Budoucím profesionálům otevíráme řadu možností
01. 03. 2020
S panem Romanem Rumlerem, učitelem odborných předmětů
technologie přípravy pokrmů a potraviny a výživa“Hotelové školy
Teplice, se potkáváme koncem ledna 2020.
Jak jste se dostal k učitelování, pane Rumlere?
Mé profesní zaměření bylo od počátku jasné. Maminka byla kuchařka
a otec číšník. Odmala jsem se pohyboval v restauračním prostředí. Už
v deseti letech jsem pomáhal tátovi na place roznášet pivo. Věděl jsem,
co chci dělat, šel si za svým cílem a vyučil se kuchařem. Nastoupil jsem
do dobrého podniku, což byly Lázně Teplice, kde jsem pracoval pod vedením
pana Míčka. Vynikající škola života. A předtím, než jsem začal
kuchařinu učit v hotelové škole, jsem vařil i v řadě dalších
podniků. V Hotelové škole Teplice jsem nejdříve začínal jako učitel
odborného výcviku a po několika letech jsem přijal nabídku učit.
A od té doby se musím učit i já – s tím, co umím a čím jsem
v praxi prošel, už dneska těžko vystačím. Trendy v gastronomii
i samotné technologie se vyvíjejí rychle.
Když srovnáte dobu tenkrát, když jste se učil na kuchaře,
se současností, mají to dnešní žáci těžší?
Asi ne. Spíš naopak. Dnes je taková rychlejší doba. Děti jsou šikovné,
ale některým schází dostatek disciplíny a především motivace něčeho
dosáhnout. Chtějí mít všechno, nejlépe hned, ale jen málokdo je pro to
taky schopen něco udělat, něco obětovat. Zdá se mi také, že tenkrát jsme
poněkud víc respektovali autority, dnes není autoritou ani táta, natož
učitel. Pochopitelně od té doby technologický vývoj výrazně pokročil,
a dnešní děti tak mají i trošku jiné zájmy, než jsme měli my. My jsme
neznali nějaké sociální sítě, počítače, chytré mobily apod. Snad jsme
měli tu výhodu, že jsme proto měli prostor víc číst, a díky tomu se
i lépe vyjadřovat. Dneska mládež často komunikuje ve zkratkách, kterým
už moje generace občas moc nerozumí.
Mohou si vaši žáci ověřovat nabyté dovednosti mimo školní
gastronomická střediska?
Záleží na nich, jak velký mají o svůj obor zájem. Čtvrtým rokem
u nás realizujeme projekt „Kulinářské umění“, který jim poskytuje
odbornou nadstavbu. S žáky probíráme nejen teorii, ale děláme
i praktická cvičení k osvojování kuchařských technik, při nichž si
ověřují získané teoretické poznatky. Šikovní a kreativní kuchaři jsou
všude vítáni. Pochopitelně také jako učitelé odborných předmětů
v hotelových školách. Jako třeba můj žák a nyní kolega Kuba Linc,
který je dnes šéfkuchařem výukového střediska Hotelové školy
Teplice – restaurace „U Kantora“. Ostatně i v rámci praxe sama naše
škola cateringově zajišťuje řadu společenských akcí, rautů či
recepcí. Budoucím profesionálům tak otevíráme řadu možností, aby si
jich někdo všiml a nabídl atraktivní místo. A nejen v rámci Česka.
Díky nabytým dovednostem a slušné jazykové úrovni řada z nich hned
po ukončení školy nastupuje pracovní angažmá v zahraničí. Tím moc
nepotěšíme partnery u nás, ale je to trend, s tím nikdo nic neudělá
a je to dobře. My tu možnost bohužel neměli, pokud jsme nechtěli
emigrovat.
A co vy jako učitel, podíváte se ještě někdy
do praxe?
Gastronomie se stále vyvíjí. Nastupují nové světové trendy, zavádějí
se moderní varné technologie, a tak i my odborní učitelé musíme
s tímto vývojem držet krok. Zkrátka se dál vzdělávat. Vedení naší
školy si to uvědomuje, proto nás průběžně vysílá na praktické
stáže. Poslední, kterou jsem zatím absolvoval, se odehrála v Clarion
Congress Hotelu Ústí nad Labem pod vedením jeho šéfkuchaře Ivana
Hromádky. Získal jsem tam další cenné postřehy pro svou pedagogickou
činnost a upevnil profesní vazby s žáky naší školy, kteří tam
docházejí na praxi. Zažil jsem, jak se chovají na pracovišti, jak jsou
aktivní, a oni samozřejmě zase viděli v plném pracovním nasazení mě.
Tedy jestli jsem stále ještě dost dobrý kuchař.
Zástupkyně ředitele Hotelové školy Teplice Ing. Lucie
Fričlové jsem se zeptal na mobilní aplikaci, která propojuje jejich školu
s provozy, kam žáci docházejí na praxi.
S kolegyní Lenkou Hlávkovou, která od loňského září asistuje
na úseku praxe, jsme začaly spolu s podniky, kam žáci docházejí,
využívat aplikaci pro chytré telefony. Ta nám umožňuje velmi rychle
komunikovat, zda jsou žáci na pracovišti. Je tam možné zadat i slovní
hodnocení žáků. Zda jsou vhodně ustrojeni, zda jsou spolehliví a přišli
včas. Mobilní aplikace umožňuje i jejich omlouvání a evidovat, zda je
absence omluvena, nebo ne. Aplikaci hodnotíme jako zdařilou. Úspěšně nás
propojuje s učiteli teorie, protože i oni takto dostávají informace
o žácích ze své třídy. Musíme poděkovat autorovi aplikace, manželovi
paní Hlávkové, který aplikaci škole věnoval bezplatně.
Ředitele Jiřího Nekudu jsem oslovil s tím, že v Česku
na trhu práce chybí nejen kuchaři, ale i lidé dalších řemeslných
profesí. Aby se české učňovské a odborné školství mohlo dát zpátky
„do cajku“, bylo by třeba se vrátit k prvorepublikovému systému.
Dostat gymnázia zpět na pozici vysoce elitních středních škol
a výrazně zpřísnit přijímací a studijní kritéria u odborných
středních škol. Pak by u nás opět začalo platit přísloví, že řemeslo
má zlaté dno.
Bohužel, děti jsou neustále tlačeny do maturitních oborů. Zájem
o gastronomické obory celorepublikově klesá. Jedinců, kteří mají zájem
o řemeslo a brzo ráno chodí na praxe, je opravdu málo. Mívali jsme
pravidelně dvě plné třídy kuchařů. Dneska máme jednu. I z těch,
kteří získají výuční list, se oboru věnuje menší část. Přitom mezi
hotely a restauracemi je o kuchaře obrovský zájem. Dnes jsou přepláceni
i v regionech mimo velká města takovým způsobem, že se to až hospodám
nemůže rentovat. Nedávno jsem byl v Krkonoších a řada podniků tam
veřejnost vůbec neobsluhuje, protože nejsou kuchaři a číšníci. Takže
naše škola si může vybírat, kam budou její žáci docházet na praxi.
Navíc máme svoje vlastní pracoviště.
O to
víc nás teď děsí snaha implementovat do našeho systému odborného
vzdělávání tzv. duální systém, i když to vlastně duální systém
není. Bohužel, řada těch, kteří se v tom exponují, neví, o čem to je.
Naštěstí to sklouzlo k dobrovolným duálním větvím odborného
vzdělávání. Ale byla i taková prohlášení, že by se praktické
vzdělávání mělo od teoretického odtrhnout úplně. Že by školy řešily
teorii a firmy odbornou praxi. To by ale v českých podmínkách
ke zkvalitnění vzdělávacího procesu nevedlo. Za naši školu říkám,
že nepotřebujeme žádného koordinátora, ani krajského, ani celostátního,
který by nám to organizoval. Pokud někde odborná praxe nefunguje, není to
problém systému, ale ředitele školy. Za nás a většinu kolegů říkám:
neřešme něco, co funguje.
To, co
je nezbytně nutné, je vytvořit podmínky, aby se mladí lidé chtěli
odborně vzdělávat a dělat učební obory. Již řadu let je v Česku
zakořeněno, že kdo má jenom učňák, je méněcenný a že učební obor
je sprosté slovo. Že když nemáš maturitu, jsi mimo společnost. Jenomže
gymnazista vám nezapojí elektřinu ani nepoloží střechu, neudělá okapy.
Na to potřebujete řemeslníka – a sehnat dnes kvalitního řemeslníka je
opravdu téměř neřešitelný problém.
-jk-