Ananasový úspěch z Azorských ostrovů
21. 05. 2012
Třináct týmů z devíti zemí se od 26. do 28. dubna
2012 pokoušelo v Ponta Delgadě, hlavním městě azorského ostrova Sao
Miguel, uspět v soutěži Pineapple Challenge. Soutěž pořádala Escola de
formacao Turistica e hoteliera, jedna z členských škol AEHT – asociace
evropských hotelových škol. A protože členem asociace je také SOU a SOŠ
Přímětická ve Znojmě, studenti ze Znojma se rozhodli dokázat, že
i česká kuchyně může být světová. Soutěžilo se v přípravě
pokrmů, v nichž, jak napovídá název soutěže, hrál hlavní roli ananas.
Tuto surovinu zapracoval náš tým do všech pokrmů tříchodového menu
takovým způsobem, že získal cenu za kreativitu. První úspěch ovšem
nezůstal jediným a tým z Přímětické si nakonec odvážel i další tři
z pěti udělených cen. Šárka Krontorádová, žákyně 3. ročníku oboru
Kuchař-číšník, byla oceněna jako nejlepší kuchař. Tomáš Kňazovčík
ze 3. ročníku oboru Podnikání získal cenu pro nejlepšího číšníka a
oba společně také cenu pro nejlepší tým. Zajímalo nás, kudy vede cesta
k úspěchu na mezinárodním poli.
Šárko, porota tě ocenila jako nejlepšího kuchaře. Můžeš nám
přiblížit své úspěšné ananasové menu?
S odbornou učitelkou paní Dřevojanovou jsme vybraly a hlavně
natrénovaly menu složené z našich původních receptů. Jako předkrm jsem
připravila tatarák z tuňáka a ananasu, tataki steak na
bylinkovo-ananasovém dresinku. Hlavní chod byl pak steak z vepřové panenky
se švestkou a slaninou, šťouchané brambory s cibulkou, ananasovou omáčkou
a zeleninové ragú s telecím fondem. Jako dezert bylo medové jablko
s ořechy v listovém těstě s ananasovým sorbetem.
Který z těchto chodů ti dal nejvíc zabrat?
Ani jeden nebyl jednoduchý, třeba k předkrmu jsem si sama pekla banketky,
zatímco ostatní použili místní pečivo.
Tomáši, ty sis dovezl cenu pro nejlepšího číšníka. Jak se ti
to povedlo?
Na soutěž jsem se poměrně dlouho připravoval s odborným učitelem panem
Bendou a ten opravdu neponechal nic náhodě. Náš stůl byl jeden
z nejhezčích, všechno jsme měli sladěné, a i když jsem měl trochu
trému, díky dobré přípravě jsem si soutěž docela užil. Přestože jsem
musel po celou dobu obsluhy mluvit anglicky, a to pro mě byla tak
trochu výzva.
Oba jste navíc dostali cenu jako nejlepší tým. Jak se vám
společně pracovalo?
Během samotné soutěže jsme spolu nemohli moc komunikovat, ale kdyby Šárka
tak skvěle neuvařila a já dobře neobsluhoval, asi bychom tu cenu nezískali.
Byla to úžasná zkušenost, na kterou asi nikdy nezapomeneme, stejně jako na
celý pobyt. Je to pro nás velká motivace do budoucna.
-LH-