AUREOLE Fusion Restaurant and Lounge
31. 01. 2012
Jiří Král
Umělecké artefakty trvalého charakteru mohou opakovaně působit na lidské city a po generace předávat odkaz, který do nich vetkl jejich tvůrce. Obdobě tomu může být i u některých forem interpretačního umění, pokud lze uchovat záznam interpretačního výkonu. Ne tak u gastronomie. Ale i špičková gastronomie, navzdory specifice tvorby kuchařů a cukrářů, bývá vrcholem zážitkového umění. Vnímáme ji všemi smysly, neboť zapojujeme i chuť. Díky našemu neotřelému projektu CulinArt se vám naskýtá výjimečná příležitost ochutnat a zhlédnout to nejlepší ze světa umění a gastronomie. Projekt CulinArt nabízí nezapomenutelné expozice světových umělců špičkové gastronomie. CulinArt, to je jedinečná invence moderní gastronomie.
S mnohonásobným vítězem světových kulinářských
soutěží, šéfkuchařem panem Jiřím Králem, jsme se potkali 12. ledna
2012 na brněnském výstavišti v pavilonu P, kde byl jedním z aktérů
prezentace programu Czech Specials – Ochutnejte Českou republiku, který
realizuje státní agentura CzechTourism společně s Asociací hotelů a
restaurací České republiky. Domluvili jsme se, že se příště potkáme
v sedmadvacátém patře nejvyšší pražské budovy City Towers v AUREOLE
Fusion Restaurantu and Lounge, jehož kuchyni šéfuje, což se událo hned
v pondělí 16. ledna 2011.
Jirko, v Brně jste prezentovali pražskou kuchyni. Tady, vysoko nad
Prahou, ale děláte světovou a zejména asijskou.
Ano, náš projekt Fusion Cuisine kombinuje asijskou a světovou kuchyni. Plno
ingrediencí, které používáme, má původ v Japonsku. Ostatně máme tu
výborného specialistu na sushi, který řadu let spolupracoval s japonským
šéfem sushi pro Evropu. Takže v AUREOLE Fusion Restaurantu nabízíme
klasické japonské sushi – skutečnou japonskou kuchyni. Z originálních
surovin jsme schopni připravit i kompletní japonské menu. Chválili si jej
i lidé z japonské ambasády včetně jejich šéfkuchaře. Že prý děláme
jedno z nejlepších japonských sushi v Česku.
No úspěšní jste byli také v Evropském parlamentu
v Bruselu.
Tam ale s českou kuchyní. Na tuto gastronomickou akci evropských zemí bylo
pozváno na pět set VIP hostů. Prezentovali jsme moderní odlehčené věci.
Např. svíčkovou jsme proto nešpikovali slaninou, ale šunkou. Spolu s námi
tam bylo osm dalších národních týmů evropských kuchyní. Některé země
se pustily do vegetariánských jídel. Avšak největší zájem byl o naše
česká. Lidé sice chtějí jíst zdravě, ale ne úplně dietně. My nabízeli
zdravé pokrmy a ještě k tomu velice chutné.
Před zhruba rokem jsem se zúčastnil zahájení provozu AUREOLE
Fusion Restaurantu and Lounge.
Já při tom byl rovněž. A také se mi to velmi líbilo. Disponujeme
kongresovým City Congress, a tak i rauty a společenské akce zabezpečujeme
v podobném duchu. Děláme i finger foody – moderní kanapky v asijském
duchu. Jsme tak výjimeční nejen atraktivním prostředím nejvyššího patra
City Towers s úžasným výhledem na Prahu. Také proto je AUREOLE Fusion
Restaurant místem prestižních obchodních jednání a setkání. Pro mítinky
komorního charakteru tu máme několik salonků zajišťujících naprosté
soukromí. Samozřejmě, že tu zabezpečujeme i tak velké akce, jako bylo
tebou zmiňované slavnostní otevření našeho podniku. Už jsme tu měli
řadu VIP hostů, diplomatů, ministrů a prezidentů.
Ostatně pro našeho českého a první dámu jste tu
v nejvyšším patře rekordně nejvyšší budovy v České republice dělali
rekordně nejvyšší Dort republiky…
Ano, k oslavám státního svátku jsme tu loni vytvořili zhruba
osmdesátikilový dort, který jsme pak instalovali na Hradě. Ve Španělském
sále jsme jej předali panu prezidentu Klausovi a jeho choti Livii. Dort
republiky všem chutnal. I dietářům. Mnohé tak inspiroval k návštěvě
našeho AUREOLE Fusion Restaurantu v City Tower. Byl v barvách České
republiky, modré, bílé a červené, ozdobený marcipánovými státními
znaky. Měl několik pater a byl dva a půl metru vysoký. Zcela nahoře byly
dvě vlajky. I nejvyšší cukrář našeho týmu, který na něm pracoval, na
něj nahoru bez pracovní plošiny nedosáhl.