Bio je chuťový zážitek
27. 12. 2008
Severní historickou hranici Čech a Moravy ještě donedávna
tvořily první kilometry řeky Moravy. Pár desítek let ale už tato řeka
pramení pouze v Čechách nad lavinovým žlebem, v úbočí Králického
Sněžníku (1423,7 m.n.m.) ve výšce 1380 m n.m. Sem do těchto míst jsem
po léta jezdíval nejen za kamarády, ale i sázet stromky, pálit paseky či
vítat půlnoční vodou u pramene Moravy nový rok. Pokud jsem na Králičák
delší dobu nemohl, pociťoval jsem až abstinenční příznaky. Z opačné,
moravské strany do těchže míst jezdíval a dodnes jezdí náměstek ministra
zemědělství Ing. Jiří Urban, jehož jsem v souvislosti s hlavním
tématem desátého vydání Všudybylu požádal o rozhovor.
Pane náměstku, jak vnímáte odvětví cestovního ruchu?
Pocházím z venkova, a nás na Moravě mrzí, že cestovní ruch, zejména
cizinecký, se soustřeďuje hlavně na Prahu a několik historických měst.
Že venkov je v tomto směru nepolíbený. Snad proto, že na první pohled
toho nemáme tolik co nabídnout jako Rakousko nebo Švýcarsko, kde má
téměř každé alpské údolí sýrárnu produkující unikátní sýry apod.
Venkov tam? To je zážitek! Náš tristní stav je následkem socializace,
díky které vesnice přišla o své tradiční hodnoty, sociální vazby,
výrobky a gastronomii. V tomto tedy tolik co nabídnout nemáme. Ale jsem
přesvědčen, že to lze zlepšit jednoduchými změnami. Že venkov ve
Slezsku, v regionech Moravy a v Čechách je stejně atraktivní jako
velká města.
Jenomže, když se nechce, je to horší, než když se nemůže.
A málokoho napadne, že stačí pouze nepřekážet, aby na venkov do Česka
rádi jezdili lidé odjinud a utráceli tam své jinde vydělané peníze. Jako
se to např. děje v sousedním Rakousku, jež generuje desetinásobek
českého inkasa z cestovního ruchu.
Nejsem specialistou na cestovní ruch a nevím přesně, proč jsme ve
srovnání s Rakouskem o tolik méně navštěvovanou zemí. Vím ale, že
i malý program v cestovním ruchu se odvíjí od vůle lidí. Samozřejmě
musí být nějaké základní podmínky. Daňové, strategie při propagaci
státu a další. Hned po roce 1990 jsme jako ekologičtí zemědělci rozjeli
program ekologické turistiky – ECEAT na bázi holandské nadace. V rámci
Česka jsme udělali program pro zhruba padesát ekologických farem, které
většinou dodnes fungují. Pro ekologickou turistiku jsme najednou měli
klienty z Holandska a dalších zemí. Začít je potřeba u lidí.
Zmínil jste ekologii. Co biopotraviny?
Gastronomie s turismem velmi těsně souvisí. Když za mnou přijedou známí
ze zahraničí, chtějí se kvalitně identicky najíst. Česky a chutně.
Vyhledávají chuťový zážitek a zdraví je pro ně až na druhém nebo
třetím místě. Mým oborem jsou biopotraviny. Zanedlouho mi bude padesát a
nekonzumuji biopotraviny, protože jsou zdravé a že se přes ně, jak se
říká: „prožeru do nebe“. Jím je kromě toho, že tím podporuji
ekofarmy, proto, že jsou nesrovnatelně lepší chuti. Vezměte si tady u mě
na stole biojablko a kupte si jablko v supermarketu, šestnáctkrát nebo
osmnáctkrát ošetřené. Chuťově je rozeznáte na první zakousnutí. To
stejné je u rajčat, u mrkve, brambor a všech zelenin. Bio je také
chuťový zážitek. A aspekt zdraví? Ten je logicky obsažen v argumentaci
vůči spotřebitelům včetně turistů a hlavně vůči dětem. Avšak
budete-li koho nutit pouze argumentací: „Jez to, protože je to zdravé,“
tak biopotraviny jíst nebude. Argumentaci je třeba podpořit dalšími
faktory, jako jsou chuť, zážitek, moderní trendy apod. Mladé generaci je to
potřeba atraktivně zabalit. Teď se tím začínají zabývat i velcí
profesionálové. Potravinářská komora. Když se volí nejlepší
biopotravina roku, zasedají v hodnotitelské komisi i odborníci na
gastronomii. Bio je totiž trendem i pro velkou gastronomii. Jsem
přesvědčen, že začarovaný kruh už byl prolomen.
Jaká byla vaše cesta na místo náměstka ministra zemědělství
pro životní prostředí?
Začala na osobní úrovni. Díky mému zapálení pro ekologizaci
zemědělství a biopotraviny. Zemědělství jsem vystudoval a praktikoval
v zemědělském družstvu orientovaném na zelinářskou produkci. Měli jsme
cca 300 ha zeleniny, avšak zaměstnanci si ji vůbec nebrali, ač tehdy bylo
zvykem, že si každý z práce brával domů výslužku. Lidé měli vážné
pochybnosti, jestli to, co produkují, je k jídlu. Tenkrát se totiž
intenzivně hnojilo, stříkalo a všichni to věděli. Takže i já zvažoval,
jestli budu dělat celý život něco, co mne sice bude živit, ale s čím
budu mít morální problém. Proto jsem se rozhodl jít cestou alternativy,
která se zpočátku leckomu zdála nesmyslná a předem prohraná. Ještě
dlouho po roce 1990 byli producenti biopotravin u nás něčím neznámým.
Postupně se začalo dařit. Přiklonili se k nám další zemědělci. Potom
odborná veřejnost. Hodně nám pomohli spotřebitelé. Výrazným trumfem
bylo, že lidé z měst měli k bioalternativě důvěru, ačkoliv
zemědělští odborníci, tzv. klasici, dokolečka tvrdili, že to je nesmysl.
Velkým přínosem pro rozvoj ekologického zemědělství u nás byla
Evropská unie. Bioprodukce byla uznaná, uzákoněná a nakonec i dotovaná.
Dnes už jsme s ekologickým zemědělstvím na takřka osmi procentech
celkové výměry. Takto výrazný nárůst je zásluhou všech zapálených
lidí. Ekologické zemědělství nemá ale takové zastání v nevládních
organizacích (např. v Agrární komoře), ve výzkumu, ani na politické
úrovni. A to je hlavní důvod, proč jsem přijal nabídku stát se
ekologickým náměstkem ministra zemědělství České republiky.