Až je to to pravé
02. 11. 2003
Hotel, který má duši
a kde se přání stávají skutečností.
Parkhotel****, stylový zámecký hotel z konce 19. století, je
umístěn v blízkosti brněnského výstaviště, a přitom v zeleni a tichu
údolí řeky Svratky. Interiéry i exteriéry jsou zdobeny štukovými a
kovářskými prvky, stěny potaženy lyonským hedvábím. Dvacet stylových
dvoulůžkových pokojů zajišťuje neopakovatelnou atmosféru.
Koncem září jsem se ocitl v Parkhotelu v Brně, abych pana
Svatopluka Kapounka, majitele této rezidence, požádal o rozhovor. Záminkou
mi bylo hlavní téma devátého vydání Všudybylu – hotelnictví. Pane
Kapounku, navštívit Veslařskou 250 v Brně-Pisárkách znamená ocitnout se
na dobré adrese, ale bylo to tak vždycky?
V roce 1990, kdy jsme pozemek se zástavbou kupovali, se na tomto místě
nacházel architektonicky zajímavý, leč zdevastovaný objekt. Vila
neudržovaná nejméně padesát let. Objekt z roku 1886 původně patřil
brněnskému továrníkovi, který odsud odešel v průběhu druhé světové
války. Po válce vila zůstala v soukromých rukou, avšak nikdo zřejmě ani
nepomyslel na to, udělat z ní něco luxusnějšího. A to i v roce 1990,
kdy jsme se k pozemku s domem dostali. Kombinace těsné blízkosti
brněnského výstaviště a krásného údolí řeky Svratky přímo vybízela
k příležitosti v oblasti cestovního ruchu. Rozhodli jsme se pro koncepci
nadstandardního rodinného hotelu, a přitom cenově dostupného širokému
spektru hostů. Pro příjemné místo, kde lidé budou moci objevovat krásu,
detail po detailu. Už i naše moto: „Hotel, který má duši a kde se
přání stávají skutečností“ naznačuje, že naším cílem není jen
hotel, kam lidé chodí jen přespat nebo rychle něco sníst. V roce
1995 spatřilo světlo světa luxusní apartmá, nadstandardní záležitost
s vlastním bazénem, zimní zahradou a luxusním obývacím pokojem
s vitrážemi a koženou sedací soupravou, celkem přes čtyři sta
čtverečních metrů. Možnost v něm bydlet využila řada významných
osobností. Dnes je předmětem rozsáhlé rekonstrukce, abychom se dostali
ještě dál. Opravdový zlom ale přišel v roce 1998, kdy jsme dokončili
nejrozsáhlejší část celého areálu s gastronomickým a relaxačním
zázemím.
Třetí tisíciletí tedy již na této adrese v Brně-Pisárkách
zastihlo zavedený rodinný hotýlek, který rádi navštěvují nejen
ambasadoři a další VIP, ale díky vaší cenové politice také obyčejní
lidé.
Ano, zastihlo zde hotel, který je vyhlášený mezi firemní klientelou a
který se orientuje na malou kongresovou turistiku do sta účastníků. Pro
pražské firmy se stal jakoby módou. Obvykle dorazí na tři čtyři dny.
Nejen proto, že jim u nás chutná a že jsou okouzleni prostředím a
interiéry, ale že to mají v jiných cenových relacích než v Praze.
Stejným způsobem si zvykli také firmy z nedaleké Vídně i odjinud. Po
skončení pracovní části dne hostům zajišťujeme fakultativní programy
(velmi často to bývají golfové turnaje) nebo program přímo u nás formou
společenského večera s rautem kombinovaným s grilováním, doplněný
cimbálovou muzikou a ochutnávkou moravských vín. Často se náročné
celodenní semináře kombinují s přestávkami k využití sauny, bazénu
či masáží. Opět si dovolím zmínit velikost hotelu, která umožňuje
i relativně malým skupinám rezervovat celý hotel pouze pro sebe. Nic pak
nenarušuje integritu jejich soukromí a firemní týmy stmeluje samo
prostředí.
Parkhotel není ledajaký hotel…
I když navenek působíme jako malý rodinný hotel. Nikdy jsme nechtěli a
nechceme příliš rozšiřovat svou ubytovací a stravovací kapacitu. Hotel by
ztratil svou „duši“. Máme dvacet dvoulůžkových pokojů. Restauraci,
kavárnu, bar, čtyři salonky, dvě terasy s grilem, bazén, saunu, fitness
centrum, masážní studio a zázemí pro konání seminářů s moderní
kongresovou technikou. Disponujeme špičkově vybavenou kuchyní. Naše menu
obsahuje více než dvě stě hlavních jídel. Mnoho kulinářských inspirací
nacházíme v zahraničí. Co se týče snídaní, ty jsou pojaty rovněž
rodinně. Host nemusí k bufetovému stolu. K jeho stolu přijde kuchařka, on
jí sdělí přání a během chvilky se vzájemně domluví. Snídaně často
připravuje moje žena. Jsou velmi oblíbené, protože je schopna nabídnout
víc než standard.
Zmínil jste jiné cenové relace.
Často pobývám v zahraničí a využívám služeb tamních hotelů. Ve
srovnání s většinou z nich jsme na zhruba padesáti procentech jejich cen.
Našimi klienty jsou ale ve velké míře čeští hosté. Kvalitou dle jejich
vyjádření převyšujeme, ale cenově jsme na úrovni brněnské
tříhvězdičkové restaurace. Jsme dostupní, i když naše vybavení a
prostorové dispozice jsou nadstandardní. Nemusí to být ani movitý
podnikatel, aby u nás bydlel, uspořádal svatbu, oslavu apod. Cena
ubytování v jednolůžkovém pokoji se pohybuje kolem 40 až 60 €. Jsme
o dvacet až třicet procent níž než pultové ceny jiných hotelů stejné
kategorie, což spolu s prostředím Parkhotelu a přístupem personálu
přispívá k vysoké poptávce po našich službách. A nemáme žádnou
nezaplacenou pohledávku po lhůtě splatnosti. Sami se řídíme přísnou
podnikatelskou etikou a to stejné tvrdě požadujeme od svých klientů. Nikdo,
kdo už u nás byl, nechce přijít o možnost být tu i příště.
Jak při těchto cenách dosahujete vysoké kvality prostředí a
služeb?
Vycházíme z jednoduché úvahy, že kvalita dělá kvalitu. Lze to vysledovat
u lidí všech profesí. Od politické reprezentace až po řemeslníky. Chtít
produkovat kvalitu od nekvality je blbost. Proto je třeba nehledat chyby pouze
kolem. Tzn. nespokojovat se s danou úrovní. Téměř vše lze zlepšovat. Je
třeba naslouchat, neustále být ve střehu, pracovat dál a dál. Prostě
nemyslet si, že už jsme na konci. Všechno – nejen interiéry, ale
i vystupování personálu a roli naší rodiny se snažím vnímat z pozice
hotelového hosta a ovlivňovat tak, aby se mi tu líbilo. Je to hlavně
o drobnostech, o dotahování detailů. Vždy si najdu nějaký prostor,
o němž se domnívám, že je třeba jej změnit. Ale i myšlenka musí
dozrát, teprve až mám pocit, že je to to pravé, tak ji realizuji.
Nezaměstnáváme nikoho nadbytečného. Pečlivě vybíráme každého člena
týmu. Klient tak u nás nalezne tolik požadovanou flexibilitu s důrazem na
plnění individuálních přání a profesionální zázemí. Největší
úspory nacházíme v kumulování činností, zejména u členů naší
rodiny. Tím, že po večerech dělám účetního, odpoledne kotelníka,
dopoledne recepčního, mezitím šéfa a kromě toho, co je třeba. Dávno jsme
pochopili, že jako majitelé musíme být vždy přítomni. Z toho důvodu
naše rodina bydlí přímo v hotelovém areálu. Podle mnoha hostů je
to znát.
Co bude až budeme součástí Evropská unie?
Vůbec se toho nebojím. Nezaskakují nás „nová“ nařízení, hygienické
normy apod. Překvapují nás pouze takové typicky české excesy jako třeba
nové zařazení hotelů do šesté odpisové skupiny, že koberec, který jsme
dnes koupili budeme odpisovat padesát let.