolinie a Řízení letového provozu na střeše parkovacího domu na
ruzyňském letišti v Praze.