Bocuse d‘Or – Kuchař roku 2011
01. 12. 2011
Mezinárodní soutěž kuchařů Bocuse d‘Or lze přirovnat
k mistrovstvím světa nebo k udílení Oscarů. Srovnatelnou gastronomickou
soutěží je pouze WACS Global Chefs Challenge, do jejíhož kontinentálního
finále postupuje vítěz finále českého národního kola Bocuse d‘Or –
Kuchař roku 2011. To se uskutečnilo v Českých Budějovicích ve dnech
10. a 11. listopadu 2011 na Výstavišti. Kuchařem roku 2011 se tam stal
šéfkuchař restaurace Kampa Park Ondřej Landa (commis Jan Horký). Druhé
místo obsadil Radek David z restaurace La Veranda (commis Michal Šmíd),
třetí místo Patrik Bečvář z restaurace Zlatá Praha – Hotel
InterContinental (commis Kristýna Slavíková). Úkolem soutěžících bylo
v časovém limitu připravit dva pokrmy z určených surovin. Pro letošní
rok byl předepsán mořský jazyk, krevety a modronohá kuřata. Ve čtyřech
studiích se ve dvou dnech utkalo osm mistrů kuchařů. Každý tým připravil
podle svého originálního receptu osm porcí rybího pokrmu a stejný počet
kuřecího pokrmu. Mezinárodní porota poté kromě samotného jídla hodnotila
dodržování postupů, prezentaci, respektování surovin, ale také
hospodárnost a čistotu pracovního místa.
![](/originaly/clanek/2896_44694_original.jpg)